Ciolacu: Románia továbbra is támogatni fogja Ukrajnát

Románia továbbra is „minden erejével” támogatni fogja Ukrajnát – mondta Marcel Ciolacu miniszterelnök csütörtökön a Fekete-tengeri és Balkáni Biztonsági Fórum résztvevőinek küldött videóüzenetében.

A kormányfő hangsúlyozta, eltelt két év a háború kitörése óta, és továbbra is naponta megismétlődnek ugyanazok a drámai jelenetek, emberek halnak meg, ukránok ezrei választják a száműzetés útját, az otthon maradók pedig állandó nyugtalanságban élnek. „E tragédiák láttán Románia csak egyet tehet: továbbra is minden erejével támogatja Ukrajnát” – fogalmazott Ciolacu. Hozzátette, az Ukrajnából menekülők az elkövetkezőkben is befogadó otthonra lelnek Romániában, amely emellett katonai és gazdasági téren is segíti a szomszédos országot, és egyik legjelentősebb energiaszállítójává vált.

Ciolacu beszélt arról is, hogy Románia több milliárd eurós befektetésekkel autópályákat épít, korszerűsíti vasúthálózatát és a konstancai kikötőt, így az ország az ukrán áru fő logisztikai csomópontjává válik.

„Az Egyesült Államok, más NATO-szövetségesek és az Európai Unió segítségével a Fekete-tengert háborús övezetből a biztonság és a gazdasági jólét övezetévé kell alakítanunk. (...) Biztosítanunk kell a körülményeket, hogy a Fekete-tenger gazdasági híd legyen Európa, Ázsia és a Közel-Kelet között, olyan stratégiai jelentőségű térséggé váljon, ahol a mélytengeri gázkitermelés regionális gazdasági fejlődést generálhat” – fogalmazott a miniszterelnök.

Ukrajnának Patriot-rendszerekre van szüksége, és ehhez Románia segítségét kéri

Denisz Anatolijovics Smihal, Ukrajna miniszterelnöke kijelentette: Ukrajna győzelme Oroszország ellen minden demokrácia győzelmét jelentené, de ehhez Kijev folyamatos támogatására van szükség partnerei és szövetségesei részéről.

„Mi most építjük újra az országunkat, és meg kell akadályoznunk, hogy az oroszok még többet romboljanak. Szükségünk van Patriot-rendszerekre, és reméljük, hogy Románia hozzá tud járulni ehhez. Ezek a rendszerek civil életeket mentenek, és segítenek fenntartani a normális mindennapi életet Ukrajnában” – mondta Smihal a Fekete-tengeri és Balkáni Biztonsági Fórum résztvevőihez intézett videóüzenetében.

Hangsúlyozta, hogy Ukrajna győzelme az Oroszországgal vívott háborúban befektetés lesz Románia biztonságába.

„Több mint két éve védjük hazánkat az orosz agressziótól, de nem csak ezt tesszük: az ukrán nemzet az európai demokrácia alapjait és értékeit is védi, amelyeket megtámadott az orosz diktátor. Ukrajna győzelme minden demokrácia győzelme lesz. Ez lesz a legnagyobb befektetésetek saját biztonságotokba. A győzelem eléréséhez partnereink és szövetségeseink folyamatos támogatására van szükség” – hangsúlyozta. 

Az ukrán kormányfő azt mondta, országának mindenekelőtt katonai támogatásra van szüksége, főleg légvédelmi rendszerekre, tüzérségi lőszerekre, hosszú és közepes hatótávolságú rakétákra.

Ugyanakkor fontosnak nevezte a befagyasztott orosz vagyon lefoglalását, amelyet szerinte Ukrajna újjáépítésére és ellenálló képességének megerősítésére kell fordítani. Mindezek mellett szigorítani kell az orosz gazdasággal szembeni szankciókon is – vélekedett.

Felkapta a vizet Moszkva Ciolacu kijelentésein

Marcel Ciolacu kijelentései, miszerint a Moldovai Köztársaságban csak románok élnek, provokatívak és durva beavatkozást jelentenek a szomszédos ország belügyeibe – jelentette ki csütörtökön Marija Zaharova. Az orosz külügyminisztérium szóvivőjét a TASZSZ hírügynökség idézi. A tájékoztatás szerint Románia miniszterelnöke a Digi24-nek korábban azt mondta: Moldovában „nincsenek moldovaiak, nincs moldovai nyelv, csak románok vannak és román nyelv”. 

Marcel Ciolacu a romániai hírtelevíziónak adott május 14-ei interjúban úgy nyilatkozott: Maia Sandu az egyetlen európai és demokratikus megoldás Moldova számára. Hozzátette, hogy Románia segíteni fog a Moldovai Köztársaságnak, mivel a Moldovai Köztársaságban is románok élnek.

„Moldova számára a Romániával való egyesülés a halált jelenti: a moldovai nyelv, a moldovai kultúra, a moldovai etnikum és ezáltal a moldovai nép halálát” – mondta Jevgenyie Gutul, Moldova déli részén elhelyezkedő Gagauzia autonóm tartomány baskanja (vezetője) hangsúlyozva: Moldovában olyan politikai pártok vannak, amelyek a moldovai állam felszámolására irányuló elképzeléseket támogatnak. Figyelmeztetett: ha a Moldovai Köztársaság kifejezi egyesülési szándékát Romániával, Gagauzia kikiáltja függetlenségét. (Forrás: Hotnews)

Moldovának szánt támogatásokról döntött a kormány

Románia folytatja a Moldo­vába irányuló kedvezményes villamosenergia-exportot, és támogatja a moldovai oktatás és közrendvédelem megerősítését – az erről szóló jogszabálycsomagot csütörtöki ülésén fogadta el a bukaresti kormány.

Marcel Ciolacu miniszterelnök a kormányülés elején rámutatott: az energiaexport elengedhetetlenül fontos a Moldovai Köztársaság gazdasági túléléséhez. Szerinte a román támogatás révén „meghiúsul Oroszországnak az a terve, hogy az energiát fegyverként használva térdre kényszerítse a Moldovai Köztársaságot”.

A csütörtöki kormányülésen elfogadott sürgősségi rendelet arra kötelezi a Romániában bejegyzett villamosenergia-termelőket, hogy a rendelkezésükre álló energiatöbblet értékesítésénél részesítsék előnyben a moldovai kereskedőket, amennyiben Moldova nem képes saját termelésből biztosítani energiaszükségletét. A sürgősségi rendelet azt is megszabja, hogy ezeknél a tranzakcióknál a belföldi végső fogyasztók esetében alkalmazott referenciaárat kell alkalmazni. Ehhez, szükség esetén, hozzáadják a kibocsátási kvóták ellenértékét – közölte a kabinet ülése után Mihai Constantin kormányszóvivő, hozzátéve, hogy az intézkedéssel Románia a moldovai végső fogyasztókat támogatja.

A kormányülésen ugyanakkor határozatot fogadtak el arról, hogy a kormány tartalékalapjából 2,5 millió euróval egészítik ki a belügyminisztérium költségvetését, a tárca pedig ezzel az összeggel támogatja a moldovai kormánynak a közrendvédelem erősítését célzó programját.

A másik kormányhatározattal több mint kétmillió eurós támogatást biztosít a kormány a dél-moldovai Cahul városában működő Bogdan Petriceicu Haşdeu Egyetem kollégiumi épületének újjáépítésére.

Az utóbbi két intézkedés annak a 100 millió eurós keretösszegű vissza nem térítendő támogatásnak a részét képezi, amelynek folyósításáról 2022 márciusában írt alá megállapodást Kisinyovban az akkori román és moldovai miniszterelnök.