Kelemen Hunor: elfogadhatatlan a legfelsőbb bíróság egyházi restitúcióra vonatkozó döntése

Elfogadhatatlan a legfelsőbb bíróságnak az egyházi ingatlanok restitúciójára vonatkozó legújabb döntése, mert rossz precedenst teremt: megkérdőjelezi a tulajdonjogot, és törvényesíti a "kommunisták lopását" - jelentette ki Kelemen Hunor csütörtökön Nagyváradon.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke Cseke Attila szenátorral, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének elnökével közösen tartott sajtótájékoztatót, és ezen tért ki a legfelsőbb bíróság új jogegységi határozatára.

Amint lapunk is megírta: tavaly év végén egy jogegységesítési határozat született a legfelsőbb bíróságon, amely a héten jelent meg a hivatalos közlönyben. Ennek értelmében a legfelsőbb bíróság úgy határozott, ha a telekkönyvben nem a püspökség szerepel tulajdonosként, akkor az egyházak nem kaphatják vissza iskoláikat, hacsak nem bizonyítják „közvetlen bizonyítékokkal”, hogy az ő tulajdonuk volt és hozzájuk tartozott a telekkönyvbe beírt entitás.

Kelemen Hunor szerint a legfelsőbb bíróság rendelkezése megkérdőjelezi a tulajdonjogot, és arra enged következtetni, hogy Románia nem jogállam. "Ahol nincs biztosítva a tulajdonhoz való jog, arról az államról nem mondható el, hogy jogállam" - mondta az RMDSZ elnöke.

Kifejtette: 34 évvel a romániai rendszerváltás után már nem lenne szabad azt mondani az egyházaknak, hogy a telekkönyv nem elegendő, ezért 19. századi dokumentumokat kell felmutatniuk bizonyítékként. Aki ezt kéri, az vagy nem érti a jelenséget jogi, politikai és társadalmi szempontból - mondta, és ez szerinte a legfelsőbb bíróság tapasztalt tagjairól nem mondható el -, vagy pedig rosszindulatú, és a 2000-es évekből az 1990-es évek elejére akarja visszavetni a romániai restitúciós folyamatot.

"Ez elfogadhatatlan!" - jelentette ki az RMDSZ elnöke, emlékeztetve: Románia vállalta, hogy visszaszolgáltatja az egyházaknak a kommunista rezsim által elkobzott vagyonukat.

Kelemen Hunor leszögezte: a bukaresti parlamentben kell törvényi megoldást találni a magántulajdon biztonságának védelmére. "Ha egyetlen záradékkal meg lehet fordítani a történelem kerekét, akkor egyetlen ember, egyetlen intézmény vagy egyetlen egyház sem lehet biztos abban, hogy a tulajdonhoz való joga nem sérül" - mutatott rá a szövetségi elnök.

Emlékeztetett, hogy a kommunisták az egyházaktól és nem mástól kobozták el azokat az ingatlanokat, amelyeket ők később visszakértek, ezek az egyházak kezelésébe tartoztak, és ezt szerinte a legfelsőbb bíróság tagjai is tudják.

Felidézte, hogy amikor a román parlamentben elfogadták a restitúciós törvényeket, a közszándék egyértelműen az volt, hogy az elkobzott ingatlanokat oda kell visszajuttatni, ahonnan elvették őket. "Minden más csak filozofálgatás vagy rosszindulat" - fogalmazott az RMDSZ elnöke -, hozzátéve, hogy aki a tulajdonjogot megkérdőjelezi, az a jogállamiság és Románia ellen dolgozik.

Borítókép: RMDSZ

 

 

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

A június 9-i választásokon való részvétel fontosságát hangsúlyozták csütörtökön, Kolozsváron az RMDSZ, az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) Kolozs megyei szervezeteinek elnökei. Csoma Botond, Fancsali Ernő és dr. Schwartz Róbert egybehangzóan rámutattak arra, hogy a pártok között választási versenynek akkor van helye, amikor az nem veszélyezteti a közösségi érdeket. Az európai parlamenti választásokat illetően azonban a politikai erők együttműködnek, így a magyar összefogás listájára kérik a közösség tagjainak szavazatát. Továbbá az önkormányzati választásokon, azokon a helyeken, ahol minden egyes magyar szavazat számít a magyar jelöltek választási sikere szempontjából, nem lépnek választási versenybe az erdélyi magyar pártok.
Belpol