Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztivál nyolcadjára, félelmet enyhítő reményben

Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztivál nyolcadjára, félelmet enyhítő reményben
Nyolcadik alkalommal szervezi meg az Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztivált a Kolozsvári Állami Magyar Színház: november 17. és 27. között tizenegy ország tizennégy társulatának előadásait tekintheti meg a közönség, a program továbbá koncertekkel, könyvbemutatókkal, kiállításokkal, filmvetítéssel és az alkotókkal zajló beszélgetésekkel, közönségtalálkozókkal egészül ki. A kétévente megrendezésre kerülő fesztivál idei kiadása a Félelem/Remény alcímet viseli, amely a színház azon szerepére utal, hogy közönségét a legnehezebb időkben is bíztassa, bátorítsa. A csütörtökön kezdődő színházi seregszemle részleteiről hétfőn, november 14-én Tompa Gábor színházigazgató, az Interferenciák fesztiváligazgatója tartott sajtótájékoztatót.

„Kezd valóssággá válni az Interferenciák idei, nyolcadik kiadása: már csak három napunk van hátra, és kezdődik” – fogalmazott a hétfői sajtótájékoztató kezdetén Tompa Gábor színházigazgató, kiemelve: az előző alkalmakhoz képest sok szempontból nehézkesebben jött létre a fesztivál, anyagi és egyeztetési problémák sem kímélték a szervezőcsapatot, de most már úgy tűnik, semmi sem állhat az Interferenciák útjába. Tompa Gábor elmondta, elkészült a szemle négynyelvű – magyar, román, angol és francia – albuma is, amelyet a kékesi születésű és jelenleg Kecskeméten élő grafikusművész, Szilágyi Varga Zoltán illusztrációja díszít. Az idei kiadás alcíméhez elgondolkodtatóan illeszkedő grafika a fesztivál további nyomtatványain, online felületein és plakátjain is visszaköszön.

A Félelem/Remény alcím kapcsán Tompa Gábor kiemelte: a fesztivál 2020-ban megrendezett hetedik kiadásán született meg az ötlet, tehát nem a járvány és nem is a háború szülte a szópárost, mégis fontos jelentőséggel bír ezek fényében is. A színház megoldást ugyanis nem tud kínálni ezekre a problémákra, de feladata, hogy segítő kezet, reményt nyújtson, bátorságot és erőt adjon közönségének a kilátástalanságok és a félelem idején. A színház képes arra, hogy megmutassa a fényt az alagút végén, ezért kell folytatni, ezért kell előadásokat csinálni, fesztiválokat szervezni és találkozni a közönséggel – fogalmazott Tompa Gábor.

Tompa Gábor a fesztivál négynyelvű albumát is bemutatta a sajtótájékoztatón

A rendezvény tizenegy napja alatt a kolozsvári közönség olyan nemzetközi és hazai társulatok előadásait láthatja, mint az ATELIER 3+1 (Franciaország), a Collectif A, (Párizs, Franciaország), a Konstancai Állami Színház (Románia), a Gyulai Várszínház (Magyarország), a Kolozsvári Állami Magyar Színház (Románia), a Beregszászi Illyés Gyula Nemzeti Színház (Ukrajna), a Kosztolányi Dezső Színház (Szabadka, Szerbia), a Luxemburgi Nemzeti Színház (Luxemburg), az Ensemble Modern (Németország), az Odéon – Théâtre de l’Europe (Párizs, Franciaország), a São João Nemzeti Színház (Porto, Portugália), az SNT Drama Ljubljana (Szlovénia), az Unteatru (Románia), a Théâtre Vidy-Lausanne (Svájc) és a Wansung Playground – Doosan Arts Center (Dél-Korea).

A hivatalos megnyitóra csütörtökön, november 17-én este 6 órától kerül sor a színház emeleti előcsarnokában. Az igazgató a fesztivál programjából elsőként Christoph Marthaler nevét emelte ki, aki első alkalommal vesz részt az Interferenciákon. Tompa Gábor szerint a svájci rendező korunk egyik legizgalmasabb, Európa- és világszerte elismert és keresett művésze, akinek a Lausanne-i Vidy Színház társulatával készített Nincs ötletem című produkcióját két alkalommal – november 22-én, este 7 órától és 23-án, este 6 órától is – láthatja a közönség a Kolozsvári Állami Magyar Színház nagyszínpadán. Az igazgató a párizsi Odéon Színház produkcióját is kiemelte: a Stéphane Braunschweig által rendezett Az öröm napjai november 25-én, este 7 órától tekinthető meg a nagyszínpadon.

A fesztivál visszatérő vendégei között említette Heiner Goebbels német rendezőt, aki a Luxemburgi Nemzeti Színházban színpadra állított A cselekvés szabadsága című előadásával zárja az Interferenciákat november 27-én, este 8 órától. A kolozsvári közönség nagy kedvence, Jaram Lee koreai phanszoriművész sem hagyja ki a fesztivál idei kiadását: Ernest Hemingway Az öreg halász és a tenger című regénye alapján készült phanszoriátirata Park Jihye rendezésében november 24-én, este 6 órától tekinthető meg a színház nagyszínpadán. Afrikai táncosokkal megvalósított Omma című nonverbális előadásával tér vissza a fesztiválra Josef Nadj, vagyis Nagy József táncművész, koreográfus: a produkciót november 19-én, este 9 órától láthatja a közönség.

A további meghívottak közül Tompa Gábor említette a portói São João Nemzeti Színház és a Luxembrugi Nemzeti Színház előadásait, valamint felhívta a figyelmet fiatal rendezők munkáira is: a programban helyet kapott a bukaresti Unteatru Itt Moszkva című produkciója Catinca Drăgănescu rendezésében és a Konstancai Állami Színház Diana Mititelu által színpadra állított Játékok a hátsó udvarban című előadása is. Örkény István Tóték című műve Vidnyánszky Attila rendezésében látható november 22-én, este 9 órától a Gyulai Várszínház és – a háború miatt átmenetileg Magyarországon tevékenykedő – Beregszászi Illyés Gyula Nemzeti Színház társulatának közös produkciójaként.

A fesztivált november 17-én, este 7 órától a Kolozsvári Állami Magyar Színház Hamlet című előadása nyitja, amelyet Tompa Gábor rendezett. A fesztivál idején a társulat az Andrei Șerban által színpadra állított Oidipusz, a Silviu Purcărete rendezte Macbett, az Ifj. Vidnyánszky Attila által rendezett Ifjú barbárok és a Tompa Gábor rendezte Prométheusz ’22 című előadást is játssza.

Jelenet a fesztivált nyitó Hamletből

Az előadások sorát kísérőrendezvények egészítik ki: a szervezők Antal Csaba díszlet- és jelmeztervező, valamint Részegh Botond képzőművész kiállításaira is várják az érdeklődőket, előbbi a színház emeleti előcsarnokában, utóbbi a kolozsvári Tranzit Házban tekinthető majd meg. Tompa Gábor elmondta, a TIFF Házban a fesztivál ideje alatt naponta zajlanak beszélgetések az előadások alkotóival, emellett könyvbemutatókkal is várják a közönséget: többek között George Banu Obiecte rănite (Sebzett tárgyak) és Visky András Kitelepítés című köteteivel, valamint A román színház multimédia szótárával is megismerkedhet a közönség. A program két koncerttel, Lucian Ban zongoraimprovizációs estjével és a magyarországi Jazzation acappella együttes fellépésével egészül ki, de filmvetítésre is sor kerül: november 26-án, délután 1 órától a színház stúdiótermében mutatják be a Harag György életéről és munkásságáról szóló „Ha a játék valósággá változik”című dokumentumfilmet.

A sajtósok részéről érkező, Szilágyi Varga Zoltán groteszk illusztrációja és a fesztivál idei kínálatának párhuzamára vonatkozó kérdés kapcsán a sajtótájékoztató végén Tompa Gábor úgy fogalmazott: nem a színház groteszk, abszurd, hanem maga az élet, a valóság.

A 8. Interferenciák Nemzetközi Színházi fesztivál programjával és a jegyvásárlással, jegyakciókkal kapcsolatos minden információ a www.interferences-huntheater.ro/2022 weboldalon böngészhető.

Borítókép: Szilágyi Varga Zoltán illusztrációja a fesztivál idei kiadásához. Fotók: Biró István