Folytatják a tiltakozás a közúti fuvarozók és a gazdák

A közúti fuvarozók és a hozzájuk csatlakozó, földműveléssel és állattenyésztéssel foglalkozó gazdák folytatják a tiltakozó akcióikat, mert eredménytelenül zárultak a tárgyalások vasárnap délután a pénzügyminisztériumban. A tiltakozók szerdától országszerte spontán tüntetésekbe kezdtek, elsősorban az RCA árának alakulása miatt. A tiltakozók teherautókkal és traktorokkal indultak Bukarest felé, lassítva a forgalmat több úton, köztük a főváros körgyűrűjén. Kolozsváron és a megyében is folyamatosak a tiltakozó felvonulások, vasárnap délután mindként irányban szünetelt a forgalom a 15-ös országút Aranyosgyéres és Aranyoslóna közötti szakaszán. A közúti fuvarozók és a gazdák képviselőit pénteken Marcel Ciolacu kormányfő fogadta, szombaton a mezőgazdasági és szállításügyi minisztérium képviselőivel tárgyaltak, vasárnap pedig a pénzügyminisztérium illetékeseivel egyeztettek. Bejelentésük értelmében nem sok sikerrel.

Kudarc a pénzügyminisztériumban 

„Nem találtak megoldásokat a követeléseinkre. A tiltakozásunk addig folytatódik, amíg a hatóságok be nem látják, hogy képtelenek ezt az országot irányítani. Az összes kérésünket az Európai Bizottságra és a helyreállítási tervre hivatkozva hárították el'”- jelentette ki a pénzügyminisztériumi tárgyalások után a mezőgazdasági termelők képviselője, Dănuţ Andruş.

Szombat hajnalig tartó tárgyalások után a Pénzügyi Felügyeleti Hatóság (ASF) elnöke Alexandru Petrescu úgy nyilatkozott: dolgoznak az RCA árát csökkentő intézkedéseken, ezek egy részének alkalmazásához azonban törvénymódosításra lesz szükség. Közlése szerint finomítanak a bonus-malus besorolási rendszeren, vizsgálják több árfokozat bevezetésének lehetőségét, az RCA részletekben történő kifizetésének feltételeit és az RCA megszakítása is felmerült megoldásként az idénymunkák időszakára. „Biztos vagyok benne, hogy előbb-utóbb megtaláljuk a megoldást - jelentette ki.

Ezzel szemben Dănuţ Andruş úgy fogalmazott: az összes kérésük teljesítését elutasították az ASF illetékesei. „Az mondták, hogy abszolút semmit nem tehetnek értünk” – nyilatkozta. 

Az Agerpres értesülései szerint többek között a visszaforgatott nyereség adómentességére és az adóeljárások egyszerűsítésére tettek javaslatot a vasárnap délutáni tárgyalásokon a pénzügyminisztérium képviselői a közúti fuvarozók és a gazdák küldöttségének. A találkozón elhangzott: a pénzügyminisztérium és a mezőgazdasági tárcával partnerségben kidolgozná a helyi termelői tanúsítványok, illetve a mezőgazdasági és az élelmiszeripari beruházások jogi keretét, a szállításügyi minisztériummal partnerségben pedig az infrastrukturális beruházások jogi keretét.

Források szerint a fuvarozók és a gazdák küldöttségének olyan követelései is voltak, amelyekről a kormánynak egyeztetnie kell az Európai Bizottsággal: különböző adókedvezményeket kértek, illetve el szerették volna érni, hogy mentesüljenek az üzemanyagok jövedéki adójának kifizetése alól.

A fuvarozók és a gazdák küldöttsége a találkozón felvetette a gabonaárral kapcsolatos kérdéseket, valamint kérte az igazoló dokumentumok nélkül elszámolható napidíjak megemelését. Ez utóbbi követelést a pénzügyminisztérium elutasította, arra hivatkozva, hogy kedvez az adóelkerülésnek.

Szállításügyi tárca: alkalmazhatatlan a tiltakozók javaslata 

A szállításügyi minisztérium képviselői szombat este tárgyaltak a közúti fuvarozók és a gazdák küldöttségével. Sorin Grindeanu tárcavezetői a maga részéről konstruktívnak nevezte, szerinte a felek részéről őszinte volt a szándék a megoldáskeresésre és a feszültségek csökkentésére.

Kifejtette: a fuvarozók és a gazdák nem kérték, hogy mentesüljenek az útdíj kifizetése alól, viszont egy olyan rendszer bevezetését javasolták, ami alkalmazhatatlan. 

Végül hat pontban állapodtak meg a felek, többek között abban, hogy a hatóságok eltekintenek az útdíj kifizetését bizonyító matrica hiánya miatti bírságtól, ha a határátlépésre való várakozással töltött idő meghaladja a matrica adott napra vonatkozó érvényességi idejét; a tehergépkocsik súlyának legfeljebb 5 százalékos túllépésére vonatkozó tűréshatárokat állapítanak meg más uniós tagállamok jogszabályaival összhangban.

Megállapodás a mezőgazdasági minisztériumban 

Florin Barbu mezőgazdasági miniszter szerint a felek többek között megállapodtak a B és a TR kategóriájú, illetve a B1 és a TR1 kategóriájú jogosítványok egyenértékűsítésében, valamint abban, hogy a munkagépek forgalomba helyezéséhez elegendő a bejegyzésük az adott önkormányzatnál, a törzskönyv kiváltása nem kötelező. A megállapodás szerint a következő üléséig a kormány kidolgozza az erről szóló jogszabály-módosítást.

A következő kormányülést szabták meg határidőként annak a sürgősségi rendeletnek az elfogadására, amellyel lehetővé teszik a banki hiteltörlesztés elhalasztását az aszálykárokat szenvedett gazdák számára. Továbbá hektáronként 100 euró támogatásban részesülnek a mezőgazdasági termelők a 2022. őszi vetésű növények után. 

Az állattenyésztőket érintő követelésekről hétfőn egyeztetnek majd - szögezték le.

Antal Géza: Nincs szükség plusz kiadásokra 

Antal Géza, az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének ügyvezető elnöke, a Pro Agricultura Egyesület vezetője lapunknak úgy nyilatkozott: számos tényező vezetett a mostani tüntetéshullámhoz. 

– A világjárvány óta töretlen a gazdatársadalom munkája. A műtrágya válság, az üzemanyag árak drasztikus növekedése vagy a tavalyi súlyos aszály ellenére is lelkiismeretes munkával dolgoztak és mindent megtettek azért, hogy biztosítsák az élelmet az országnak. Ez idő alatt számtalan ígéret született, de sajnos kevés valósult meg ebből. A kormány mostani intézkedései joggal keltenek felháborodást. Az elmúlt három év komoly kihívást jelentett a gazda közösségnek, a fent említett okok miatti bevételkiesést már nem képesek fedezni a gazdák és beígért támogatások is csúsznak. Érthető, ha drasztikusabb megoldáshoz folyamodtak. Falugazdászaink kapcsolatban vannak a gazdákkal, elmondásuk szerint sok gazdaság esetben a megmaradásról szól az idei év, nincs szüksége senkinek arra, hogy újabb nehézségeket, plusz kiadásokat rójanak a gazdák nyakába – fogalmazott.

Borítókép: cluj24.ro

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

A közúti fuvarozók és a mezőgazdasági termelők küldöttsége nem ment el a szombaton 13 órára meghirdetett találkozóra a szállításügyi minisztériumba. A szaktárca képviselői újabb meghívást intéztek a tiltakozókhoz.
Belpol
A romániai hivatásos fuvarozók szövetsége (COTAR) március 21-én, csütörtökön újrakezdi a tiltakozó megmozdulásokat, ha addig a szociálliberális kabinet nem fogadja el az immár három hete megígért sürgősségi kormányrendeletet az engedély és licenc nélkül fuvarozók, köztük például az Uber kitiltására – jelentette be kedden a COTAR.
Belpol