Jubileumi nemzetközi humorfesztivált szerveztek Nagyenyeden

Ştefan Popa fontosnak tartja, hogy a fiataloknak is átadja tudását
A nagyenyedi Liviu Rebreanu Multikulturális Központ és az Inter-Art Alapítvány, Nagyenyed Polgármesteri Hivatala valamint a Román Karikaturisták Szövetsége társszervezésében tartották meg a XX. Nemzetközi Humorfesztivált Nagyenyeden. A csütörtökön, április 25-én megtartott rangos eseménynek a Bethlen Gábor Kollégium adott otthont.

A művészetre és humorra egyaránt fogékony nagyenyedi közönség újból nagy érdeklődést mutatott a sajátos hangulatú és kivitelezésű esemény iránt. A humorfesztivál fővédnöke, Ştefan Popa Popa’s karikaturista egyéni tárlatot mutatott be az Apafi-teremben, amellyel ezúttal is kivívta az itteni közönség elismerését. 

A karikaturista ugyanakkor egy nemzetközi kiállítás kurátoraként is jelen volt az eseményen, amely neves külföldi művészek munkáiból készült válogatást tárt a közönség elé. Bemutatkoztak Jorge Sánchez Armas (Kuba), José Adnael Silva (Brazília), Andrea Pecchia (Olaszország), Uroš Maksimović (Szerbia), Seyran Caferli (Azerbajdzsán), Mahesh Kumar Dubey (India), Ahmed Khabali (Marokkó).

Köszöntő beszédében Popa Popa’s elmondta: szükségünk van a karikatúrára, szatírára és általában a jóindulatú humorra, amely korrigálhatja a ferdeségeket. Fontosnak tartotta, hogy a fiataloknak is átadja tudását, ezért két tehetséges fiatal, a mindössze 13 éves Tăbăcar Augusta-Tigia valamint Vancea Anisia-Maria munkáiból is szerveztek egyéni tárlatot Nagyenyeden. A lányok személyesen jelen voltak a humorfesztiválon, és kérésre karikatúrákat is készítettek.

A két évtizedes múlttal rendelkező fesztiválon hagyománnyá vált, hogy a nemzetközi hírnevű karikaturista a tehetséges diákok számára „nyílt órát” tartson, amelyre meghívták a város mindenik iskolájának tanulóit. A „beavatást” követően a fiatalok egymásról készítettek jobbnál jobb karikatúrákat, a bátrabbakról a művész gyorsportrét készített. Mint ismeretes, Popa Popa’s világrekorder a karikatúrák készítésében, kevesebb, mint két perc alatt elkészít egy felismerhető gyorsportrét.

A nagyenyedi humorfesztivál elmúlt két évtizedéről Truică Mihai fotóművész, aki minden eseményre elkíséri Ştefan Popa Popa’s-t, retrospektív fotókiállítást állított össze. A neves karikaturista a kultúráért tett erőfeszítéseikért, elismerő oklevelet adományozott Nagyenyed polgármesterének, alpolgármesterének, kulturális igazgatójának és az Inter-Art Alapítvány elnökének és két alelnökének.

Az est folyamán a kollégiumi díszteremben humoros színdarabok kerültek  bemutatásra, az első a gyulafehérvári Skepsis Társulat előadásában, amelyik évek óta jelen van az enyedi humorfesztiválon. Az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő alakulat előszeretettel tűzi műsorára Matei Vișniec színműveit, ezúttal az Occident Express című darabot adta elő (szereplők: Lawrence Chismorie, Coralia Crăciun, Viorel Cioflică, Daniel Muntean, rendező Viorel Cioflică).

Az enyediek „ismerősként” üdvözölhették az est másik előadóját, Elena Ivancat, a Kolozsvári Nemzeti Színház művészét, aki ezúttal A szerelem a szupermarketben kezdődik című egyszemélyes performansszal lépett a színpadra, rendezte Vlad Corb.

A tárlatmegnyitót követően, Ştefan Popa Popa’s készségesen válaszolt kérdéseinkre, bár kihangsúlyozta: közel tíz éve nem nyilatkozik a sajtónak. A művész elmondta: húsz évvel ezelőtt mindenik hazai humorfesztiválon részt vett, de lassan kiábrándult mindenikből és napjainkban csak az enyedi humorfesztiválon vesz részt, ahol a művészeti megnyilvánulások önzetlenek, nincs irigység az alkotók között és kiváló feltételek mellett lehet alkotni.

Balog István, az Inter-Art Alapítvány elnöke, kérésünkre felvázolta nemcsak az elmúlt két évtized benyomásait, hanem utalt a jövőbeli tervekre is. A képzőművész felelevenítette: kezdetben a humorfesztiválnak volt egy irodalmi részlege is, de ez idővel megszűnt, viszont a karikatúra-kiállítások neves külföldi művészeket ismertettek meg az enyedi közönséggel, a színielőadások pedig egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek. 

„Érződik, hogy a humorfesztiválnak meg kell újulnia, ki kell hozni a városba, hogy még inkább megszólítsa a nagyközönséget. Vannak konkrét elképzeléseink, egy hónap múlva már nagyjából tudni fogjuk, hogy néz ki majd a humorfesztivál új forgatókönyve” – nyilatkozta Balog István.