Koronavírus – húsz százalékkal nőtt az új esetek száma egy hét alatt

Koronavírus – húsz százalékkal nőtt  az új esetek száma egy hét alatt
Romániában több mint húsz százalékkal emelkedett egy hét alatt az újonnan diagnosztizált koronavírus-fertőzöttek száma - derült ki az egészségügyi minisztérium heti összesítéséből, amelyet hétfőn tettek közzé.

A június 13-a és 19-e közötti időszakban 2609 új koronavírusos megbetegedést igazoltak az országban, míg azt megelőző héten 2112 esetet jelentettek. Az egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint 343-an újrafertőződött betegek, akiknek az első megfertőződéstől számított 90 nap után lett ismét pozitív a tesztjük. Június 13-a és 19-e között 17 475 RT-PCR tesztet végeztek el, és 51 591 antigén gyorsteszt eredményét dolgozták fel országszerte. Az országban a 14 napra számolt fertőzöttségi mutató 0,14.

Tizenkét, a koronavírus szövődményei okozta halálesetet is jegyeztek ebben az intervallumban, csaknem minden felnőtt korosztályban.

A jelentés szerint a 12 elhunyt közül 6 férfi, 6 nő. Egy áldozat a 20 és 29 év közötti, egy a 30 és 39 év közötti korosztályhoz tartozott, egy 40 és 49 év közötti, egy 60 és 69 év közötti, három 70 és 79 év közötti volt, öt beteg életkora pedig meghaladta a 80 évet. Valamennyien más betegségekben is szenvedtek, ketten be voltak oltva koronavírus ellen, 10-en oltatlanok voltak. A koronavírussal összefüggésbe hozható halálesetek száma Romániában 65 726-ra emelkedett.

Hétfőn országszerte 458 embert kezeltek kórházban Covid-19-cel. Intenzív terápiás ellátásra 46 beteg szorul, közülük 41-en oltatlanok. A kórházban kezelt páciensek között 48 kiskorú van, egyiküket sem ápolják intenzív terápián. A Kolozs megyei kórházak Covid-osztályain hétfőn 34 beteg feküdt, akik közül hatan kiskorúak. Kilenc felnőttet intenzív osztályokon kezelnek.

A megyei közegészségügyi igazgatóság (DSP) a június 3-a és június 16-a közötti időszakban Kolozsváron 226 új fertőzést jegyzett; a városban a fertőzöttségi mutató erre a periódusra vonatkozóan 0,67 ezrelék volt. A megye közigazgatási egységei közül Palackos községben haladja meg az egy ezreléket (1,62-es értékkel) a két hétre összesített, ezer lakosra számolt fertőzöttségi arány.

Alexandru Rafila egészségügyi miniszter hétfői sajtóértekezletén felhívta a figyelmet arra, hogy a fertőzöttek napi átlaga a korábbi 300-ról csaknem 400-ra emelkedett. Rámutatott: Németországban már sokkal nagyobbak, a napi 100 ezret is meghaladják a napi esetszámok, ugyanakkor hozzátette: a jó hír az, hogy nagyon alacsony azok aránya, akik kórházi kezelésre, illetve intenzív terápiára szorulnak.

Rafila szerint a járvány egyes európai országban tapasztalt visszatérése az omikron vírusvariáns új alváltozatainak tulajdonítható, amelyek  a beoltottak körében is terjednek, és azokat is megfertőzik, akik már átestek a betegségen. Az oltás ebben az esetben a súlyos szövődmények megelőzése miatt, elsősorban a veszélyeztetett - idős, krónikus betegségekben szenvedő - emberek számára lehet fontos.

A szaktárca vezetője nem helyezett kilátásba hatósági intézkedéseket, hanem az egyéni védekezés fontosságát hangsúlyozta: továbbra is kerülni kell a zsúfolt helyeket, és tanácsos maszkot viselni azokban a zárt terekben, ahol sok ember tartózkodik hosszú ideig összezárva.

TÖBB MINT 3500 SZEMÉLY KAPTA MEG A VÍRUS ELLENI VAKCINÁT MÚLT HÉTEN                  Június 13-19 között 3537 személy kapta meg Romániában a Pfizer-BioNTech, a Moderna vagy a Johnson&Johnson koronavírus elleni vakcináját - derül ki az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP)  ismertetett adataiból; 454 személynek az első, 719-nek a második, 1221-nek a harmadik, 1143-nak a negyedik dózist adták be. Ezzel 16.848.934-re nőtt a beadott oltások száma Romániában.  Az oltási kampány kezdetétől 8.130.469 személyt immunizáltak. Összesen 20.046 esetben jegyeztek mellékhatást a koronavírus elleni vakcina beadása után, ezek közül 2231 lokális, 17.815 általános jellegű volt.