Fontos beruházásokat valósított meg idén a Kolozs Megyei Tanács

Hatszázmillió lejre rúg a projektek összértéke

Végre a vajdakamarásiak is jó minőségű úton közlekedhetnek
Három fontos beruházásról számolt be a Kolozs Megyei Tanács a szerdai évzáró sajtótájékoztatóján. Szó esett a vajdakamarási utat is magába foglaló ún. besztercei út második szakaszának teljes korszerűsítéséről, amelyet a Kolozs Megyei Tanács európai uniós forrásokból és saját költségvetésből finanszírozott. Az integrált hulladékgazdálkodási  központ (CMID) átadására vonatkozóan megtudtuk: a CMID működik ugyan, de nagyon fontos, hogy a lakosság tudatosan és szelektíven gyűjtse a hulladékot. Ellenkező esetben a CMID-ben zajló hulladékválogatás és mechanikus-biológiai kezelés még több nehézségbe ütközik. A harmadik megvalósítás a Kolozs Megyei Tanács ügyintézésének digitalizálási erőfeszítéseire vonatkozott. Hogy erre szükség van, azt mi sem bizonyítja jobban, minthogy tavalyhoz képest idén kétszer annyian folyamodtak online ügyintézéshez, és sokkal gyorsabban intézték el ügyeiket.

N.-H. D.

Befejeződött a vajdakamarási utat is magába foglaló ún. besztercei út második szakaszának teljes korszerűsítése, amelyet európai uniós forrásokból és saját költségvetésből finanszírozott a Kolozs Megyei Tanács – számoltak be szerdai sajtótájékoztatón a Kolozs Megyei Tanács tagjai. Három útszakaszra terjedt ki az úthálózat felújítása, mégpedig a 161G megyei útnak a 16-os országút–Vajdakamarás–Magyarpalatka–Va­sas­s­zent­gothárd közötti 18 kilométeres szakaszára, a 161-es megyei útnak a 16-os országút–Kötelend–Bonchida–1C országút Kolozs megyei szakaszára, valamint a 172A megyei útnak a Beszterce megye határa és Cege közötti Kolozs megyei szakaszára. Összesen 42 kilométernyi útfelületet, kilenc hidat és 32 buszállomást korszerűsítettek. 

2021 februárjában már átadták az európai uniós projekt első részét képező, 109-es megyei út a Válaszút–Kolozsborsa–Borsaújfalu–Esküllő–Szilágy megye határa útvonalon haladó 32 kilométeres felújított szakaszát.

„Régóta várt beruházás ez, az RMDSZ-frakció érdeme, hogy a számunkra fontos mezőségi magyarlakta települések – Vajdakamarás, Magyarpalatka és Bonchida – ismét bekerültek az úthálózat korszerűsítését célzó projektbe. Az infrastrukturális beruházás összértéke eléri a 205 millió lejt, 42 kilométer utat korszerűsítettünk, mindez a közösségeket és a fejlődést szolgálja. Örvendetes, hogy végre jó minőségű úton közlekedhetnek a vajdakamarási és magyarpalatkai lakosok, ezúton is elnézést kérünk az útfelújítással járó kellemetlenségek miatt” – nyilatkozta Vákár István, a Kolozs Megyei Tanács RMDSZ-es alelnöke.

Ami a Kolozs megyei integrált hulladékgazdálkodási központot (CMID) illeti, létrehozása 365,4 millió lejbe került (áfával együtt) és két uniós forrásból – a 2007–2013 közötti időszakra meghirdetett  szektoriális operatív programból és a 2014–2020 közötti időszakra meghirdetett nagyinfrastruktúra operatív  programból (POIM) – finanszírozták. Az uniós támogatás 120 millió lej volt. A munkálatok nemcsak a CMID épületének megépítését és felszerelését célozták meg, hanem a hat nem EU-konform hulladéktelep bezárását, a CMID infrastruktúrájának kialakítását stb. is. A sajtótájékoztatón az újságírók megtekinthették azt a kisfilmet, amelyből kiderült: a lakosság által termelt hulladék 95 százaléka újrahasznosítható, ám ehhez elengedhetetlen a tudatos magatartás és a szelektív hulladékgyűjtés. 

A harmadik ismertetett projekt a megyei tanács ügyintézé­sének digitalizációjára vonatkozott. A Smart Territory elnevezésű program költsége 3,9 millió lej volt – ebből 3,3 millió lej volt uniós forrás. Ennek köszönhetően a Kolozs megyei lakosok mindössze egy lejért juthattak hozzá az online ügyintézéshez szükséges digitális aláíráshoz – ami egyébként egy évre 200-300 lejbe került volna. A megyei tanács és az Országos Kataszteri és Ingatlan-nyilvántartási Ügynökség (ANCPI) közötti partnerség révén azoknak a lakosoknak, akiknek ingatlanépítés céljából, telekkönyvi kivonatra van szükségük, már nem kell személyesen kikérniük a telekkönyvi hivataltól a dokumentumot, amiért 20 lejt kellene fizetni, hanem megkapják ingyenesen. Az online ügyintézés időtartama három nap, az urbanisztikai tanúsítvány megszerzésekor. Idén 657 urbanisztikai tanúsítványt bocsátottak ki online. 2022-ben 598 magánszemély, illetve 208 jogi személy hozott létre felhasználófiókot a megyei tanács honlapján. 2023-ban pedig 1023 magánszemély és 228 jogi személy.