Helikoni találkozó tizenhatodszorra

Helikoni találkozó tizenhatodszorra
Szeptember 5-én, szombaton tartották a 16. helikoni találkozót, a rendezvényt a korábbi júliusi időpontról a járvány miatt mostanra halasztotta a találkozók szervezője, a marosvásárhelyi székhelyű Helikon – Kemény János Alapítvány.

Szokás szerint a Kemény család marosvécsi kastélyának kertjében, a Kuncz Aladár emlékére emelt kőasztal és Kemény János báró sírja közötti téren tartották a megnyitót. Ezen az alapítvány elnöke, H. Szabó Gyula mondott köszöntőt, majd Ördög Ferenc, a falu polgármestere üdvözölte a megjelenteket, végül Pataki Levente Csaba, a helybéli református lelkipásztor mondott rövid, találó prédikációt és imát. Ezt a Kemény-sír megkoszorúzása követte.

Az ünnepség-sorozat a várkastély belső udvarán folytatódott, ahol Szebeni Zsuzsa művelődéstörténész megnyitotta a Bánffy Miklós és Bartók című, korabeli képeket, színlapokat, dokumentumokat felsorakoztató emlékkiállítását.

A kastélyban berendezett patinás konferenciateremben családi emléktárgyak között hangzottak el az előadások. Az idei találkozó kiemelt témája Gyallay Domokos pályája és irodalmi munkássága volt halálának félszázadik, születésének 140. évfordulója alkalmából.

A Helikon első meghívottjai közé számító Gyallayt a Kisfaludy Társaság és a Petőfi Irodalmi Társaság is tagjai közé választotta, akkoriban Erdély egyik legjelesebb prózaírójának tartották. Fő művét, a Vaskenyéren című torockói tárgyú történelmi regényt erre az alkalomra újra kiadta a Kriterion Könyvkiadó. Gyallay pályafutását és műveit Gaal György ismertette. Tekei Erika marosvásárhelyi irodalomtörténész a Gyallay által szerkesztett és a falusi rétegeknek, a városi iparosoknak, kereskedőknek szánt Magyar Nép című hetilapról és az ehhez kapcsolódó A Magyar Nép Könyvtára című sorozatról tartott előadást. Gyallayt a konzervatív írók fő képviselőjeként tartották számon, ezért volt időszerű Bíró Béla esztéta előadása a konzervativizmus fogalmáról.

A déli szünet után a szintén konzervatív íróként emlegetett, 75 éve elhunyt P. Gulácsy Irén regényírónő pályáját idézte fel Simon György. Utána a szintén 75 éve ugyancsak tragikus körülmények között elhunyt Járosi Andor Helikon-tag írásaiból összeállított, Sub specie aeternitatis című kötetét mutatta be Benkő Tímea evangélikus teológiai tanár. Végül levetítették A szlovenszkói Helikon című filmet, mely arról szól, hogy Szentiványi József felvidéki nagybirtokos és politikus kúriájába szintén összehívta az ottani írókat a Helikon égisze alatt, de csak három találkozóra kerülhetett sor.   

A vendégszerető Kemény család és Marosvécs máig tartóan hűen ápolja az összmagyar irodalom egyik legjelentősebb írócsoportosulásának emlékét. 

(Borítókép: a marosvécsi Kemény-kastély. Fotó forrása: visit-mures.com)