Gesztenyében gazdag torta

Az ősz tagadhatatlan hozzávalója a gesztenye. A sült gesztenye illatát és ízét imádjuk, gyermekkorom egyik kedvenc csemegéje, amihez hozzá is tudtunk jutni. Kis szülővárosomban volt egy néni, aki ilyenkor ősszel, egy kis fehérre festett fabódéban árulta a sült gesztenyét. Hogy honnan szerezte be, ma sem tudom, ugyanis azokban az években sehol máshol nem láttam szelídgesztenyét, csak nála. A nyolcvanas évek derekán aztán a gesztenyés néni eltűnt, valószínűleg elapadt a „forrása”, mint ahogy abban az időben ez minden élelemmel történt.

A szelídgesztenye mindamellett, hogy nagyon finom, tele van vitaminokkal (meglepően sok B-, C- és E-vitamint tartalmaz), ásványi anyagokkal, és más olajos magvakkal ellentétben elenyésző mennyiségben tartalmaz zsírt, koleszterint például egyáltalán nem. Magas szénhidráttartalma miatt cukorbetegek csak mértékkel fogyaszthatják. Rosttartalma csökkenti az éhségérzetet, könnyíti az emésztést, ezért kisbabáknak is adható. 

Évekkel később, diákkoromban a kilencvenes évek elején ismét felütötte fejét az utcán kínált sültgesztenye, a központi cukrászdában tejszínhabos gesztenyepüré csábított, a boltokban pedig kezdett megjelenni a fagyasztott vagy üvegekbe zárt gesztenyepüré. Manapság, főleg ilyenkor ősszel, a zöldségeseknél könnyen hozzájutunk gesztenyéhez, jöhetnek tehát a gesztenyés receptek.

Ezt a gesztenyetortát idén már kétszer készítettem. Először édesanyám születésnapjára, most pedig a fénykép kedvéért és a gyermekek nagy örömére újra megsütöttem. 

Különlegessége ennek a tortának, hogy a tésztája is gesztenyéből készül, s mivel nem tartalmaz búzalisztet, a glutént kerülők is fogyaszthatják. Csupa gesztenyéből áll tehát ez a torta, gesztenyés a tésztája, a krémje, egyszerűen imádnivaló. Pofonegyszerű, elronthatatlan, kezdő sütőmestereknek is meleg szívvel ajánlom.

Hozzávalók: 

3 tojás
3 dkg vaj
8 dkg porcukor
egy csipet só
1 csomag fagyasztott gesztenyepüré (időszűke miatt készen vásárolt gesztenyepürét használtam, a ráérősebbek használhatnak saját maguk által készített gesztenyemasszát, ebben az esetben a porcukor mennyiségét növeljék meg 13 dkg-ra)

A krémhez: 

1 csomag fagyasztott gesztenyepüré
200 ml habtejszín (saját gesztenyemassza használata esetén itt is porcukorral kell édesíteni, ízlés szerint)

Elkészítés: 

A három tojássárgáját vajjal és porcukorral habosra keverem, majd hozzáadom az egyik csomag gesztenyepürét, és azzal is elkeverem. A tojás habját egy csipet sóval külön felverem, majd három-négy lépésben adagolva, óvatosan hozzákeverem a gesztenyés masszához. 22 cm-es átmérőjű, sűtőpapírral bélelt tortaformába öntöm, és 20-25 perc alatt készre sütöm. 

Míg a torta tésztája hűl, elkészítem a krémet. Itt sem bonyolítom túl az életem, a tejszínhabot felverem, és összekeverem egy csomag kiolvadt gesztenyepürével. Amikor a tészta teljesen kihűlt, a krémet a tetejére halmozom, kakaóporral és csokidarabokkal díszítem. Gyors és rusztikus megjelenése ez a tortának, de így is szemet gyönyörködtető és finom. Akinek több ideje van, használhat mind a tésztához, mind pedig a krémhez saját kezűleg készített gesztenyemasszát. A tortalapot is kettévághatja, hogy tudja a fél adag krémet a lapok közé kenni, majd a maradékot a tetejére halmozni. Az én esetemben az idő mindig komoly tényező, ezért általában a leggyorsabb változatra szoktam szavazni, nem bíbelődöm a tortalap kettévágásával sem. Emiatt panasz nem volt… 

Szépen kidíszítve születésnapi tortának is kínálható (A szerző felvétele)

Nagyon gesztenyés, nagyon finom torta. A tésztája tökéletesen szaftos marad, kiváló alapot ad a tejszínhabos gesztenyepürének. Szépen kidíszítve születésnapi tortának kínálható, ez esetben a hozzávalók duplázását és 26 cm-es átmérőjű tortaforma használatát javasolom.