Intotero: még mindig meg kell a nőknek küzdenie az előítéletekkel

A nőknek még mindig meg kell küzdeniük a karrierrel és a családon belüli szerepekkel kapcsolatos előítéletekkel – hangsúlyozta Natalia-Elena Intotero családügyi miniszter a férfiak és nők közötti esélyegyenlőség romániai napja alkalmából kiadott üzenetében.

Az Agerpres hírügynökség szerint a tárcavezető hangsúlyozta, a nők és férfiak közötti esélyegyenlőség normalitásnak számít egy szabad és demokratikus társadalomban. „A nők elleni erőszak, a nemek közötti egyenlőtlenség és a diszkrimináció káros jelenségek, amelyek ellen minden erőnkkel küzdenünk kell” – fogalmazott. 

Intotero hozzátette, az általa vezetett minisztérium ösztönzi a nők szerepvállalását a döntéshozatalban, a társadalomban, a politikában és a gazdaságban, illetve a férfiak aktív partnerként való bevonását a családi életbe.

A miniszter szerint a férfiak és nők közötti esélyegyenlőség napja alkalmat ad a román társadalom számára, hogy a szociáldemokrácia e fontos alapelvére összpontosítson, és fenntartható megoldásokat találjon a közpolitikák előmozdítására a közélet minden területén.

Intotero kitért a kormány által tavaly elfogadott Gyermekgarancia programra is, amely szerinte „hatalmas potenciállal” rendelkezik, hiszen megváltoztathatja a szegénység vagy társadalmi kirekesztés által fenyegetett gyermekek életét. A fiataloknak és a gyermekeknek joguk van a minőségi, inkluzív oktatáshoz, függetlenül attól, hogy hol élnek – tette hozzá.