Igazi „csemegével” készül a Kolozsvári Magyar Opera

Igazi „csemegével” készül a Kolozsvári Magyar Opera
Évek óta beilleszt az évadaiba egy-egy csemegét a Kolozsvári Magyar Opera, ilyen volt a három Verdi-opera, Webertől az Oberon, a tündérkirály, vagy Rossini Ory grófja című operája. Az intézmény idén is különlegességet kínál: Maurice Ravel két egyfelvonásos operáját – A pásztoróra és A gyermek és a varázslat – viszi színre, országos premierként, mondta Szép Gyula, az opera igazgatója ma délben, az előadást beharangozó sajtótájékoztatón. Az intézményvezető kifejtette: büszkévé teszi a társulatot hogy két, ennyire értékes művet tudnak bemutatni. Az előadást Tompa Gábor, a Kolozsvári Állami Magyar Színház igazgatója rendezi, aki először dolgozik az operával, noha több évtizede egy épületben működnek, jegyezte meg Szép Gyula. A közös munkát évek óta tervezik, viszont csak most találták meg a megfelelő művet, tette hozzá.

A sajtótájékoztatón Tompa Gábor elmondta: eddig összesen hat operát rendezett, és csak egyet itthon, a mostani együttműködésnek pedig rendkívül örül.

– Ravel két operáját néha külön-külön is szokták játszani. Ám mi megpróbáltuk ezeket gondolati síkon összekapcsolni, ezért például ugyanabban a díszletben játszódik mindkét egyfelvonásos. A két előadás műfajilag különbözik: a Pásztoróra inkább bohózat, ami kicsit abszurd is, míg A gyermek és a varázslat egyfajta szürreális látomás – részletezte Tompa. A rendező ugyanakkor kifejtette: Ravel zenéje képileg is izgalmas, így a két opera stiláris lényege a játékosság és a pontosság.

Sajtótájékoztató az operában, balról jobbra: Szép Gyula, Kele Brigitta, Tompa Gábor, és Selmeczi György (Fotó: Biró István)

Selmeczi György, az előadás karmestere szerint a bemutató rendkívüli eseménynek számít. Mint mondta, ideális körülmények között folyt a munka, kiegyensúlyozott, professzionális folyamat volt, amely a társulat egészét mobilizálta. A szereposztás telitalált volt, így a kollégák személyiségére is tudtak alapozni a munka során, tette hozzá.

– Külön örülök ezeknek a címeknek. A nemzetközi operai élet katasztrofális módon erodálódik, mert az üzleti szellem határozza meg. Ez a szemlélet viszont torzítja az operarepertoárt, amely lassan gyakorlatilag néhány olasz operaslágerre redukálódik. Ez katasztrofális fejlemény az operaműfaj számára. Az egész munkában az egyik heroikus pillanatnak pont azt érzem, hogy ezt a két zseniális Ravel kompozíciót felvállaltuk és olyan szakmai szinten tudjuk bemutatni, hogy az méltó ezekhez a remekművekhez – mondta Selmeczi György.

A sajtótájékoztatón jelen voltak a szereposztás tagjai is. Kele Brigitta szerint számos új élményt nyújtott a társulatnak ez a munka, viszont nagy kihívást jelentett zeneileg, stílusban és színpadilag mindenki számára. Az előadás díszlettervezője Carmencita Brojboiu pedig arról számolt be, hogy kezdetben félt az operával való együttműködéstől, ugyanakkor kiemelte: nagyon tetszett neki az ötlet, hogy a két előadást összekapcsolják.

A pásztoróra és A gyermek és a varázslat című előadás bemutatója december 27-én, 18:30-tól lesz a Kolozsvári Magyar Operában. A második előadásra 2019. január 5-én kerül sor.

(Borítókép: Jelent az előadásból. Fotó: Biró István)