Kolozsvári térképen kultúra, gasztronómia és pelikánútvonal

A Misztótfalusi-féle szakácskönyv ihlette egyes cégek ajánlatát

Eseményeket, rendezvényeket is felsorakoztat, útvonalakat ajánl a Horeca térképe (Fotó: Rohonyi D. Iván)
Ünnepélyes keretek között mutatták be csütörtökön a szállodaipari és vendéglátói ágazat érdekképviseleti szervezete (Horeca) által román, magyar és angol nyelven kiadott kolozsvári kulturális és gasztronómiai térképet. A mintegy 45 kolozsvári szállodát, vendéglőt, bisztrót, kávézót, bárt tömörítő szervezet vezetője, Gadola István kijelentette: ez az ország első ilyen jellegű térképe, amelyre egyébként szerinte feltétlenül szükség volt. A hiánypótló kiadvány nyomtatott és internetes változatban áll a kincses várost turisztikai célpontként kiszemelő látogatók számára, ám a helybéliek is ihletet találhatnak benne. Raimonda Boian, a kolozsvári Horeca szóvivője hozzátette: a nyomtatott térképen szereplő QR-kód segítségével az érdeklődőket sokkal több információt tartalmazó weboldalra vezetik át. Azt is megtudtuk: a térképen feltüntetett egyes vendéglátóipari cégek gasztronómiai ajánlatát Lukács József történész két kiadványa ihlette.

Hiánypótló kiadványt mutattak be csütörtökön a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal égisze alatt működő Ifjúsági Központ (Szentegyház / Iuliu Maniu utca 1. szám) korszerű kiállítótermében a kolozsvári szállodaipari és vendéglátó ágazat érdekképviseleti szervezetének (Horeca) képviselői: Kolozsvár kulturális és gasztronómiai térképét, amely – hónapokra lebontva – a kincses városban sorra kerülő legjelentősebb rendezvények, események és szabadidős tevékenységek listáját tartalmazza. 

A térkép, amely román, magyar és angol nyelven jelent meg, tartalmazza a legfontosabb turisztikai és helytörténeti látványosságokat (templomok, szobrok, múzeumok, hidak, parkok, temetők), illetve az azok közelében található szállodákat, vendéglőket, kávézókat, cukrászdákat, bisztrókat, éttermeket, kocsmákat, önkiszolgálókat – természetesen csak azokat, amelyek tagjai a kiadó, azaz a Horeca szervezetnek. 

Ezenkívül a térkép különböző tematikus útvonalakat ajánl, amelyek során a város történelméhez tartozó látványosságok mellett a látogató kisebb bevásárló körúton vehet részt. Ilyen például az úgynevezett hattyú-útvonal, amely a Jókai (Napoca) utca 16. szám alatt található Quadro Galériánál kezdődik, a Bob utcai görögkatolikus templommal folytatódik (itt tekinthetők meg a hattyúk szimbólumai), magába foglalja a Redut épületét, amelyben az Erdélyi Néprajzi Múzeum működik, s útközben a látogató megpihenhet kínai ételt fogyasztani a Shanghai étteremben, vagy sertésbordát rendelhet cseresznyeszósszal és szarvasgombás krumplipürével a Zokogó majomban. 

Egy másik lehetőség, a pelikánútvonal során a nyomtatott térképen szereplő QR-kód beolvasásával megnyíló Google-térkép segítségével a Bánffy-palotától indítják a turistákat, majd elkalauzolják őket a Szent Mihály-templomba (a kiadó szerint itt pelikánmotívumok, illetve -szimbólumok is találhatók), majd a Marty és a Via vendéglő érintésével a piarista templomig vezetik őket. 

A kolozsvári városházától kapott 10 ezer lejes finanszírozásból ugyanannyi román, magyar és angol térkép összeállítására, megszerkesztésére és kinyomtatására, illetve az online felület létrehozására és tartalommal való feltöltésére futotta. A kiadó képviselői elismerték: a magyar változat tökéletesítésére nem volt idő, ezért a következő időszakban szakemberek bevonásával korrigálják az elírásokat, hibákat.

Az eseményen jelen lévő Lukács József történész, a Babeş–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) Egyetemtörténeti Múzeumának tudományos munkatársa a kiadvánnyal kapcsolatban lapunknak elmondta: a kiadó konzulens minőségében vette fel vele a kapcsolatot.

– Elégtétel számomra, hogy az általam román nyelven megjelentetett Povestea „oraşului-comoară” című kötet ihlette a térkép összeállítóit. Ugyanakkor a vendéglátóipari egységek hagyományos kolozsvári kulináris ajánlatának alapját a szintén az általam kiadott Misztótfalusi-féle szakácskönyv román változata képezte – mondta a történész a Szabadságnak. A vele készült teljes videóinterjú ide kattintva tekinthető meg.