Hajlandók a nagykoalíciós kormányzásra a szociáldemokraták - kizárják, hogy Cițu legyen a kormányfő

Hajlandók a nagykoalíciós kormányzásra a szociáldemokraták - kizárják, hogy Cițu legyen a kormányfő
A Szociáldemokrata Párt (PSD) kormányalakítási tárgyalásokba kezd a Nemzeti Liberális Párttal (PNL), az RMDSZ-szel és a nemzeti kisebbségek parlamenti frakciójával – döntötte el hétfőn az alakulat országos politikai tanácsa.

A testület ülése után Sorin Grindeanu, a PSD első alelnöke a sajtónak elmondta, a tanácskozáson nem esett szó kormánytisztségekről. Közölte, négy tárgyalóküldöttség létrehozásáról is döntött a párt, ezek külön-külön a politikai kérdésekről, a koalíciós megállapodásról, a kormányprogramról és az alkotmánymódosításról fognak egyeztetni a liberálisokkal.

Beszámolója szerint a szociáldemokraták a kormányprogramba foglalnák többek között a teszteléshez való hozzáférés megkönnyítését, a lakosság hatóságokba vetett bizalmának helyreállítását a szakértők döntéshozatalba való bevonásával, illetve a járvány megfékezését célzó törvények elfogadását. Ugyanakkor szorgalmazzák az oktatási intézmények nyitva tartását rendszeres tesztelés révén, és nagyobb önállóságot biztosítanának az iskoláknak az oktatás módozatának eldöntésére.

Grindeanu a PSD kormányzati célkitűzései közé sorolta továbbá az energiaárak korlátozását, a lakosság, illetve a kis- és középvállalkozások áram- és gázszámláinak támogatását, valamint a gigakalória szubvencióját oly módon, hogy az ára ne haladja meg a 2020 decemberi szintet.

Tájékoztatása szerint a PSD december elsejétől 11 százalékkal növelné a nyugdíjakat, 200 lejjel, 1000 lejre emelné a minimális szociális segélyt, illetve 2020/14-es számú törvénybe foglalt szintre a gyermeknevelési pótlékot. Mindezek mellett 2550 lejről 2600 lejre emelnék a bruttó országos minimálbért is.

„Elkértük az adatokat a költségvetés végrehajtásáról, a felsorolt intézkedések mindegyikére van fedezet” – tette hozzá a politikus.

A PSD elnökhelyettese az alkotmányos reform egyik irányaként a közigazgatás átszervezésének, régiók létrehozásának lehetőségét említette. Sajtóértesülések szerint a PSD egyik fontos célkitűzése az, hogy parlamenti köztársasággá szervezzék át Romániát, amelyben az államfőt a törvényhozás választaná, és csak jelképes szerepe lenne.

Grindeanu leszögezte azt is, hogy Florin Cîţu nem lehet miniszterelnöke egy olyan kormánynak, amelyben a PSD is részt vesz. Emlékeztetett arra, hogy pártja kezdeményezte azt a bizalmatlansági indítványt, amely végül Cîţu kormányfői bukásához vezetett.

„Így Florin Cîţu már nem lehet a miniszterelnöke egy olyan kormánynak, amelyben részt vesz a PSD is” – jelentette ki újságírói kérdésre válaszolva Grindeanu.

Szintén újságírói felvetésre közölte, a PSD országos politikai tanácsa nem módosított azon a korábbi döntésen, hogy a párt igényt tart a miniszterelnöki tisztségre.

Florin Cîţu hétfőn kijelentette: saját miniszterelnököt javasol, és ragaszkodik a pénzügyi tárca megtartásához a PNL. A párt hétfő este dönt arról, hogy a PSD-vel vagy a Mentsétek meg Romániát Szövetséggel (USR) alakít-e kormányt.

A PNL elnöke kijelentette: nem egyedül fog dönteni arról, hogy kivel lépjenek koalícióra. „Lássuk, mit akar a párt” – fogalmazott, hangsúlyozva: a PNL-nek saját kormányfőjelöltje lesz. Arra a felvetésre, hogy esetleg ő kapná meg a szenátus elnöki tisztségét, azt válaszolta: noha a miniszterelnököt az államfő nevezi ki, a PNL még nem módosított azon a korábbi döntésén, amely szerint a párt elnöke legyen egyben a kormányfőjelölt is.

Ugyanakkor megemlített néhány célkitűzést is, amelyről a pártja nem hajlandó lemondani a kormányalakítási tárgyalásokon. Az egyik az országos helyreállítási terv megvalósítása, hangsúlyozva, hogy a szóbeszédek ellenére ezen a terven már nem lehet módosítani. Hasonlóan fontos a PNL számára a reformok folytatása, a beruházások növelése, a költségvetési hiány csökkentése – tette hozzá.

Florin Cîţu mindezek mellett kulcsfontosságúnak nevezte, hogy a pénzügyminisztériumot továbbra is liberális párti miniszter irányítsa, ugyanis véleménye szerint a PNL az utóbbi két évben „csodákat tett” pénzügyi téren: a hitelminősítők negatívról stabilra javították Románia besorolását, csökkent a költségvetési hiány, és adóemelés nélkül is nőtt az államháztartás bevétele.

Az utóbbi hetekben mind az USR, mind a PNL eredménytelenül próbálkozott támogatást szerezni egy kisebbségi kormány parlamenti jóváhagyásához. A PNL ezért múlt héten úgy döntött: tárgyalásokat kezd a demokratikus parlamenti pártokkal a kormányzati többség kialakításáról, ezért eltörölte azokat a korábbi határozatait, amelyek kizárták, hogy a PNL együtt kormányozzon a korábbi koalícióból kilépett, és a Citu-kabinet bukását előidéző USR-vel, vagy szövetségre lépjen a párt politikai ellenfelének tekintett PSD-vel. Klaus Iohannis államfő múlt héten bejelentette, csak akkor hívja formális egyeztetésre a parlamenti pártokat, amikor kialakul az új kormány jóváhagyásához szükséges parlamenti többség.