Képességvizsga: már nem országos első Kolozs megye

Báthorys diák a legjobb Kolozs megyei nyolcadikos

Ligia Deca tanügyminiszter elmondta, jobbak a vizsgaeredmények mint a próbafelmérőn
Elveszítette eddigi országos első helyét Kolozs megye, miután tegnap közzétették a nyolcadikosok vizsgájának eredményét. Kolozs megye évek óta magáénak tudhatta az első helyet a nyolcadikosok záróvizsgáján. Most első helyen Bukarest áll (88,3%-os sikerarány), második Kolozs megye 85,9%-kal és harmadik Brăila megye 80,3%-kal. Az országos sikerarány 74,4%. Kolozs megyében a legjobb magyar vizsgázó 9,88-as átlaggal a Báthory István Elméleti Líceum tanulója. Országos szinten 65 tanuló ért el színtízest, ebből hat Kolozs megyéből. Sem Beszterce-Naszód, sem Szilágy, sem Fehér megyében nem volt színtízes átlag. Szilágy megyében a legjobb átlagot (9,45) elérő magyar tanuló a zihahi S. Bărnuţiu Általános Iskola tanulója, Beszterce-Naszód megyében a legjobb átlagot (9,21) elérő magyar tanuló a Bethleni G. Silaşi Általános Iskola tanulója. Fehér megyében a legjobb átlagot (9,20) elért magyar tanuló a nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégium tanulója.

Idén Bukarest előzi meg Kolozs megyét, ami a sikeresen vizsgázó nyolcadikosok arányát illeti. Kolozs megye tehát országos szinten a második: az 5112 megjelent vizsgázó közül 4392 ért el ötöst vagy annál nagyobb átlagot, a sikerarány 85,91%. A hat színtízes közül idén sincs magyar vizsgázó. Kolozs megyében megjelent a vizsgán a nyolcadik osztályt végzett tanulók 96,89%-a. Román nyelvből átment 4500 tanuló (87,90%), 28-an kaptak tízest, matematikából átment 4151 tanuló (81,12%) és 70-en kaptak tízest. Anyanyelvből 597-en mentek át, 13-an kaptak tízest. A fellebbezéseket ma még be lehet nyújtani 8–12 óra között. A végleges eredményeket július 9-én függesztik ki. A vizsgán elért átlagot a 9. osztályba való bejutásnál 100%-ban veszik figyelembe. Kerekes Adelhaida Kolozs megyei főtanfelügyelő-helyettes úgy értékelte, a megye 85,9%-os sikeraránya nagyon jónak mondható. 

Ami a Kolozs megyei iskolák átlagát illeti, első helyen az  Emil Racoviţă Főgimnázium áll 9,11-es átlaggal, második a Ioan Bob Általános Iskola 8,94-es átlaggal, harmadik a János Zsigmond Unitárius Kollégium 8,62-es átlaggal, negyedik a Nicolae Bălcescu Elméleti Líceum 8,56-os átlaggal, ötödik az Avram Iancu Elméleti Líceum 8,51-es átlaggal, hatodik a George Coşbuc Főgimnázium 8,31-es átlaggal, hetedik az Ortodox Teológiai Szeminárium 8,29-es átlaggal. A nyolcadik helyen két iskola van: a Donát negyedi Onisifor Ghibu Elméleti Líceum és a Gheorghe Lazăr Tanítóképző 8,17-es átlaggal, kilencedik helyen áll a Gheorghe Şincai Főgimnázium 8,16-os átlaggal, míg tizedik a Tiberiu Popovici Informatikai Líceum 8,12-es átlaggal. 

Bár a matematikatételekről a szaktanár úgy nyilatkozott, hogy az átmenő jegyet könnyen el lehetett érni, országos szinten a tanulók 31,3% nem írta meg az átmenő ötöst, ez pedig 6 százalékkal több a 2023-as aránynál, amikor csak a diákok 24,6%-a vizsgázott sikertelenül. A vidéki iskolák tanulói esetében ez az arány még rosszabb, mivel a tanulók 48%-a nem írta meg az ötöst, így ez az arány is 8 százalékkal több, mint tavaly. Ami az országos 74%-os sikerarányt illeti, az elmúlt négy évben ez a legalacsonyabb, tavalyhoz képest két százalékot romlott. 

Ligia Deca oktatási miniszter szerdai sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy az idei képességvizsgán a nyolcadikosok 77,6 százaléka kapott átmenő jegyet románból és 68,7 százaléka matematikából. A tárcavezető elmondta, hogy az átmenő jegyek aránya mindkét tantárgy esetében nagyobb, mint a próbafelmérésen sikeresen vizsgázók aránya.

Deca tájékoztatása szerint a képességvizsgán románból 407, matematikából 1060 nyolcadikos kapott 10-es osztályzatot. Országosan 65 diák mindkét tantárgyból 10-esre vizsgázott. A sikeresen vizsgázók egyharmadának átlaga 7,80 és 8,99 között volt.

A sajtótájékoztatón a miniszter emlékeztetett arra, hogy idén először teljes egészében digitálisan történt a dolgozatok javítása. Ligia Deca elmondta, hogy az érettségi vizsgák befejezése után a minisztérium visszajelzéseket vár mind a vizsgák lebonyolításával, mind a digitalizált dolgozatjavítással kapcsolatban, mert az vizsgák megszervezésén és a dolgozatjavítások módszerén is javítani szeretne.

A minisztérium adatai szerint idén közel 153 ezer nyolcadikos vizsgázott románból és matematikából, és több mint 8300 diák az anyanyelvéből.