Kelemen Hunor: a volt szekusok provokálták ki az 1990. márciusi marosvásárhelyi eseményeket

Az 1990. márciusi marosvásárhelyi eseményeket a volt szekusok provokálták ki, akiknek ürügyre volt szükségük, hogy kiszabaduljanak abból a szorongatott helyzetből, amelybe a forradalom után belekerültek - jelentette ki Kelemen Hunor.

A Realitatea Tv-nek nyilatkozva az RMDSZ elnöke kifejtette: létezik egy dosszié arról, hogy kik voltak azok a személyek, akik a március 15-e előtti napokban kiprovokálták a halálos áldozatokat is követelő sajnálatos eseményeket. 

„Nincs kétségem afelől, hogy a volt szekusok álltak a Marosvásárhelyen történtek hátterében” - fogalmazott a politikus.

Kérdésre válaszolva Kelemen kijelentette, hogy a szélsőséges erők ma valós veszélyt jelentenek Romániában. Ezek a pártok szerinte az egymásra tevődő válságok után mindenütt megerősödtek Európában, mert az emberek elvesztették a bizalmukat a politikai „fősodorban”. 

„A rendszerellenes pártok kihasználják az emberek haragját, elégedetlenségét, és természetesen többet ígérnek, mint amit teljesíteni tudnak” - mondta az RMDSZ elnöke.

Egy másik kérdésre válaszolva kijelentette, hogy szerinte a bejegyzett élettársi kapcsolat szabályozását „egy adott pillanatban” Romániában is be kell majd vezetni. 

„A genderideológiával kapcsolatban pedig meglehetős fenntartásaim vannak, mert szerintem ez nem ideológia” - tette hozzá.