Katasztrófa sújtotta várossá nyilvánították Bejrútot

Katasztrófa sújtotta várossá  nyilvánították Bejrútot
Hatalmas, 4,5-ös erősségű földrengésnek megfelelő detonáció rázta meg kedden kora este Bejrút városát, amelyet még Cipruson is hallottak.

Egy kikötői raktárban tárolt, 2700 tonna ammóniumnitrát robbant fel, egyelőre még nem tisztázott, hogy minek folytán. Még szerdára sem lehetett pontosan összesíteni, pontosan hány ember esett áldozatául a robbanásnak, de a becslések szerint közel százan meghaltak, mintegy négyezren megsérültek, és legalább száz ember után még kutatnak a mentés résztvevői. Libanon fővárosát katasztrófa sújtotta övezetté nyilvánították, a kormányfő nemzetközi segítséget kért, és a felelősök megbüntetését ígérte. Az országban háromnapos gyászt hirdettek.

Az M1 híradó arról számolt be, hogy a főváros keleti részén apokaliptikus állapot uralkodik. Az utcákat törmelék borítja, összetört járművek, leszakadt erkélyek, kidőlt falak, üvegcserép mindenütt. Az épületek még a robbanás helyszínétől 8–10 kilométerre lévő utcákban is megrongálódtak. A detonáció iszonyatos ereje felborította és a korlátnak csapta a járműveket a városból kifelé vezető úton.

Szemtanúk egybehangzóan arról számoltak be, hogy először a sűrű, gomolygó füstfelhőt pillantották meg, majd hirtelen fülsiketítő robajt hallottak, miközben magasra csaptak a lángok. Legtöbben egy második robbanást is hallani véltek.

Több ezerre tehető az áldozatok száma

Pontos adatok egyelőre nincsenek a sérültek és az áldozatok számáról, mivel a kórházak nem győzik ellátni a sérülteket. Az egyik intézménybe rövid idő alatt 300 beteget szállítottak. A helyszínhez legközelebb eső kórház félig összeomlott. Az embereket véradásra szólították fel.

A libanoni fővárosban több magyar is él. Az M1 Skype-on kapcsolatba lépett a Bejrútban élő Németh Ágostonnal, aki menyasszonyával alig pár száz méterre lakott a detonáció helyszínétől, így közelről látta az eseményeket. Ők jól vannak, de a ház, amelyben éltek, összeomlott a robbanástól. A magyar szemtanú elmondta: a kikötővel szomszédos városrészben a lakásuk teraszáról nézte végig, ahogyan helyi idő szerint 17 óra 40 perckor lángba borult a kikötőben egy épület. Először puskaropogás-szerű hangot hallott, majd 18 óra után volt következett be egy második, hatalmas robbanás, amelyet a felvételeken látni. Egy pillanattal később az ablakok kitörtek, ő a földön találta magát, és látta, hogy a lakásuk romokban van, semmi nem maradt a helyén. Úgy döntöttek, barátaikhoz költöznek át. Németh Ágoston elmondta: a teraszukról látta azt is, amint egy hajót a robbanás odébb lök, és a kigyulladt épület helyén kráter keletkezett, amelybe beömlött a tenger.

Kedd késő estére összehívott rendkívüli ülésén a Legfőbb Védelmi Tanács katasztrófa sújtotta várossá nyilvánította Bejrútot, és azt javasolta a kormánynak, hogy szerdán hirdessen ki rendkívüli állapotot két hétre. Az egészségügyi miniszter közlése szerint sokan eltűntek, keresésüket a romba dőlt épületekben és a törmelék alatt nagyon nehezíti, hogy nincs áram. A robbanások miatt ehetetlenné vált a kikötő magtáraiban tárolt gabona is. A gazdasági miniszter közölte, hogy Libanon majd importra szorul, de egyelőre még elég búzája van.

A Sky News Arabia hírtelevízió a libanoni vöröskeresztre hivatkozva arról számolt be: meghaladja a százat a halálos áldozatok száma és négyezren sérültek meg. Köztük van az ENSZ 48 alkalmazottja és 27 családtagja – közölte szerdán az al-Dzsazíra hírtelevízióval Farhan Haq, az ENSZ-főtitkár szóvivője.

A Sky News Arabia szerdai délelőtti híradása szerint tizennégy órával a robbanás után sok helyütt még mindig nem sikerült eloltani a tüzet. A libanoni hadsereg lezárta a környéket és a katasztrófa helyszínéhez vezető utakat.

Baleset vagy szándékos robbantást?

A robbanások okát szerdán még nem lehetett tudni. Az első hírek szerint a petárdaraktárban keletkezett tűz okozta az elsőt, a második, rendkívüli erősségű detonációt pedig az, hogy felrobbant a 2700 tonna ammóniumnitrát, amelyet már hat éve tároltak egy kikötői raktárban.

Olyan találgatások is megfogalmazódtak, hogy nem baleset történt a raktárakban. Libanonban nagy a feszültség, ezrek tüntetnek a kormány ellen, amiért nem képes kezelni az egyre súlyosabb gazdasági válságot. Az utóbbi hetekben az izraeli-libanoni határon is fokozódott a feszültség. Donald Trump amerikai elnök kedd este úgy nyilatkozott, hogy tábornokai szerint valószínűleg robbanószerkezet okozhatta a robbanásokat.

A detonációt követően az izraeli kormány sietett közölni, semmilyen formában nincs közük a történtekhez. Gabi Askenázi izraeli külügyminiszter azt emelte ki nyilatkozatában, hogy „baleset történt, amelyet tűz okozott", és óvatosságra intett a különböző feltételezések kapcsán. „Nem látok okot arra, hogy ne higgyünk a bejrúti jelentéseknek" – mondta az izraeli külügyminiszter. Izrael szerdán humanitárius segítséget ajánlott fel Libanonnak, és több izraeli kórház is jelentkezett a sebesültek ellátására.

Nagykövetségi épületek is megrongálódtakA híradások szerint súlyosan megrongálódott Finnország libanoni nagykövetségének épülete is. A finn kormány Twitter-üzenetben tudatta, hogy a tetemes anyagi károk ellenére senkinek nem esett baja a követség alkalmazottai közül. Megsérült a robbanásban a magyar nagykövetség épülete is, magyar érintettről azonban nem tud a Külgazdasági és Külügyminisztérium, segítséget eddig senki sem kért. A román külügyminisztérium közölte, hogy a nagykövetség épülete kisebb károkat szenvedett, de a külképviseleti személyzet biztonságban van. Szerdáig még nem tájékoztatták a nagykövetséget arról, hogy a robbanás áldozatai, vagy sérültjei között román állampolgárok is lennének, és még nem folyamodtak a külképviselethez segítségért.