Elfogadta a kormány a béremeléseket

Ciolacu: személyzeti leépítéssel növelhetők a fizetések

A tiltakozók a bérezési egyenlőtlenségek megszüntetését követelik
Elfogadta a kormány csütörtöki ülésén a bizonyos közalkalmazotti kategóriáknak megítélt 10 százalékos béremelésről szóló sürgősségi rendeletet. Amint korábban is jeleztük: mindez 1,2 milliárd lejjel terheli meg a költségvetést 2024-ben. Ugyancsak csütörtöki ülésen fogadta el a kormány a súlyos fogyatékkal élők havi juttatásának növelését előíró rendeletet. A fizetésemelést két lépcsőben valósítják meg, júniustól 5 százalékkal, szeptembertől pedig újabb 5 százalékkal nőnek a bérek. Az intézkedés a központi közigazgatásban, a kulturális intézményekben, a diplomácia területén, a cégbíróságon, a kormány, a minisztériumok és a parlament alárendeltségében működő, kizárólag saját bevételekből finanszírozott intézményeknél és hatóságoknál, illetve a legtöbb 20 ezer fős települések polgármesteri hivatalaiban dolgozókat érinti.

A kormány sürgősségi rendeletet fogadott el egyes közalkalmazottak béremeléséről, amely két részletben történik majd: júniustól és szeptembertől növelnék 5–5 százalékkal a fizetéseket a központi közigazgatásban, a kulturális intézményekben, a diplomácia területén, a cégbíróságon, a kormány, a minisztériumok és a parlament alárendeltségében működő, kizárólag saját bevételekből finanszírozott intézményeknél és hatóságoknál dolgozók esetében, továbbá a legtöbb 20 ezer fős települések polgármesteri hivatalainak alkalmazottai esetében.

A sürgősségi rendelet azt is előírja, hogy a megyei környezetvédelmi ügynökségek alkalmazottainak bérét hozzáigazítják az Országos Környezetvédelmi Ügynökség alkalmazottaiéhoz. Ez is két lépcsőben valósul meg, júniusban és szeptemberben.

A jogszabály ugyanakkor lehetővé teszi a munkaadók számára, hogy fejenként 500 lejig terjedő szemüvegvásárlási-támogatást biztosítsanak a munkaidejük jelentős részében képernyőnél dolgozó munkavállalóknak. 

„Láttuk, hogy az érintettek elégedetlenek ezzel a béremeléssel, túl alacsonynak vélik. A kormánynak is vannak tüntető alkalmazottai, akik azt állítják, hogy túl sokat dolgoznak azért a havi ezervalamennyi euróért. Véleményem szerint a kormánynál, a parlamentnél, de a központi és helyi közigazgatásban is találhatunk megoldásokat a kisebb személyzeti struktúrákra. Az így elért megtakarításokból aztán növelhetjük azoknak a fizetését, akik ezt megérdemlik” – fogalmazott Ciolacu a kormányülésen.

A kormányfő hozzátette, azoknak a minisztériumoknak is végre kell hajtaniuk június 30-áig az átszervezést, amelyek eddig még nem tették ezt meg, hogy még tovább csökkentsék a közalkalmazottak számát.

A közigazgatási alkalmazottak és a kormányalkalmazottak szakszervezete egyaránt bírálta az egyes közalkalmazotti kategóriák számára 10 százalékos béremelést előíró sürgősségirendelet-tervezetet. A központi és a helyi közigazgatásban dolgozók érdekeit védő Közigazgatási Szakszervezetek Szövetsége (FNSA) egy közleményben azzal vádolta a kormányt, hogy fenntartja az azonos szintű intézmények közötti különbségeket, figyelmen kívül hagyja a közintézményekben dolgozó alkalmazottak valós igényeit, és nem hajlandó tisztességes és arányos megoldásokat alkalmazni a béregyenlőtlenségek megszüntetésére.

A FNSA közölte, hogy támogatja az alkalmazottak spontán tiltakozásait, és a későbbiekben valamennyi tagszervezettel együtt dönt az utcai megmozdulásoktól sztrájkig terjedő egységes tiltakozó akciók szervezéséről. A szakszervezeti szövetség bejelentette: találkozót kérnek Marcel Ciolacu miniszterelnökkel, hogy a kormány törölje a rendelettervezetben szereplő „homályos, helytelen és félrevezető” előírásokat. A FNSA kifogásolja azt is, hogy az állítólagos emelések nagy része semmiképp nem fogja elérni a jogszabályjavaslatban rögzített szintet, mert a helyi közigazgatásban a béremelések a „politikailag alárendelt munkáltatótól” függenek, és ez számos bírósági perhez fog vezetni.

A kormányalkalmazottak szakszervezete (SAALG) a „szomorú ernyők” elnevezésű akcióval tiltakozott a béremeléseket előíró tervezet ellen. Ennek keretében több esernyőt helyeztek a kormánypalotában ezzel az üzenettel: „Tisztességes munkáért tisztességes bért: minden hozzájárulás méltányos elismerést érdemel.” A SAALG szerdán egy közleményt is kiadott. Ebben a szakszervezet elnöke, Noni-Emil Iordache megállapította, hogy a munkaügyi minisztérium honlapján közvitára bocsátott tervezet megőrzi a kormányalkalmazottak és más közintézmények dolgozói közötti béraránytalanságokat, annak ellenére, hogy a jogszabályjavaslat célja éppen a méltánytalanságok kiküszöbölése.

A szakszervezet képviselői ugyanakkor azt állítják, hogy a miniszterelnöki kancellária vezetője és a kormány főtitkára a május 13-i tárgyalások után már májustól 15 százalékos béremelést ígért a kormányalkalmazottaknak.

Tüntetések Bukarestben

Mindeközben a megyei környezetvédelmi ügynökségek, az Országos Cégbíróság, a Román Nemzeti Levéltár, valamint az Országos Diszkriminációellenes Tanács alkalmazottait tömörítő Publisind szakszervezet tagjai Bukarestben tüntettek. A tiltakozók a bérezési egyenlőtlenségek megszüntetését követelik.

Szakszervezeti képviselőik szerint az ezekben az intézményekben dolgozók bére nem tükrözi az általuk végzett munka összetettségét, sokan közülük a létminimum alatt élnek. „Mindezek ellenére a munkáltató elvárja a jó teljesítményt és folyamatosan többletmunkát ad, ráadásul az alkalmazottaknak számos munkakör-specifikus tiltásnak is eleget kell tenniük” – írták közleményükben.

Az Országos Cégbíróság alkalmazottait tömörítő szakszervezet vezetője, Ionela-Monica Pietriş csütörtökön azt nyilatkozta, 15 százalékos béremelést, valamint stresszpótlékot kérnek, és ha nem teljesítik követeléseiket, elkezdik az aláírásgyűjtést az általános sztrájk kirobbantásához. 

Növelik a súlyos fogyatékkal élők juttatását is

A súlyos fogyatékkal élő gyerekek és felnőttek havi juttatásának növelését előíró rendelet júniusban lép hatályba, tehát az első emelt összegű juttatásokat júliusban kapják kézhez a kedvezményezettek.

A növelés a szociális referenciamutatóhoz (ISR) mért arány 10 százalékponttal történő emelésével valósul meg, tehát a súlyos fogyatékkal élő felnőttek esetében a szociális referenciamutató 70 százalékáról 80 százalékára (463 lejről 529 lejre), a gyermekek esetében az ISR 60 százalékáról 70 százalékára (397 lejről 463 lejre) nő. Az intézkedés 389 000 személyt érint, közülük 48 800 gyermek.

A kormányszóvivő emlékeztetett, hogy a súlyos fogyatékkal élők juttatását már másodszor emelik ebben az évben, az első növelésre januárban került sor.