Iohannis: ismét megmutatkoznak a klímaváltozás hatásai

politikus
Borítókép: presidency.ro
Klaus Iohannis államfő szombaton közölte, hogy folyamatos kapcsolatban áll az árvíz sújtotta területeken folyó mentést koordináló személyekkel, hogy az árvízkárosultak a lehető leggyorsabban megkapják a szükséges segítséget, menedéket, élelmet és orvosi ellátást.

Az államelnöki hivatal közleménye idézi Klaus Iohannist, aki szerint ismét megmutatkoznak a klímaváltozás hatásai, amelyek „drámai” következményekkel járnak az emberekre nézve, írja az Agerpres hírügynökség.

Az államfő részvétet nyilvánított az árvíz áldozatául esett emberek családtagjainak és szolidaritását fejezte ki az árvízkárosultakkal szemben.
Kiemelte: a mentési és kárfelmérési műveleteknek megszakítás nélkül folytatódniuk kell a súlyosan érintett területeken, amíg a helyzetet ellenőrzés alá nem vonják, és az emberek élete nincs többé veszélyben.

Hangsúlyozta, az államnak közép- és hosszú távon támogatnia kell az érintett települések újjáépítését, és az infrastruktúrát ellenállóvá kell tennie az árvizekkel szemben. Az elnök rámutatott, hogy javítani kell az államnak a szélsőséges meteorológiai események előrejelzésére és a lakosság riasztására irányuló kapacitását, de ugyanakkor az is nagyon fontos, hogy a polgárok kövessék és figyelembe vegyék a meteorológusok által kiadott figyelmeztetéseket, amelyekkel megelőzhetők az emberéletet vagy jelentős anyagi károkat követelő szerencsétlenségek.