Két év szünet után országos EKE-gyűlés a festői Gyimesekben

Két év szünet után országos EKE-gyűlés a festői Gyimesekben
Többórás út Maros-völgyi kanyarokkal, éjszakába nyúló spontán beszélgetés az EKE jövőjéről, a találkozás öröme, 15 szervezet 47 küldöttje Szatmártól Háromszékig, tartalmas éves beszámolók, madzagos fotókiállítás, EKE Vándortábor, terepszemle, üstben főzött csángó puliszka és tavaszból télbe lépő túra gyönyörű kilátással. Így lehetne néhány kulcsmomentumban összefoglalni a március 25–27. között szervezett tavaszi küldöttgyűlést, amit az EKE-ben csak OVT (Országos Vezetőtanácsi) gyűlésként emlegetünk. Az aktív hétvége legfontosabb bejelentése az volt, hogy a Csíkszéki EKE 2022. augusztus 2–7. között megszervezi a XXIX. EKE Vándortábort Gyimesfelsőlokon, amelyet 2020 óta halogatnak a korlátozások miatt.

Megjelent a Szabadság és az EKE – Kolozsvár 1891 turistamelléklete, az Erdély áprilisi számában.

Talán kevesen tudják az olvasók közül, de az országos EKE minden évben megszervezi tavaszi küldöttgyűlését, amelyen jó esetben mind a 17 tagszervezet részt vesz néhány küldöttel Erdély különböző szegleteiből. Idén kellemes meglepetésként a Pestkörnyéki Kárpát Egyesület 3 tagja is csatlakozott az erdélyi csapathoz, bevállalva a hajnali indulást és a több száz kilométernyi vezetést. A hagyomány szerint a tavaszi találkozóra a szervezők ismét a nyári Vándortábor helyszínét választották, így idén Gyimesfelsőlokon gyűltek össze a tagszervezetek küldöttei, ezért az éves beszámolók mellett terepszemlét is tarthattunk, amelynek során lelki szemeink előtt felelevenedett a több száz sátor, a felállított színpad, és az egymás mögött sorakozó túrázók hada, akik türelmetlenül várják, hogy felfedezzék a környék látványosságait.

Péntek estére a csíki vendéglátóinkon kívül, akik inkább otthon aludtak, mindenki megérkezett az Árpád-házi Szent Erzsébet Római Katolikus Teológiai Líceumhoz, amelynek impozáns, modern bentlakásában szállhattunk meg. Habár fáradtak voltunk, vacsora után mégis kialakult egy spontán beszélgetés arról, hogy miként lehetne jobban megszólítani a fiatalokat, vonzóvá téve számukra az EKE programjait. A lehetőségek mellett persze rengeteg kétely is felmerült, több szempontból is boncolgattuk a témát, mígnem éjszakába nyúló brainstorming lett belőle épp a mi szobánkban, így ha akartam volna, sem tudtam volna belealudni.

Lesifotó az emeletről az eddigi legkülönlegesebb gyűléshelyszínen: egy kápolnában Fotó: KISMIHÁLY BOGLÁRKA

Másnap korán indítottuk a napot, hogy reggeli után 9 órakor el is kezdhessük a gyűlést, találkozónk valódi célját. Többen is megjegyezték poénosan, hogy még sosem zajlott ilyen előkelő helyen a küldöttgyűlés: a bentlakás kápolnájában, az épület epicentrumában lévő tágas helyiségben foglaltunk helyet az oltárral szemben. Kolozsvárról négyen képviseltük a helyi EKE-t: Kovács Zsuzsa elnök, Molnár Ildikó ügyvezető alelnök, Bozsoki Adrienn, a fotóklub elnöke és jómagam. A gyűlés elején kedves vendégfogadónk, Berszán Lajos atya, a líceum igazgatója köszöntötte a népes társaságot, aki néhány emlékezetes történetet is megosztott a bentlakás építésének kezdetéről és volt diákjairól. A körülbelül 5 órásra sikeredett gyűlésen az országos EKE beszámolt az elmúlt időszak megvalósításairól, a várfalvi EKE-ház munkálatainak alakulásáról és a költségvetésről is, majd a tagszervezetek küldöttei ismertették a 2021-es tevékenységeket. A kolozsvári EKE tavalyi megvalósításai röviden: 2 síverseny 146 résztvevővel, 4 teljesítménytúra (gyalogos+kerékpáros) és 2 ultramaraton 818 résztvevővel, 12 Kolozsvár-környéki dokumentált túraútvonal kidolgozása térképpel, nyomvonallal, képekkel, leírással, 175 gyalogos, kerékpáros és buszos kirándulás több mint 2500 résztvevővel.

A jól megérdemelt ebéd alkalmával Bozsoki Adrienn plusz színfoltként madzagos fotókiállítással lepte meg a jelenlévőket, amit a kolozsváriak is láthattak már a nőnapi fotókiállításon a Cérna-forrásnál. Ezután Szabó Károly, a csíkszéki EKE elnöke ismertette a Vándortáborral kapcsolatos fontos információkat, és körbevezetett minket a fontosabb helyszíneken, így megtudtuk, hogy a tábor helyszíne a líceum melletti 2 hektáros terület lesz, amelyet az iskolától csak a vasút választ el, itt lehet majd sátorozni, a táborba és a túrákra pedig az iskola udvarán lehet bejelentkezni, itt lesz a színpad, az előadások és a foglalkozások. Azok számára, akik panzióban szeretnének majd megszállni, a szervezők összeállítanak egy listát az összes lehetséges szálláshellyel. Biztosan sokan vannak, akik még sosem hallottak az EKE Vándortáborról, ezért röviden összefoglalom, hogy miről is szól (habár személyesen még én sem voltam ilyen táborban): az EKE legnagyobb, legtöbb embert megmozgató rendezvénye, amelynek a megszervezését minden évben más-más tagszervezet vállalja fel. A pár nap alatt mindenki kedve szerint iratkozhat fel a meghirdetett túrákra, amelyek között általában vannak könnyebb és nehezebb gyalogtúrák, valamint buszos honismereti kirándulások, esténként pedig táncház, tábortűz és koncert biztosítja a hangulatot. Bővebben a táborról az esemény Facebook-oldalán: keressenek rá az EKE Vándortáborra.

Délután Prezsmer Fülöp turisztikai referens mutatta be a környéket és annak turisztikai lehetőségeit, így megtudtuk, hogy a Gyimeseket, azaz Gyimes-völgyét három település alkotja: Gyimesközéplok, Gyimesfelsőlok és Gyimesbükk. Prezsmer Fülöp volt az, aki az Erasmus+ erdélyi nemzetközi találkozón megvendégelt minket a szlovákiai és lengyel résztvevőkkel együtt az esztenáján sajtkülönlegességekkel, pörkölttel és puliszkával, emellett a sajt készítését is bemutatta. Ő a helyi turizmusnak az egyik mozgatórugója és alapembere, a Vándortáborban pedig szintén segíteni fog. A beszélgetés után meginvitált minket az étkezdébe, ahol beavatott az üstben főzött, igazi gyimesi puliszka elkészítésének kulisszatitkaiba, amelynek aztán minőségellenőrei is lettünk a vacsora alkalmával.

Bozsoki Adrienn madzagos fotókiállítása az ebédlőben Fotó: KISMIHÁLY BOGLÁRKA

Vasárnap az óraátállítás miatt kicsit kótyagosan ébredtünk, de a sietve elfogyasztott reggeli alatt és a gyors készülődésben el is feledkeztünk a fáradtságról, és készen álltunk a közeli Barackos-tetőre tervezett túrára Fülöp vezetésével. A Muhos Népi Fürdőtől indult az útvonal, ahova autókkal jutottunk el, majd egy meredekebb kaptató után fel is értünk a gerincre, ahonnan szép kilátás nyílt a Naskalatra, az Öcsém-tetőre és a Nagy-Hagymásra, a másik oldalon pedig a távolban a Csalhó is feltűnt előttünk. A kereken 10 km-es túrát 4 óra 47 perc alatt jártuk le kényelmes tempóban, tavaszból télbe lépve, majd a völgybe visszaérve hóvirágmezők és kellemes napsütés fogadott. A túra és az ínycsiklandozó ebéd méltó befejezése volt a hétvégénknek, és már előre irigyelem azokat, akik részt vesznek az idei Vándortáborban, hiszen a környéken kínálkozó gyönyörű látványokból nekik bővebben ki fog jutni.

(Borítókép: Tavaszból télbe a Barackos-tetőn Fotó: KISMIHÁLY BOGLÁRKA)