Ismét látogatható a kolozsvári Állattani Múzeum

Időszakos kiállításokkal fokoznák a múzeum dinamikáját

Ismét látogatható a kolozsvári Állattani Múzeum
Két és féléves kényszerszünet után tegnaptól ismét látogatható a Babeş–Bolyai Tudományegyetem Állattani Múzeuma, amelyet Románia egyik legnagyobb és legrégebbi állattani múzeumaként tartanak számon. A 700 négyzetméternyi területen a látogatóknak lehetőségük nyílik megtekinteni a romániai állatvilág fajainak jelentős hányadát, illetve számtalan egyéb állatfajt a világ különböző pontjairól. Az Erdélyi Múzeum-Egyesület részlegeként létrehozott intézmény Mikó-kerti székhelyén nyomot hagyott az eltelt 150 év, ezért elkerülhetetlenné vált felújítása, amelyet 2015 szeptemberében el is kezdtek. Az állattani múzeum újranyitási ünnepségén többek között az is felvetődött, hogy vonzó időszakos rendezvényekkel fokoznák a nagyközönség érdeklődését a maga nemében messze földön elismert tudományos értékek és látványosság iránt. Az épületet már az első napon néhány száz, a ritka természeti látványosságra kiéhezett érdeklődő, zömében fiatal kereste fel.

A megnyitón Ana Victoria Sima (Egyetemi Kulturális Örökség Igazgatósága) említést tett a gyűjtemény felbecsülhetetlen értékéről. Mint ismeretes, az EME által létrehozott múzeumban olyan ritkaságokat állítottak ki, mint Hermann Ottó 1864–1871-ből származó pókgyűjteménye (159 faj, 160 példány) és egyenesszárnyú-gyűjteménye (77 fajból 620 példány), a francia René Jeannel 1920–1925-ből származó lepkegyűjteménye a Kárpátokból (142 faj, 421 példány), Joseph von Frauzenau 1850-beli lepkegyűjteménye (951 faj, 1604 példány) stb. Lapunk kérdésére Rákosy László (egyetemi tanár, a Taxonómia és Ökológia Tanszék vezetője) elmondta, hogy az eredeti anyag jól konzerváltan megmaradt, és azóta az állomány körülbelül 20-30 százalékkal gyarapodott. 

Az ünnepségen Ioan-Aurel Pop, a BBTE rektora azt domborította ki, hogy az általa vezetett felsőoktatási intézmény öt múzeummal, valamint egy viváriummal büszkélkedhet, viszont az Állatani Múzeum civilizációs örökség, hiszen megőrizte 19. századi bútorzatát is, tudományos, oktatási és turisztikai jelképe Kolozsvárnak. Ion Bolovan a BBTE rektorhelyettese köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik hozzájárultak a restaurálás sikeréhez, és közölte, hogy az egyetem jövőre interaktív földtörténeti múzeum megalapítását tervezi. 

Markó Bálint rektorhelyettes magyarul és románul elmondott beszédében felidézte gyermekkorát, amikor élmény volt számára ebben az épületben bámészkodni. Az Állatani Múzeum a biodiverzitást tükrözi a múltból, jelenünkből és remélhetőleg a jövőnkből is. Arra kérte a szülőket, hozzák el gyermekeiket ide, mert ez nemcsak egyszerű kiállítás, hanem oktató- és tudományos műhely is egyben. Markó megköszönte a két lelkes fiatal muzeológus, Osváth Gregely és Cristian Sitar munkáját. Rákosy László egyetemi tanár beszédében aktuális kérdést vetett fel: Mit jelent napjainkban a múzeum? – Sokak szemében csak porosodó termeket, amelyek semmiféle újdonságot nem rejtenek. A valóságban azonban új kapcsolatot kínál saját ismereteink és a világ között. Nem véletlen, hogy például a hamburgi múzeum éves látogatottsága meghaladja a Bundesligáét – jegyezte meg. Rákosy arra kérte az illetékeseket, hogy szorgalmazzák a fiatalok bevonását a múzeumi munkába, ne hagyják őket elkallódni a nagyvilágban. A két fiatal muzeológus elmondta, hogy időszakos kiállításokkal szeretnék dinamikusabbá tenni múzeumi tevékenységüket, és tervezik folytatni a restaurálási, állománykiegészítő munkát.

A felújítás során kicserélték a villanyhálózatot, javítottak a megvilágításon, helyreállították a padlót és az ablakokat, újrameszelték a falakat, tűzvédelmi érzékelőket szereltek be. A hétszáz négyzetméternyi területen rendszertani kategóriák szerinti a kiállított anyag, megannyi természetes nagyságú hazai és más éghajlatbeli kitömött állattal. Ottjártunkkor egy pöttömnyi látogató azzal győzködte őt kísérő édesanyját, hogy vigyék haza neki a leopárdot... 
A felújított Állattani Múzeum a Mikó/Clinicilor utca 5–7. szám alatt keddtől péntekig 10–16, szombaton és vasárnap 10–14 óra között kereshető fel.