Kismackók jutottak tovább a megyei Kiskuruttyra

Kismackók jutottak tovább a megyei Kiskuruttyra
Kiskuruttyról az utóbbi években egyre gyakrabban hallani. Az óvodásoknak megálmodott játéktanodát ötödik alkalommal szervezik meg Erdély különböző megyéiben, azaz Hargita, Kovászna, ¬Maros, Kolozs, Szeben és az idei tanévtől Bihar megyék óvodásai kapcsolódhatnak be a vírusszerűen terjedő kuruttyos lázba. A Kiskurutty Játéktanoda az elemi osztályosoknak kidolgozott Kurutty óvodás „kistestvére”, amelyben négytagú közép- és nagycsoportosokból álló csapatok képviselik saját óvodai csoportjukat.

A játékba beálló gyermekek és óvó nénik Márton Kinga, csíkszentdomokosi óvónő és Kurkó Szilvia tanítónő ötletgazdák forgatókönyve mentén állják ki az érdekesebbnél érdekesebb próbákat irodalmi alkotások ismeretében. Évente változik a projekt témája, de alapköve mindenképp egy gyermekirodalmi alkotás. Az olvasás során a gyermekek és felkészítő óvónők nemcsak élménnyel, hanem értékes szöveganyaggal, ismerettel, kivitelezési ötletekkel, módszerekkel gazdagodnak, amelyeknek mindnyájan közvetlenül vagy közvetve haszonélvezői vagyunk.

Idén Varga Katalin Madzag és cimborái mesefüzér szolgálta a szellemi táplálékot a játéktanoda megyei fordulójához, amelyet 2017. február 25-én a Hársfaillat Napköziotthonos óvodában szerveztek meg. A játékba négy óvodai csoport gyermekcsapata kapcsolódott be: az Íriszvirág és a Bambi óvodából egy-egy csapat, a Hársfaillat Napköziből két csapat jutott tovább a körzeti fordulóból. A Mókusok, Virágocskák, Kismackók és Méhecskék elsőként a mesefüzérből kiválasztott történetet dramatizálták főként fonalból, de természetes anyagokból is elkészített bábokkal. Madzag és Pamacs, a könyv szeretnivaló puli ikerpárosa viselkedésszabályokra, erényeket megerősítő tanulságokra mutat rá: a barátság alapja a különbözőség elfogadása. Érzelmi toleranciára nevelő olvasmány, amely számos hétköznapi eseményből merít példát: Samu, a közvetlen kiskacsa, Madzag, a félénk és Pamacs, a bátor puli, Mörci, a szemüvegéről felismerhető okos és Mirci, a bájolgó cicapáros természeti jelenségek gyermekszemmel történő megértését teszi lehetővé, megtanít a segítőkészségre, egymás erősségének és gyengeségének elfogadására. Az óvodásoknak zenei hallásukról, az árnyékképződés egyszerű törvényszerűségeinek ismeretéről, valamint kézügyességükről is bizonyosságot kellett tenniük. A tevékenység zárópillanataként egy pulikutyus meglepetés-látogatása tetőzte a hangulatot. A könyvből kilépő vendég még egyszer bebizonyította a mesék és a képzelet közötti átjárhatóságot.

A játék folytatása március végén a Nagyszebenben szervezett megyeközi fordulón várható, ahol minden részt vevő megyét egyetlen csapat képvisel. Kolozs megye a Hársfaillat Napköziotthonos Óvoda Rudolf/Decebal úti csapata által képviselteti magát Gábora-Máté Éva és Rácz Krisztina óvónők felkészítésével. Gratulálunk a továbbjutó Kismackóknak!

Gergely Erika Magdolna játékszervező, óvónő