Kilenc európai ország támogatja Ukrajna NATO-tagságát

Kilenc európai ország támogatja Ukrajna NATO-tagságát
Közös nyilatkozatban állt ki Ukrajna szuverenitásáért és területi integritásáért Klaus Iohannis és további nyolc közép-kelet-európai NATO-tagállam elnöke.

„Mi, azon közép- és kelet-európai országok államfői, amelyeknek vezetői Kijevbe látogattak a háború alatt, és saját szemünkkel látták az orosz agresszió hatásait, nem tűrhetjük némán, ahogy az Orosz Föderáció megsérti a nemzetközi jogot, ezért a következő nyilatkozatot tesszük közzé: megerősítjük, hogy támogatjuk Ukrajna szuverenitását és területi integritását. Nem ismerjük el és soha nem fogjuk elismerni Oroszország arra irányuló kísérleteit, hogy ukrán területeket annektáljon. Határozottan támogatjuk a 2008-as bukaresti NATO-csúcs döntését Ukrajna jövőbeni csatlakozására vonatkozóan” - olvasható a dokumentumban.

Az aláírók leszögezik, hogy támogatják az orosz invázióval szemben védekező Ukrajnát, és Oroszországtól követelik, hogy azonnal vonja ki erőit az elfoglalt területekről. Ugyanakkor arra biztatják a szövetséges államokat, hogy jelentősen növeljék meg az Ukrajnának nyújtott katonai segítséget. Az agresszorokat bíróság előtt kell felelősségre vonni - teszik hozzá.

A nyilatkozatot Klaus Iohannis, Románia elnöke, Milo Zeman, a Cseh Köztársaság elnöke, Alar Karis, Észtország elnöke, Egils Levits, Lettország elnöke, Gitanas Nauseda, Litvánia elnöke, Sztevo Pendarovszki, Észak-Macedónia elnöke, Milo Đukanović, Montenegró elnöke, Andrzej Duda, Lengyelország elnöke, Zuzana Čaputová, Szlovákia elnöke írta alá.

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

Románia továbbra is „minden erejével” támogatni fogja Ukrajnát – mondta Marcel Ciolacu miniszterelnök csütörtökön a Fekete-tengeri és Balkáni Biztonsági Fórum résztvevőinek küldött videóüzenetében.
Belpol