Kolozsváron meghaladta a 3 ezreléket a fertőzöttségi arány

Péntektől életbe léphet a vörös forgatókönyv

Kolozsváron meghaladta a 3 ezreléket  a fertőzöttségi arány
Országszerte napról, napra nő a koronavírusos fertőzési esetszám, kedden már közel hétezer beteget és százharminc halálesetet jelentettek, utóbbiak közül csak nyolcan voltak beoltva. Ilfov, Szatmár és Temes megye már vörös zónának számít, míg Bukarest, Beszterce-Naszód, Máramaros, Kolozs és Dolj megye átlépett a sárga kategóriába. Kolozsváron, kedden 3, 23 ezrelékre ugrott a fertőzöttségi arány, ezért péntektől életbe léphet a vörös forgatókönyv. Florin Cîţu miniszterelnök kedden kijelentette: a teljes lezárás nem segített a pandémia tavalyi időszakában, csupán késleltette a folyamatokat, ezért a járvány leküzdésének egyetlen módja a lakosság beoltása, ezért vezették be a zöldigazolványt. A kormány pénteken elfogadott határozata értelmében COVID-igazolványt kérnek majd a 3 ezreléknél nagyobb, de 6 ezreléknél kisebb fertőzőttségű településeken az éttermekbe, moziba, színházba való belépéskor.

ÖSSZEFOGLALÓ

A legutóbbi tájékoztatás óta 6789 új koronavírusos megbetegedést igazoltak Romániában, közel 60 ezer teszt eredményének feldolgozása nyomán – közölte kedden a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS). Az új esetekkel 1 158 841-re nőtt a járvány eleje óta diagnosztizált fertőzöttek száma, 1 082 701 személyt gyógyultnak nyilvánítottak.

Kedden 129 koronavírussal diagnosztizált személy haláláról érkezett jelentés. Ötvenhét férfiről és hetvenkét nőről van szó, akiket Fehér, Arad, Argeş, Bákó, Bihar, Beszterce-Naszód, Botoşani, Brăila, Krassó-Szörény, Călăraşi, Kolozs, Konstanca, Dâmboviţa, Dolj, Galac, Giurgiu, Gorj, Iaşi, Ilfov, Máramaros, Mehedinţi, Maros, Neamţ, Olt, Prahova, Szatmár, Szilágy, Szeben, Suceava, Teleorman, Temes, Tulcea, Vaslui, Vâlcea megyében, illetve Bukarestben kezeltek kórházban.

A 129 elhunyt közül egy a 20 és 29 év közötti korosztályhoz, tizenhárom a 40 és 49 év közötti korosztályhoz tartozott, hat 50 és 59 év közötti, huszonnyolc 60 és 69 év közötti, negyvenegy 70 és 79 év közötti volt, negyvennek az életkora meghaladta a 80 évet. Százhúszan közülük más betegségben is szenvedtek. A GCS tájékoztatása szerint az elhalálozott személyek közül nyolcan voltak beoltva.

Csak 16 szabad ágy az intenzíven 

Ugyanakkor 8334 személyt kezeltek kórházban COVID-19-cel, 990 személy szorult intenzív terápiás ellátásra. A kórházban kezelt páciensek között 229 kiskorú volt, és közülük húszat ápoltak az intenzív osztályon. A Mediafax jelentése szerint országszerte még csak tizenhat ágy szabad az intenzív osztályon a létező 1131-ből.

Románia területén, kedden 31 859 igazoltan koronavírus-fertőzött személy volt otthoni, 7485 intézményi elkülönítésben. Ugyanakkor 56 326 személy volt házi, 213 intézményes karanténban.

Szeptember 19-éig országos viszonylatban 3286 fertőzöttnél mutatták ki a koronavírus aggodalmat keltő változatainak valamelyikét, 1530 személy a delta variánssal fertőződött meg – tájékoztatott kedden az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP). A jelentés szerint a jelzett dátumig 3890 szekvenálást végeztek, és a megvizsgált minták 84 százalékánál mutatták ki valamelyik aggodalomra okot adó variánst, azaz 1722 esetben az alfa, 11-ben a béta, 23-ban a gamma, 1530-ban pedig a delta vírustörzset azonosították. Eddig 75 romániai haláleset köthető az aggodalmat keltő vírusváltozatokhoz, 27 áldozatot az alfa, 3-at a gamma, 45-öt a delta variáns fertőzött meg.

Bukarestből (1048), illetve Temes (481), Kolozs (327) és Konstanca (308) megyéből jelentették a legtöbb új koronavírusos esetet. A legkevesebb új fertőzést Tulcea (17), Hargita (30) és Kovászna (31) megyében jegyezték.

Ilfov megye áll az első helyen a 14 napra számított fertőzöttségi arányt illetően, itt már 3,39 az ezer lakosra jutó esetszám. A piros zónába tartozik még Szatmár megye is 3,33 ezrelékkel és Temes megye 3,09 ezrelékkel. Sárga zónás Bukarest 2,91, Beszterce-Naszód megye 2,76, Máramaros megye 2,67, Kolozs megye 2,55 és Dolj megye 2,06 ezrelékkel.

Újabb szigorítások várhatók Kolozsváron

A Kolozs megyei közegészségügyi igazgatóság (DSP) összesítése szerint Kolozsváron 3,23 ezrelékre ugrott kedden a fertőzöttségi arány. Magas értékeket mértek Désen (2,9 ezrelék), Bánffyhunyadon (2,21), Egeresen (2,6), Ajtonban (3,91), Apahidán (3,25), Kisbácsban (3,71), Jósikafalván (3,08), Bábolnán (3,65), Kolozsborsán (3,83), Magyarkájánon (2,52), Alsókosályon (4,38), Katonán (10,88), Kajántón (2,41), Magyarszarvaskenden (2,97), Erdőfeleken (2,94), Szászfenesen (3,00), Magyargorbón (4,54), Gyekén (5,57), Gyaluban (2,74), Alsójárán (3,48), Alsógyékényesen (4,38), Zsukon (3,22), Havasnagyfalun (3,32), Palackoson (9,66), Szinden (5,94), Magyarszentpálon (2,23), Tordaszentlászlón (4,13), Tordatúron (4,15). Kolozs megyében az arány: 2,55 ezrelék.

Tasnádi Szilárd, Kolozs megye prefektusa a Mediafaxnak úgy nyilatkozott: amennyiben csütörtökig marad a 3 ezrelék fölötti arány, a Kolozs Megyei Vészhelyzeti Bizottságban (CJSU) javasolni fogják a további szigorítások életbe léptetését Kolozsváron péntektől. A negyedik hullám okozta fertőzési esetszám növekedés miatt legutóbb múlt pénteken szigorítottak a városban, a sárga forgatókönyv érvénybe lépésekor. 

Kötelező a zöldigazolvány felmutatása

A kormány pénteken elfogadott határozata értelmében COVID-igazolványt kérnek majd a 3 ezreléknél nagyobb, de 6 ezreléknél kisebb fertőzőttségű településeken az éttermekbe, moziba, színházba való belépéskor. A dokumentum szerint csak azok léphetnek be éttermekbe, kávézókba, vagy vehetnek részt előadásokon, esküvőkön, akik oltással, 72 óránál nem régebbi PCR teszttel vagy 48 óránál nem régebbi gyorsteszttel rendelkeznek, illetve átestek a betegségen. A COVID-igazolvány felmutatása nem vonatkozik a 6 évnél kisebb gyermekekre.

Továbbá azt is elrendelték, hogy a szóban forgó esetben sporteseményeken beltéren vagy kültéren a befogadóképesség 30 %-át lehet kihasználni, a mozik, előadótermek a befogadóképesség 50%-ával működhetnek, esküvőkön, keresztelőkön legfeljebb 200 ember vehet részt zárt térben, képzéseken beltéren legfeljebb 150, kültéren 200 személy lehet jelen, konferenciákon pedig beltéren 150 személy, tüntetéseken legfeljebb 100 személy. Éttermek, kávézók, beltéri uszodák, játszóházak a befogadóképesség 50%-ával, a diszkók, klubok a kapacitás 30%-ával működhetnek, ugyanakkor kötelező a védőmaszk viselete.

A tevékenységet végző gazdasági szereplők kötelesek beolvasni a QR-kódot az Európai Unió COVID-19-re vonatkozó digitális tanúsítványán, a Check DCC mobilalkalmazáson. A zöld tanúsítványt a https://certificat-covid.gov.ro/login  honlapról lehet letölteni.

Még várni kell a formanyomtatványra

Még egyetlen iskola sem kért mobil oltóegységeket a diákok immunizálására, mivel még nem véglegesült a diákok beoltására vonatkozó szülői szándéknyilatkozat formanyomtatványa – tájékoztatott kedden Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter. A tárcavezető szerint a formanyomtatványt az egészségügyi minisztériumnak kell kidolgoznia, mivel a személyes egészségügyi adatok feldolgozására kizárólag ez a tárca jogosult az általános adatvédelmi rendelet (GDPR) értelmében.

Cîmpeanu szerint a formanyomtatványon két kérdés fog szerepelni: az első az, hogy az illető személy/tanuló be van-e már oltva, és ha erre a kérdésre a válasz igen, akkor értelemszerűen már nem kell válaszolni a másodikra, miszerint be kívánja oltatni-e magát vagy sem. Erre a kérdésre három megadott válasz közül – igen, nem, még bizonytalan vagyok – lehet választani egyet, magyarázta a miniszter. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a szándék kifejezésére szolgáló formanyomtatványok kitöltése nem jelent oltási kötelezettséget.

A formanyomtatványt az oktatási tárcának kell szétküldenie az iskoláknak, amelyek eljuttatják a szülőknek. A mobil oltóegységeket a válaszok alapján küldik majd ki az oktatási intézményekbe, fűzte hozzá Cîmpeanu.

Ismét járhat a gyermekfelügyeleti szabadság 

A szülők ismét élhetnek a gyermekfelügyeleti szabadság lehetőségével, ha a koronavírus-járvány terjedése miatt bezárnak az iskolák – jelentette ki kedden a kormányfő. Florin Cîţu rámutatott, a hatóságok továbbra is mindent megtesznek azért, hogy a 2021–2022-es tanévben jelenléti oktatás legyen az iskolákban, ha azonban a járvány terjedése osztályok vagy egész tanintézetek bezárását indokolja, a szülők szabadságot vehetnek ki gyermekeik felügyeletére. Erre az időszakra – akárcsak tavaly – megkapják bérük 75 százalékát, az összeg azonban nem haladhatja meg a bruttó átlagbér 75 százalékát – magyarázta a kormányfő. „Az intézkedések jogi háttere megvan, tavaly már alkalmaztuk ezeket, és idén is élhetünk velük” – fogalmazott. A miniszterelnök szerint van költségvetési fedezet ezekre a támogatásokra.