Johannis: Romániában a háztartások költségvetésük 1 százalékát sem szánják könyvekre

Johannis: Romániában a háztartások költségvetésük 1 százalékát sem szánják könyvekre
Klaus Johannis államfő ma a Bookfest azt nyilatkozta könyvvásáron, hogy a romániai háztartások büdzséjük kevesebb mint 1 százalékát fordítják könyvekre, ezért szerinte szükség lenne külön politikát indítani a könyvekkel kapcsolatos érdeklődés növeléséért.

„Románia ismeri azokat az időket, amikor nem volt szabad hozzáférés a könyvekhez, és a véleményütköztetést a föld alá száműzték. Ma, amikor körülnézünk, és látjuk itt a rengeteg kiadó standját, nem tudunk nem hálásak lenni azoknak, akik az írott szó védelméért és népszerűsítéséért tesznek, mert tudjuk, mennyire fontos a véleményszabadság. (…) Kötelességünk megvédeni a kifejezési szabadságot. A könyvvásároknak elengedhetetlen szerepük van az olvasás népszerűsítésében és a könyvekhez való hozzáférésben, ez két elemi dolog a funkcionális analfabetizmus mértékének csökkentéséhez, ami egyre inkább elterjedtebb nálunk” – fogalmazott Klaus Johannis.

Az államfő felhívta a figyelmet arra is, hogy egyre kevesebben vásárolnak könyveket Romániában.

„Számos tanulmány bizonyítja, hogy a diákok iskola eredményeit nagyban befolyásolja, hogy otthon milyen oktatási eszközök állnak rendelkezésükre, a romániai háztartások pedig költségvetésük 1 százalékát sem szánják könyvvásárlásra. Ezért olyan közpolitikára van szükségünk, amely felkelti az érdeklődést, és ösztönzi az olvasást, támogatja a romániai szerzők kifejezési kreativitását, és hozzájárul a könyveket érintő infrastruktúra korszerűsítéséhez. Mindez hozzájárulhat az állampolgárok kulturális fejlődéséhez és az általános műveltségi szint növeléséhez. Mindez közvetlenül kihatna az ország gazdasági, szociális és demokratikus fejlődésére is” – mondta az államfő.