Fémfürkészek nyomában az Állattani múzeumban

A darazsak lenyűgöző részletességgel kelnek életre
Rendkívül érdekes, a maga nemében egyedi időszakos kiállítás nyílt meg szerdán délután a kolozsvári Állattani Múzeumban, amely a fémfürkészeket mutatja be a látogatóknak többek között a kiterjesztett valóságot felhasználva, ezzel lehetőséget teremtve arra, hogy e rovarokkal interakcióba lépjünk.

E „darazsak” szinte észrevétlenek számunkra, de mégis kiemelkedő a szerepük az ökológiai egyensúly fenntartásában. Ilyenformán ők az őrangyalaink, pedig ugyanakkor pokoliak, hiszen paraziták, azaz más rovarokba, lárvákba helyezik a petéiket – innen a hétvégi Múzeumok éjszakáján is megtekinthető kiállítás megragadó címe: Darazsak – őrangyalok a pokolból. A fantasztikus nagyított fényképeket, illusztrációkat, háromdimenziós maketteket is felsorakoztató tárlat egyébként a Kolozsvári Magyar Napokon is várja majd látogatóit, csak augusztus 31-én zárul – tudtuk meg László Zoltán biológustól, egyetemi oktatótól, a tárlat megálmodójától és kivitelezőjétől. 

„Ez egy láthatatlan világ a hétköznapi ember számára; a fürkészekről nagyon keveset beszélnek, de nélkülük szó szerint nem lenne ételünk. Nagyon sok rovar – amit kártevőnek nevezünk – kontrollja nem a vegyszereken keresztül valósul meg, hanem a parazitoidokon, a fürkészeken keresztül. Azért sem annyira közismertek, mert maga a biológiájuk, a fejlődésük nem egy szép történet... Az Alien filmben megbotránkozunk, amikor valakinek a mellkasából kitör egy lárva – ezek az állatok ugyanezt teszik. Amúgy ez a fürkészeknek csak egy nagyon kis csoportja, az eredeti ötlet az volt, hogy minden darazsat bemutassunk, de ez akkora mérhetetlen tervnek tűnt, hogy végül leszűkítettük egy családra – a fémfürkészekre. Az alapötlet ez volt: mutassuk meg a világnak, hogy vannak ezek az állatok, amelyek nem látszanak, de fontosak és szépek” – magyarázta a Szabadságnak László Zoltán.

A kiállításon e darazsak lenyűgöző részletességgel kelnek életre – szinte hihetetlen, hogy a felvételek mobiltelefonnal készültek –, így e parányi rovarok komplexitásával és szépségével ismerkedhet a látogató, akit négynyelvű, azaz román, magyar, német és angol magyarázatok, leírások segítenek felfedezőútján. S hogy miért fémfürkészek? Mert színük gyakran fémesen irizál... Egyébként e rovarok életnagyságú méretben is megtekinthetőek a tárlaton – téglalap alakú kártyácskákra felragasztva, mivel kis méretűk miatt nem lehet őket rovartűvel átszúrni.