Hétfőn végre elindul a rég várt helyi roncsautóprogram

Tízmillió euró Románia legnagyobb biodiverzitású, kolozsvári parkjának

Hétfőn végre elindul a rég várt helyi roncsautóprogram
Emil Boc polgármesternél tett munkalátogatást pénteken az új környezetvédelmi miniszter. Mircea Fechet, a fiatal bákói tárcavezető jelenlétét kihasználva Kolozsvár elöljárója többek között a Keleti Park létrehozásáról, a Borháncs-telepen létesítendő városi erdő-övezetről, a szelektív hulladékgyűjtésről tárgyalt vele, a miniszter pedig bejelentést tett a helyi roncsautó-program országos szintű indításával kapcsolatban – bár korábban március elsején rajtol volna el, a kormány többször halasztotta, Mircea Fechet viszont most közölte: hétfőn, július 31-én tényleg elindul a program, amely azoknak a régi autó tulajdonosoknak szól, akik csak leadni akarják 15 évesnél idősebb gépkocsijukat, de nem szándékoznak újat vásárolni. A miniszter a helyi sajtónak megelégedéssel nyilatkozott Kolozsvár példaértékű környezetvédelmi elkötelezettségéről, és arról, hogy a városvezetés mindent megtesz annak érekében, hogy javítson a lakosok életminőségén.

Borítókép: Nem minden roncsot vesznek majd át – és vállalni kell, hogy nem veszünk újabb „roncsot” (fotó: ROHONYI D. IVÁN)

Stílusos módon, ceruzával jegyzetelte le az újságírók kérdéseit az Emil Boc polgármesternél tett pénteki munkalátogatást követő sajtóértekezleten az új környezetvédelmi miniszter. Mircea Fechet szabadelvű tárcavezető felszólalása előtt Emil Boc vázolta korábbi megbeszélésük tematikáját.

Kolozsvár polgármestere bejelentette: jelenleg 10 millió euró áll rendelkezésre a Keleti Park létrehozására.

– Ez a zöldövezet lesz Románia legnagyobb biológiai sokféleséggel rendelkező parkja. A környezetvédelmi tárcának és Fechet miniszter úrnak köszönhetően jutottunk pénzhez. A kisajátításokat követően, amelyek novemberig tartanak, hozzálátunk a kivitelezéshez – jelentette be a polgármester.

Emil Boc közölte: az összeg csupán a projekt 10 százalékát jelenti, ám további pénzekre pályáznak, lévén, hogy az EU szintjén is sajátos parkról lesz szó.

A városvezető azt is közölte: 200 millió euróra lenne szükség a Borháncs-telepen létesítendő lakónegyed alatti talaj stabilizálására, ezért erről az ingatlan-projektről lemond a kolozsvári városháza.

– Oktatási- és szabadidőközpontot létesítünk azokon a parcellákon, amelyekre építeni lehet. Parkot, bölcsődét, óvodát, olimpiai úszómedencét létesítünk, és olyan fákat ültetünk, amelyek megakadályozzák a talaj erózióját. Többletfinanszírozásra lesz szükség, ezért a környezetvédelmi tárcához fordulunk segítségért, az európai pénzek nem elégségesek – fogalmazott a polgármester a miniszter felé fordulva.

Bejelentette ugyanakkor, hogy a szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatos program keretében Kolozsváron a polgárok 5,7 millió pillepalackot szolgáltattak be.

– Ezek ellenében 380 ezer buszjegyet bocsátottunk a környezetet ily módon kímélők rendelkezésére – tette hozzá Boc.

A környezetvédelmi tárca vezetője a maga során az újságíróknak bejelentette: hétfőn, július 31-én 10 órakor indul a helyi roncsautó-program, amelynek köszönhetően 100 ezer régi és környezetszennyező személygépkocsit vonnak ki a forgalomból.

– A program keretében azok a magánszemélyek, akik nem szándékoznak új személygépkocsit vásárolni, 3 ezer lejt kapnak a 15 évesnél régebbi járgányért. Kétszázötven millió lej áll rendelkezésünkre, s eddig ötszáz polgármesteri hivatal iratkozott be a programba – tudatta. Mint ismeretes, a Környezetvédelmi Alap 2400 lejt utal át a helyi önkormányzatok számlájára, a 600 lejes különbözetet pedig ez utóbbiaknak kell biztosítani. A megyénkénti leosztást a lakosság függvényében állapítják meg.

Emil Boc arról számolt be, hogy Kolozsvár szintjén 5 ezer régi gépkocsitól szabadulna meg a város, ekkora az elkülönített keret. 

– Az utóbbi időben a betelefonálók túlnyomó többsége eme program iránt érdeklődött. Ebből is arra következtettünk, hogy óriási az érdeklődés – közölte.

A programba olyan személygépkocsival lehet jelentkezni, amelyet több mint  tizenöt éve gyártottak, de a lényeges alkotóelemei – motor, futómű, katalizátor, karosszéria, alváz, stb. – megvannak és legalább öt éve be van jegyezve a helyi adóügyi hivatalba. A tulajdonosnak kolozsvári lakhellyel kell rendelkeznie, és nem lehet adóssága a helyi és az állami költségvetéssel szemben.

A Környezetvédelmi Alap (AFM) honlapján tegnap megjelent közlemény értelmében a programba az alap honlapján/számítógépes alkalmazásában kell jelentkezni a programba, ehhez előzetesen felhasználói fiókot kell létrehozni (ha már van ilyen, amit más programokban – pl. Zöld ház – használt a magánszemély, akkor az most is használható). A programba való sikeres jelentkezést követően az AFM elküldi a regisztrált személyek listáját az önkormányzatoknak, utóbbihoz kell majd az érintetteknek benyújtaniuk a szükséges dokumentumokat az önkormányzat belső eljárásának megfelelően, amelyet a saját honlapján tesz közzé. Miután a magánszemély aláírta a szerződést a helyi önkormányzattal, leadja az autót, kiíratja a forgalomból és az adónyilvántartásból, és ezt követően részesül az ösztönző támogatásban. A kedvezményezettnek a finanszírozási feltételek szerint vállalnia kell, hogy három éven belül nem vásárol Euro 5-ös (vagy ennél alacsonyabb szennyezési normájú) gépkocsit.