Iohannis, Ciucă, Ciolacu: Moldovának az Európai Unióban a helye

Moldovának az Európai Unióban a helye, integrációs törekvései megvalósításában számíthat Románia támogatására - hangoztatták pártállásuktól függetlenül a román vezetők kedden, Moldova nemzeti ünnepén, a volt szovjet tagköztársaság 1991-es függetlenségi nyilatkozatának 33. évfordulóján.

A második mandátuma végéhez közeledő jobboldali Klaus Iohannis államfő az X közösségi hálón közzétett üzenetében rámutatott: Moldova része az európai családnak, Románia pedig stratégiai támogatást nyújt számára az élet minden területén ahhoz, hogy európai uniós csatlakozási célkitűzése megvalósuljon.

Az államfő volt pártját, a Nemzeti Liberális Pártot (PNL) vezető Nicolae Ciucă szenátusi elnök Facebook-üzenetében rámutatott: Kisinyov több mint három évtizede vette saját kezébe sorsa irányítását, és bár most is számos "Moszkvából eredő kihívással" szembesül, elkötelezte magát az európai integráció mellett, és intézményei sikeresen ellenállnak az "orosz beavatkozásnak". 

Az elnökválasztáson induló Ciucă szerint Kelet-Európa országai számára az Európai Unióhoz történő csatlakozás a jólét és fejlődés egyedüli garanciája, és Bukarest támogatja a "Prut határfolyón túli testvéreit" integrációs céljaik elérésében.

Marcel Ciolacu szociáldemokrata miniszterelnök arról biztosította a chisinaui vezetőket, hogy Románia mindig élen fog járni Moldova támogatásában: erről politikai konszenzus van a román pártok között.

"Ugyanazt a nyelvet beszéljük, közös a történelmünk és kultúránk, és a sajátunkkal azonos biztonságos, jóléti, demokratikus jövőt kívánunk Moldovának a közös európai családban" - fogalmazott Facebook-bejegyzésében az államfői tisztségre szintén pályázó román szociáldemokrata politikus.

Ciolacu szerint Moldovának az Európai Unióban a helye, és kifejezte reményét, hogy ezen meggyőződését a - moldovai elnökválasztás első fordulójával egy időben tartandó - október 20-i moldovai népszavazás eredménye is meg fogja erősíteni.