Kolozsvári egyetemek művészeti szaktalálkozója Nagyenyeden

XII. nemzetközi film- és fotófesztivál: lenyűgöző hely, maradandó találkozások

Kolozsvári egyetemek művészeti szaktalálkozója Nagyenyeden
A Liviu Rebreanu Kulturális Központ és az Inter-Art Alapítvány társszervezésében került sor október végén az “Art Aiud” elnevezésű nemzetközi film- ésfotófesztiválra. A két nap alatt 37 hazai és külföldi művész valamint 50 egyetemi hallgató alkotásait tekinthette meg az enyedi közönség, utcán és kiállítóteremben egyaránt.

A programsorozat a  polgármesteri hivatal patinas épülete előtt kezdődött el, ahol “Művészet az utcán – Nagyenyed öt fotóművész szemével” címmel Balog Zoltán, Lixandru Róbert, id. Lőrincz Zoltán, ifj. Lőrincz Zoltán és Daniela Stănoiu alkotásait csodálhatták meg a járókelők. Balog István, az alapítvány elnöke fontosnak tartja minél közelebb hozni a művészetet az enyediekhez, ennek érdekébentörténtek köztéri szoboravatások is a közelmúltban, a most kiállított pannókat pedig mindenik iskolába elviszik majd egy-egy hétre, így próbálják felkelteni a diákok figyelmét. Elsőnek a Bethlen Gábor Kollégium fogadja a munkákat.

A hivataltól az érdeklődők az Inter-Art Galériába vonulhattak, ahol két egyéni és egy csoportos kiállítás fogadta az érdeklődőket. A legnagyobb számú alkotás a kolozsvári egyetemistáké volt: Alma mater címmel a Művészeti és Design Egyetem másodéves hallgatói valamint a Sapientia Egyetem film-fotó-és televíziószakos hallgatói mutatták be alkotásaikat, amelyek a tanáraik által meghatározott témákat járták körbe. Lapunknak a Sapientia Egyetem két növendéke, Kacsur Krisztina másodéves és Márton Attila harmadéves hallgatók nyilatkoztak: lenyűgözte őket az Inter-Art Galéria hangulata, a tágas pincehelyiség, ahol nagyszerűen érvényesülnek a munkáik, melyeket itt láttak viszont kinyomtatva, hiszen digitálisan küldték át a szervezőknek. A városban is sokat fotóztak, Enyed több témát kínált számukra, mint a túlzsúfolt Kolozsvár.

Anca Ardelean, a Művészeti és Design Egyetem tanárnője Ambrózia című fotósorozatát első ízben állította ki. A munkák a művésznő húgának portréváltozatai, melyek a realitástól távolodnak el fokozatosan egy maszkok általát komponált, az éden felé vágyakozó – ám ugyanakkor visszatetszést sugalló új ego(k) révén összerakott személyiség felé.

Nagy érdeklődés övezte Dorel Găină „totem tabu” elnevezésű egyéni tárlatát. A neves művész, egyetemi tanár az enyedi közönség egyik kedvence, visszatérő vendége az itteni Inter-Art rendezvényeknek; lapunknak is hosszasan, készségesen mesélt, méghozzá magyarul. Egy csoport motiváció vonzza mindig vissza Enyedre: az itteni művészekkel kötött barátság, a kisváros hangulata, a kedves emberek, az intézményekkel való jó együttműködés és nem utolsó sorban az Inter-Art Galériában való kiállítás lehetősége, hiszen Kolozsváron sincs kéznél egy ekkora méretű, ilyen hangulatos kiállító terem. A galéria egy nagyon elegáns hely, az itt alkalmazott kiállítási módszerek és technikák pedig kiemelik, érvényesítik a munkákat. Továbbá ez az a hely, ahol mindhárom egyetem művészhallgatói és tanárai találkozhatnak - idén a Babeş-Bolyai nem volt jelen -, együtt állíthatják ki munkáikat, és sokat jelent az egyetemistáknak, hogy alkalmuk van találkozni „befutott” nemzetközi művészekkel is. Egyéni tárlatáról a művész így nyilatkozott: „Az itt látható munkák egy hosszabb projektsorozat része, amelynek célja, hogy az emberi testet, mint egy szép mesét mutassa be, amely a saját álom és vágy határán húzódik. Alkotásaimban a női test mint a lelki vágynak a tükre jelenik meg, ennek kifejezőeszköze az a technika, amely ötvözi a klasszikus fotót, a grafikai kollázst és az új, vizuális modellezést.” A számítógépes műterem térhódítása mellett, melyet ő is alkalmaz, Dorel Găină azt vallja, hogy egy alkotás akkor értékes, ha van benne kontempláció és szépség ... és a művésznek is tetszik az.

Szombaton a Dr. Szász Pál Magyar Közösségi Házban került sor a Kína lépésről-lépésre című fotókiállításra, amely a nemrég Távol-Keleten tett látogatás benyomásait osztotta meg a kíváncsi enyedi közönséggel. Mint arról nemrég beszámoltunk, Kínában Inter-Art mintára szerveztek nemzetközi művésztábort, így adódott alkalom eljutni az egzotikus országba, amelyről mintegy 3000-4000 képet készítettek, ezekből válogattak ízelítőt. Balog Zoltán és Lixandru Róbert fényképeit Ioan Hădărig , a városi kultúrközpont igazgatója méltatta, aki szerint a két művész tökéletesen kiegészíti egymást: előbbi fotói azon pillanatokat örökítik meg, amikor a szemlélő a memória segítségéhez nyúl, hogy a statikus pillanatot az örökkévalósághoz csatolja , utóbbi pedig a mozgást, a mindennapok nyüzsgését próbálja kővé változtatott zenévé varázsolni. Az eseményen részt vett Yang Xi, a DHS Románia menedzsere, a kínai tábor egyik fő támogatója is.

A magyar házban történő kiállítást követően került sor a kultúrközpontban a nemzetközi kiállításra, amelyen közel 50 egyetemi hallgató és 20-nál több hazai  művész vett részt, a külföldi résztvevők pedig Paloma Gutierez (Spanyolország), Caroline Pultz (Belgium), Lázár Eszter Emese (Írország),  Dimitar Chungovsk és Elena Gjorgjievska (Macedónia), Cristina Bârlădeanu (Moldova Köztársaság) és Patricia Goodrich (AEÁ) voltak. A nagyenyedi születésű Lázár Eszter nem először jelentkezik a fesztiválon; lapunknak adott interjújában elmondta: filológus végzettségű, öt éve foglalkozik művészfotózással, Dublin környéke, a gyönyörű zöld sziget állandó ihletforrás, ezeket a benyomásait szeretné megosztani enyedi ismerőseivel, habár művészetére elsősorban a „street foto” jellemző. Kedvenc témái az emberi arcok kifejezése és a vonalakban és árnyalatokban kifejezett kompozíció. A valóság azon szegmensét igyekszik megragadni, ami az árnyékok, vonalak és árnyalatok összjátékának magas művészi produktumát képes megmutatni... ezek azok a jellemzők, amelyeket id.Lőrincz Zoltán és ifj. Lőrincz Zoltán fényképein maradéktalanul fellel.

A hangulatos est során bemutatták a Nagyenyed fehér-feketében című művészeti albumot, amelyet a szerzők (Lixandru Róbert, Balog István, Bako Andrei, Ioan Hădărig) a New Yorkban bemutatott Erdély fehér-feketében című grafika- és fotókiállítás sikerén felbuzdulva állítottak össze. Az esemény zárópontját a kolozsvári Művészeti és Design Egyetem hallgatóinak Alter Marathon című ötletdús videójátéka képezte.