Kijevbe látogattak a román hivatalosságok is

Kijevbe látogattak  a román hivatalosságok is
Kijevben tett hivatalos látogatást kedden Nicolae Ciuca miniszterelnök, aki az Ukrajnának nyújtott román támogatás bővítésének lehetőségeiről folytatott megbeszélést Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel – közölte kedden este a kormány sajtóirodája.

A kormányfő, akit Marcel Ciolacu képviselőházi elnök és Bogdan Aurescu külügyminiszter is elkísért, az ukrán főváros közelében található Borodjankát, és Irpinyt is felkereste. Ciuca leszögezte: Románia határozottan elítéli az Ukrajna elleni törvénytelen, indokolatlan és ki nem provokált orosz inváziót, a civilek ellen elkövetett atrocitásokat, s a mérhetetlen pusztítást. Felidézte: Bukarest önkéntes anyagi támogatással járult hozzá ahhoz, hogy a Nemzetközi Büntetőbíróság szakértői kivizsgálhassák az Ukrajnában elkövetett bűncselekményeket, és felelősségre vonják az elkövetőket.

A közlemény szerint a kormányfő kijevi vendéglátóinak beszámolt arról, hogy a háború kezdete óta 820 ezer ukrán menekült érkezett Romániába, az országban maradóknak pedig Bukarest védelmet, munkavállalási lehetőséget, ingyenes szállítást, egészségügyi ellátást biztosít. Az országban kialakított humanitárius logisztikai központ 32 nemzetközi segélyszállítmány 163 teherautójának Ukrajnába juttatását szervezte meg. A kormányfő nem zárta ki annak a lehetőségét, hogy Románia fegyvereket is szállítson Ukrajnának.

A küldöttség Denisz Smihal ukrán miniszterelnökkel és Ruszlan Stefancsukkal, a kijevi parlament elnökével is találkozott. Megbeszéléseiken egyebek mellett az ukrán gabona- és élelmiszerexport új, Románián keresztül vezető útvonalainak bővítéséről tárgyaltak. Románia április 5-től kezdődően liberalizálta a közúti áruszállítást az ukrán fuvarozók számára, és bővíti a konstancai kikötő áruforgalmi kapacitásait. A felek egyetértettek abban is, hogy új határátkelőhelyeket kell nyitni a két ország között.

Azzal kapcsolatban, hogy miért maradt ki Florin Cîţu szenátusi elnök a romániai küldöttségből, miután korábban bejelentette, hogy Ukrajnába látogat, a kormányfő elmondta: két ukrajnai látogatás állt szervezés alatt az elmúlt időszakban. Mint mondta, a biztonsági intézkedések miatt korlátozzák a Kijevbe látogató delegációk tagjainak számát.

Borítókép: Facebook

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

Románia továbbra is „minden erejével” támogatni fogja Ukrajnát – mondta Marcel Ciolacu miniszterelnök csütörtökön a Fekete-tengeri és Balkáni Biztonsági Fórum résztvevőinek küldött videóüzenetében.
Belpol