Jobban aggódnak az áremelkedések, mint a járvány vagy a háború miatt

Jobban aggódnak az áremelkedések,  mint a járvány vagy a háború miatt
A lakosok főleg a jövedelmek javítását és a rezsiköltségek féken tartását várják a kormánytól, s jobban aggasztják őket az áremelkedések, mint a koronavírus-járvány és az új mutációja vagy egy háború kirobbanásának lehetősége – derült ki egy friss felmérésből, amelyet kedden ismertetett a román sajtó.

A CURS közvélemény-kutató intézet múlt héten végzett telefonos felmérése szerint a válaszadók 73 százaléka aggasztónak tartja az élelmiszerárak emelkedését, míg 64 százalékukat a villanyáram, 58 százalékukat pedig a földgáz árának növekedése zavarja. A megkérdezettek 53 százaléka tart attól, hogy háború robbanhat ki a térségben, míg 34 százalékukat ez nem foglalkoztatja. A koronavírus újabb mutációinak megjelenése a megkérdezettek 49 százalékát aggasztja (45 százalék ellenében), a politikai helyzet azonban a válaszadók csaknem kétharmadát nem foglalkoztatja, és csak 34 százalékuk aggódik miatta.

A megkérdezettek 31 százaléka a kormány legfontosabb teendőjeként jelölte meg a nyugdíjak, bérek és pótlékok emelését, illetve az árak – különösképpen a rezsiköltségek – féken tartását, míg 14 százalékuk vár a kormánytól megoldást a világjárványra, 8 százalékuk pedig az egészségügyi ellátás javítására. A válaszadók szintén 8 százaléka szeretné, ha a kormány külpolitikai lépéseket tenne a háború megelőzése érdekében.

A CURS felmérése szerint a legtöbben a hadseregben (72 százalék), az egyházban (63 százalék) és a tűzoltókban (72 százalék) bíznak, míg a legkevesebben a parlamentben (11 százalék), a pártokban (12 százalék) és a kormányban (15 százalék).

Ki a legnépszerűbb politikus?Bár intézményként a kormány bizalmi indexe fele az elnöki hivatalának, a politikusok bizalmi rangsorát 27 százalékkal vezető Nicolae Ciucă miniszterelnök csaknem tíz százalékponttal megelőzi a 18 százalékon mért Klaus Iohannis államfőt. A bizalmi indexek rangsorában dobogós helyet foglal el még Marcel Ciolacu szociáldemokrata (PSD) pártelnök és George Simion, a szélsőségesnek Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) társelnöke.

Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettesben, az RMDSZ elnökében a megkérdezettek 13 százaléka bízik. Ezzel megelőzi Florin Cîţu liberális (PNL) pártelnököt és Traian Băsescu volt államfőt, akiket 11 százalékon mértek.

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

Románia továbbra is „minden erejével” támogatni fogja Ukrajnát – mondta Marcel Ciolacu miniszterelnök csütörtökön a Fekete-tengeri és Balkáni Biztonsági Fórum résztvevőinek küldött videóüzenetében.
Belpol