Pusztító erejű földrengés rázta meg Tajvant

rengésmérő
Az elmúlt 25 év legerősebb földrengése rázta meg szerdán Tajvant, amely 7,4-es fokozatú volt, számolt be a BBC. A brit közszolgálati hírportál megjegyzi, hogy több számítási eljárás létezik – a 7,4-es erősségű rengést az Egyesült Államok földtani szakértői mérték, a japán geológusok számításai szerint 7,7-es, a takvani hatóságok megállapítása szerint 7,2-es volt. Mindazonáltal, bármilyen, 7-es fokozat fölötti földrengés nagymérvűnek számít, mutat rá a BBC.

A tajvani hatóságok megerősítették: legalább kilenc ember meghalt, több mint nyolcszázan megsérültek, és a mentőalakulatok több mint száz ember után kutatnak, akik az összeomlott épületek romjai alá szorulhattak.A halottak közül öt embert – köztük három kirándulót – a lezúduló sziklák zúztak össze.

A rengés epicentruma a hegyvidéki, viszonylag gyéren lakott keleti Hualien megyében, volt. A szerdai információk szerint 26 épület omlott össze, több mint a fele Hualienben.

A tajvani központi meteorológiai hatóság szerint a rengés mélysége 15,5 km volt, számolt be a Reutersre hivatkozó portfolio.hu. Egy ilyen méretű földrengés esetén a legtöbb vasalatlan betonblokk fal összeomlik, és az emberek képtelenek állva maradni, csak kúszva tudnak közlekedni – állítja a Japán Meteorológiai Ügynökség. 

A japán meteorológiai hivatal közölte, hogy több kisebb szökőárhullám érte el Okinawa déli prefektúra egyes részeit, később a szökőárriadót visszavonták. Tajvan szintén cunami figyelmeztetést adott ki, de nem jelentett károkat. 

A Taipower áramszolgáltató közölte, hogy Tajvanon több mint 87 ezer háztartás maradt áram nélkül, hozzátéve, hogy az ország két atomerőművét nem érintette a földrengés. A félvezetőóriás Taiwan Semiconductor Manufacturing Co közölte, hogy evakuált néhány gyártóüzemet, de biztonsági rendszerei normálisan működnek.

Tajvan hírügynöksége szerint 1999 óta nem történt ekkora földrengés a szigeten, akkor egy 7,6-os erősségű rengés mintegy 2400 embert ölt meg, és ötvenezer épületet rombolt le vagy rongált meg.

(Borítókép: Illusztráció)