A nők bruttó átlagbére meghaladta a férfiakét

A nők számára méltányos és befogadó munkakörnyezet kialakítását tekinti mandátuma egyik prioritásának - közölte ma a Facebook-oldalán Simona Bucura Oprescu munkaügyi miniszter.

A politikus bejegyzése szerint Romániában folyamatosan emelkedik a vezetői pozíciókat betöltő nők száma, a nemek közötti bérkülönbség pedig csökken.

„Tudom, hogy a nőknek nem könnyű egyszerre alkalmazottnak vagy vállalkozónak, illetve feleségnek és anyának lenni. Ezért munkaügyi miniszterként célul tűztem ki a nők foglalkoztatásának támogatását, a nemek közötti egyenlőség előmozdítását a munkahelyeken, a sztereotípiák felszámolását és az egyenlő munkáért egyenlő bért biztosító intézkedések támogatását' - írta Simona Bucura Oprescu.

Bejegyzésében a miniszter ismertette a munkaügyi felügyelőség adatait, amelyek szerint a nyilvántartások bevezetése óta idén februárban fordult elő először, hogy a nők bruttó átlagbére (6026 lej) meghaladta a férfiakét (5804 lej). Emlékezetett arra, hogy mindössze öt évvel ezelőtt, 2019 februárjában a nők átlagbére 3648 lej volt, míg a férfiaké magasabb, 3819 lej.

A miniszter közölte azt is, hogy a nők egyéni munkaszerződéseinek száma is évről évre folyamatosan emelkedik, akárcsak a női alkalmazottak száma. Emellett emelkedik a vezetői tisztségeket betöltő nők száma is: míg 2014. március 1-jén 178 027 nő töltött be vezetői pozíciót, addig 2019-ben ugyanezen a napon már 212 808, 2024-ben pedig 243 013.

(Borítókép: Stocksnap.io)