Izrael–palesztin konfliktus: továbbra is feszült a helyzet

Izrael–palesztin konfliktus: továbbra is feszült a helyzet
Vasárnap is folytatódtak a kölcsönös rakétatámadások Izrael és a Gázai övezet iszlamista szervezetei között.

A Falak őrzői hadművelet hetedik napján elsősorban a Gázai övezet környékén lévő izraeli településeket, Szderotot, Askelont és Asdódot érték el az övezetből kilőtt rakéták.

Egy lövedék egy benzinkút közvetlen közelében csapódott be a Netivot nevű városban, de a veszélyes helyzet ellenére sem keletkezett anyagi kár. A harcok múlt hétfő esti megindítása óta mintegy háromezer rakétát lőttek ki Izrael irányába gázai fegyveresek.

Korábban az izraeli hadsereg tovább folytatta kiterjedt támadásait Gázában, rakétákkal leromboltak egy hatemeletes épületet, valamint egy, a Hamász iszlamista szervezethez tartozó terrorista otthona melletti fegyverraktárat és rakétákat indító különítményeket lőttek a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet értesülése szerint.

Az övezetből eddig 181 halálesetet jelentettek, köztük 52 gyermek és 31 nő vesztette életét. Vasárnap a Hamász alagútjai elleni légitámadásokban voltak újabb áldozatok a The Times of Israel című angol nyelvű hírportál szerint.

Ciszjordániában vasárnap a harmadik egymást követő napon tartottak palesztin zászlós tömegtüntetéseket, amelyeken a palesztinok az izraeli hadsereg rendfenntartó egységeivel állnak szemben.

A 11-es közszolgálati TV beszámolója szerint az izraeli biztonsági kabinet négyórás ülésén nem került napirendre a tűzszünet kérdése, noha egyre nagyobb nemzetközi nyomás nehezedik az izraeli kormányra, és a katonai rádió értesülései szerint már a hadművelet ötödik napján teljesítették az eredeti haditervben meghatározott célokat.

Körülbelül 320-350 román állampolgár van a Gázai övezetben – közölte vasárnap Bogdan Aurescu külügyminiszter. A térségben működő diplomáciai képviseleteket utasították, hogy készüljenek fel a segítségnyújtásra, de eddig nem érkezett konzuli segítségnyújtásra vonatkozó kérés a konfliktusövezetben élő román állampolgároktól.Aurescu hangsúlyozta, hogy Romániának „kivételesen jó” a kapcsolata Izraellel, amely az ország számára stratégiai fontosságú partner, ugyanakkor a palesztin féllel is „nagyon jó” kapcsolatokat ápol.