Kompromisszum a villanyszámlák esetében

Kompromisszum  a villanyszámlák esetében
A lakosság június 30-ig választhatja meg az villamosenergia-szolgáltatóját – döntötte el az Energiaár-szabályozó Hatóság (ANRE), amelynek a héten elfogadott rendelete félig jelent megoldást a fogyasztók számára. Kiderült, hogy nem mentesül senki sem azon kötelezettség alól, hogy új szerződést kössön a szolgáltatójával vagy előnyösebb ajánlatot kínáló más szolgáltatót válasszon, ha nem akarja a legnagyobb árat fizetni a villamosenergiáért.

Mint ismert, az egyetemes szolgáltatásba tartozó fogyasztók esetén merült fel, hogy akár 25 százalékkal is többet kell fizetniük az áramért január 1-től a piaci liberalizáció után. Virgil Popescu energiaügyi miniszter még a hónap első felében úgy nyilatkozott, a szolgáltatókat kötelezni kell, hogy a legalacsonyabb áron kínálják a lakosságnak az áramot, és automatikusan helyezzék át a versenypiacra a lakossági fogyasztókat. Végül ezt a megoldást nem tartotta kivitelezhetőnek a szakhatóság és egy finomabb, átmeneti megoldás mellett döntött.

Így nem március 31. jelölte ki határidőnek, amíg új szerződést lehet kötni (eredetileg a lakosság január végéig kellett volna ezt megtegye), hanem június végét. A hatóság vélhetően úgy gondolta, még az eredetileg bejelentett március 31-i hosszabbított határidő is túl rövid ahhoz, hogy 6 millió fogyasztó új szerződést kössön, ezért terjesztették ki a türelmi időt, de ez nem jelenti azt, hogy elmaradt volna a piaci liberalizáció.

A számlák esetében azt a megoldást találta a hatóság, hogy mind a négy nagy szolgáltatóval megállapodott: biztosítsanak kedvezményeket a fogyasztóknak az első félévben, így ezekkel a kedvezményekkel kerülhető el, hogy magasabb árat fizessenek a lakossági fogyasztók. Eredetileg Virgil Popescu elégedetlenségének adott hangot, hogy a szakhatóság nem lépett fel kellő határozottsággal, aztán később egy közösségi oldalon közzé tett posztjában úgy vélte, hogy a kedvezmények biztosítása elfogadható. A nagyobb szolgáltatók valóban bejelentették, hogy kedvezményeket kínálnak fel azoknak, akik nem kötöttek új szerződést és az egyetemes szolgáltatás kategóriába tartoznak. Nem így látja a helyzetet Dumitru Chisăliță, az Intelligens Energia Egyesület elnöke, aki szerint a vállalatok által felkínált kedvezmények még mindig nem elég jók a piacon létező legjobb árajánlatokhoz képest.

Tény, a nagy szolgáltatók által biztosított legelőnyösebb árak nem a legalacsonyabbak a teljes kínálatból, de az is nagy kérdés, hogy mennyire bízunk meg egy újabb, kisebb szolgáltatóban, mennyire ragaszkodunk ahhoz, hogy nyomtatott számlát kapjunk, ugyanis egyebek mellett ez is befolyásolja az áramszolgáltatás végső árát. A szakemberek továbbra is egyhangúan azt ajánlják, hogy mindenki tanulmányozza az árakat az ANRE és most már a Versenytanács honlapján is elérhető ár-összehasonlító alkalmazásban.

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

az év első hat hónapjában, az ezekben okozott kár összege több mint 155 millió lejre rúg – nyilatkozta vasárnap a Román Rendőrség gazdasági bűncselekményeket vizsgáló osztályának vezetője.
Közhír
Elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el vasárnap az Országos Hidrológiai és Vízgazdálkodási Intézet (INHGA) 25 megye folyóvizeire.
Közhír