Hungarikum Napok Nagyszebenben: több országból érkeznek vendégek és fellépők

A 15. alkalommal megszervezett Hungarikum Napokat július 4-7 között tartják Nagyszebenben. Az idei rendezvény attól is különleges, hogy több szomszédos ország magyarlakta vidékéről érkeznek vendégek, kulturális műsorokkal: fellép Veszprém Város Vegyeskórusa, a Bokortanyák Lakosságáért Egyesület Nyíregyházáról, a Dobronaki Nótázók Muravidékről, Szlovéniából, az Árvalányhaj népdalkórus és a Dió Héj Citera zenekar Felvidékről, Szlovákiából, a külföldi fellépőkhöz erdélyi előadók és együttesek is csatlakoznak – írják közleményükben a szervezők, a HÍD – Szebeni Magyarok Egyesülete és az ASTRA Múzeum.

A magyar fesztivál hivatalos megnyitójára csütörtökön, július 4-én 19 órától kerül sor a nagyszebeni Belvárosi Szentháromság római katolikus templomban, ahol az ünnepi műsort Veszprém Város Vegyeskórusa biztosítja. A repertoáron a zeneirodalom a cappella gyöngyszemei mellett vallásos zeneművek, mesterművek is szerepelnek. A zenekar karnagya Érdélyi Ágnes.

Az Erdélyi Dudás Rend pénteken és szombaton koncertekkel és középkori játékokkal szórakoztatják a közönséget: a zenekar középkori és hagyományos világzenét játszik, repertoárjukban régi és közismert hagyományos dalok is felcsendülnek, középkori dudáik és korabeli hangszereik varázslatos hangulatot teremtenek. Tagok: Gabriel Hărăguș, Alin Bălescu, Stefan Milutinovici, Peter Moynahan és Mircea Goian.
 
A nyíregyházi Bokortanyák Egyesület tagjai néptáncbemutatóval készülnek szombaton, július 6-án. Az egyesület célja a település környékén található Tirpák Bokortanyák múltjának ápolása, a hagyományőrzés, a kultúra, a népszokások, a népviselet és a hagyományos ételek népszerűsítése, ezért főzni is fognak a Hungarikum Napokon. A Dobronaki Nótázók Muravidékről, Szlovéniából érkeznek Nagyszebenbe, a férfikórus nemcsak Szlovéniában, hanem magyarországi rendezvényeken, Felvidéken, Vajdaságban és Erdélyben is fellépett. Koncertjük hangzásvilága biztosan meglepi majd a nagyszebeni közönséget is. Jelenleg nyolc 25 év alatti, és nyolc 60 év feletti tag alkotja az együttest.

Kárpát-medence több térségéből is ellátogatnak a 15. Hungarikum Napokra: az Árvalányhaj népdalkórus Felvidékről, Szlovákiából utazik Nagyszebenbe, nótákat hoznak a közönségnek. A királyhelmeci, tíz tagú csoport repertoárja főleg régi dalokból áll, de szívesen éneklik más tájegységek dalait is.

Vasárnap, július 7-én a citeraszó tölti be az Astra Múzeum skanzenjét. A Nagyszebeni Citeracsoport koncertje az idei fesztivál programját is színesíti, a csoport művészeti vezetője Bucz Júlia, ének, zene-népzene szakos tanár, citeraművész. A jelenleg öt személyes kiscsoport szabadtéri koncertet fog bemutatni a skanzen szabadtéri színpadán. Őket követi a felvidéki Dió Héj Citera Zenekar előadása. A nóták és népdalok kedvelői Bíró Éva népdal- és nótaénekest köszönthetik a Hungarikum Napok színpadán, ez alkalommal csatlakozik hozzá Fülöp Zoltán, őket kíséri Szőcs Lőrincz, nagyváradi muzsikus és zenekara. A Kovászna megyei Zöld Fenyő Néptáncegyüttes mezőségi, felcsíki és széki táncokat adnak elő. 

A nagyszebeni 15. Hungarikum Napokon a legkisebbek sem unatkoznak majd. Szombaton és vasárnap színes és változatos gyermekfoglalkozásokat kínál a BoGAs gyerek kuckó a szabadtéri Astra Múzeumban: lesz arcfestés, fafaragás, gyöngyfűzés, ékszerkészítés, baba-mama foglalkozás, ügyességi játékok, sok móka és kacagás. A Kalibáskő Erdei Iskola is számos hagyományos tevékenységgel készül kicsiknek és nagyoknak egyaránt: felépítik az ősi magyar jurtát, amelyben a kézműves tevékenységeket próbálhatják ki a gyermekek, az udvarán pedig íjazásra is sor kerül. A sztyeppei lovas nomád népek, a hunok, avarok, magyarok viseletét is bemutatják a Kalibáskő Erdei Iskola munkatársai.
 
Az őstermelők és kézművesek utcája igazi színfoltja a térség legismertebb szabadtéri, magyar eseményének, a nagyszebeni Hungarikum Napoknak: idén július 5. és 7. között több mint 50 árus érkezik szebbnél szebb és finomabb portékákkal az ország és Magyarország különböző településeiről. Az Astra Múzeum skanzenjében megszervezett vásárban a kézművesek élőben is bemutatják a különböző hagyományos mesterségeket és foglalkozásokat. A vásár pénteken 12-20 óra között, szombaton 8-20, vasárnap pedig 8-18 óra között tart nyitva.