Kihirdették a Horváth Péter Ösztöndíj idei nyertesét

Kihirdették a Horváth Péter Ösztöndíj idei nyertesét
A budapesti Írók Boltjában december 3-án, romániai idő szerint 18 órakor szűk körben tartott díjátadón hirdették ki a legtehetségesebb pályakezdők megsegítésére alapított Horváth Péter Irodalmi Ösztöndíj idei díjazottját: a hatezer euró értékű elismerést Bartók Imre költőnek ítélte oda a háromtagú zsűri Majmom, Vergilius című kötetéért. Az eseményt online közvetítették az Írók Boltja Facebook-oldalán.

A nyolcadik alkalommal kiosztott ösztöndíj nyertes költőjét és a Műút által kiadott kötetét Szilasi László, a kuratórium tagja méltatta. A díjjal járó 6 ezer eurós pénzjutalom mellett az ösztöndíj nyertese a Solitude Akadémia jóvoltából egy hónapig Stuttgartban, a Literarisches Colloquium Berlin (LCB) által pedig egy hónapig Berlinben alkothat.

A Parti Nagy Lajos, Keresztury Tibor és Szilasi László alkotta zsűri hármas listája alapján a fődíjra esélyes volt Odú című kötetével a nagyváradi Kemenes Henriette, valamint A lombhullásról egy júliusi tölggyel című könyvével Korpa Tamás is, ők fejenként ötszáz eurós támogatásban részesültek.

A díjátadót követően Korpa Tamás személyes Facebook-oldalán tette közzé, hogy az ösztöndíj rá eső, 500 eurós részét fiatalokkal foglalkozó, határon túli irodalmi műhelyeknek szeretné felajánlani, így az összeget a kolozsvári Bréda Ferenc Irodalmi Kör, valamint a kárpátaljai Kovács Vilmos Irodalmi Társaság között osztja szét. „A világjárvány teljesen átírta az évet, hibernálta a szervezeteket, sok-sok fiataltól vette el a műhelymunka és a bemutatkozás lehetőségét. Bízom benne, hogy a jövő év más lesz, újult erővel folytathatják és abban is bízom, hogy a szimpátia kifejezése mellett ezekben az időkben szükség van a »tettleges« szolidaritás gesztusaira is” – indokolta döntését Korpa Tamás.

(Borítóképen Bartók Imre, az ösztöndíj idei nyertese. A fotót készítette: Kiss Tibor Noé)

varosnapokHirdetés