Szerte a világon nő a koronavírus-esetek száma

Szerte a világon nő a koronavírus-esetek száma
Ismét emelkedik világszerte a koronavírus-fertőzések száma, a járványnak nincs vége, figyelmeztetett legutóbbi nyilatkozatában az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus. Az Associated Press által idézett tisztségviselő arról számolt be, hogy világviszonylatban az elmúlt héten 18 százalékkal emelkedett az új megbetegedések száma, 4,1 millió igazolt esettel.

A WHO legutóbbi heti jelentése szerint, a koronavírus-fertőzés szövődményei okozta elhalálozások aránya világviszonylatban nem változott számottevően az azt megelőző héthez viszonyítva; körülbelül 8500 áldozatot szedett egy hét alatt a járvány. Mindamellett, a jelentés rámutat arra, hogy három régióban – a Közép-Keleten, Délkelet-Ázsiában és a két Amerikában – nőtt a Covid-halálesetek száma. Az egy hét alatt jegyzett új fertőzések aránya legnagyobb mértékben, 47 százalékkal a Közép-Keleten emelkedett. Európában és Délkelet-Ázsiában 32%-os, az Amerikákban 14%-os esetszám növekedést jegyeztek.

A WHO főigazgatójának összesítése szerint, a világ 110 országában kezdett el újra erősebben terjedni a járvány, mindenekelőtt az omikron variáns BA4-es és BA5-ös, erősen fertőzőképes változatai miatt. „A járvány jellege megváltozott, de korántsem ért véget”, fogalmazott sajtónyilatkozatában a WHO vezetője. Dr. Tedros arra is figyelmeztetett, hogy a legtöbb országban nem összpontosítanak már a vírus változatainak nyomon követésére, nemigen végeznek már genetikai szekvenálásokat, ezért az is megtörténhet, hogy nem azonosítják idejében az esetleges újabb mutációkat, amelyek potenciálisan veszélyesek lehetnek.

A WHO főigazgatója ismételten arra kérte az államokat, folytassák a koronavírus-fertőzés szövődményei által veszélyeztetett népességcsoportok immunizálását. Felhívta a figyelmet arra, hogy százmilliók továbbra sincsenek beoltva Covid-19 ellen; világszerte 1,2 milliárd vakcinát osztottak ki, de a világ szegényebb országaiban a lakosság oltottsága átlagosan 13 százalékos.