Romániai magyar szerző is esélyes a Horváth Péter Ösztöndíjra

Romániai magyar szerző is esélyes a Horváth Péter Ösztöndíjra
Közzétették a Horváth Péter Irodalmi Ösztöndíj szűkített listáját, a dobogósok között pedig helyet kapott Odú című kötetével a nagyváradi Kemenes Henriette is.

A Parti Nagy Lajos, Keresztury Tibor és Szilasi László alkotta zsűri döntése alapján a díjra esélyes továbbá a Majmom, Vergilius című könyvével Bartók Imre, valamint Korpa Tamás A lombhullásról egy júliusi tölggyel című kötetével. A korábban nyilvánosságra hozott tízes listán Kemenes Henriette mellett további két erdélyi elsőkötetes szerző is szerepelt: a Gyergyószentmiklóson született, jelenleg Kolozsváron élő Gál Hunor, illetve a nagyváradi Ozsváth Zsuzsa. A legtehetségesebb pályakezdők megsegítésére alapított kiemelkedően jelentős pénzösszeggel járó ösztöndíj nyertesét december 3-án hirdetik ki.

A hírrel kapcsolatos érzéseit Kemenes Henriette lapuknak megpróbálta szavakba önteni:

Épp a városban rohangáltam mindenféle munkaügyek kapcsán, amikor jöttek az üzenetek, hogy szerepelek a Horváth Péter Irodalmi Ösztöndíj hármas listáján. Már a Fiatal Írók Szövetsége jelölésének is nagyon örültem, aztán annak még jobban, hogy rákerültem a tízes listára. A mai hír tényleg annyira meglepett, hogy kellett pár perc, míg felfogtam. Annyira fel voltam dobva, hogy a maszk alatt fülig érő szájjal, egyenes háttal és hosszú léptekkel siettem a Várad Folyóirat szerkesztőségébe, ahol dolgozom. Kaptam egy önbizalomlöketet. Bevallom, jól jött. Ezekben az időkben, amikor talán más-más miatt, de mindegyikünknek iszonyat nehéz, én az irodalomba és az emberi kapcsolatokba kapaszkodom. Ezek tartanak a felszínen, nem hagynak elsüllyedni, egyik nélkül sem tudnék létezni. Mondjuk, nem is akarok. Hatalmas megtiszteltetés számomra a jelölés, annál is inkább, mert két ilyen kiemelkedő alkotó mellett szerepelhetek, mint Korpa Tamás és Bartók Imre. Várad, a város, ahol élek, nem olyan nagy. Néha megállítanak az utcán és azt mondják: „Olvastam a köteted, Heni, gratulálok! Abba ne hagyd!” Dehogy hagyom, ezekért a dolgokért mindig érdemes lesz. Köszönöm a FISZ és a zsűri tagjainak bizalmát, az olvasóimnak pedig a szeretetet és az állandó biztatást!

(A fotót készítette: Ungvári Oscar)