Kedden kezdődik a nyolcadikosok képességvizsgája

Kedden román nyelv és irodalomból, csütörtökön matematikából mérik fel a diákok tudását FOTÓ: FREEPIK
Több mint 160.400 nyolcadikos iratkozott fel a kedden kezdődő országos képességvizsgákra – tájékoztatott hétfőn az oktatási minisztérium.

Kedden román nyelv és irodalomból, csütörtökön matematikából mérik fel a diákok tudását. A kisebbségekhez tartozó tanulók pénteken anyanyelv és irodalomból vizsgáznak. A felmérőket összesen 3392 iskolában/vizsgaközpontban tartják.

A diákoknak 8 és fél 9 között kell megjelenniük a vizsgateremben érvényes személyazonosító igazolvánnyal. Az írásbelin csak kékkel író tollat vagy golyóstollat, az ábrákhoz és rajzokhoz fekete grafitceruzát használhatnak.

A vizsga 9-kor kezdődik a feladatlapok és a lepecsételt piszkozatlapok szétosztásával, időtartama 120 perc. Nem megengedett a következő segédeszközök használata: kézikönyvek, szótárak, jegyzetek, könyvek, vázlatok, példatárak, valamint mobiltelefonok és elektronikus számítástechnikai vagy kommunikációs eszközök.

A vizsgatermekbe tilos bevinni a következő tárgyakat: iskolatáska, hátizsák, táska, pénztárca és hasonlók (a tanulóknak ezeket a személyes tárgyakat az iskola/vizsgaközpont igazgatósága által kijelölt tárolóhelyiségben kell hagyniuk). A vizsgafolyamatot térfigyelő kamerák rögzítik.

A vizsgák előzetes eredményeit július 3-án legkésőbb 14 óráig teszik közzé. Óvást személyesen a vizsgaközpontban vagy elektronikus úton lehet benyújtani július 3. 16 és 19 óra között, illetve július 4-én 8 és 12 óra között. A végleges eredményeket július 9-én függesztik ki. Az evaluare.edu.ro honlapon is közzétett listán a diák neve helyett az első vizsgán kiosztott egyéni kód jelenik meg.

A dolgozatok javítása digitálisan történik. A tételeket és a javítási útmutatót az írásbeli vizsgák napján 15 óráig közzéteszik a subiecte.edu.ro honlapon.