Nem jelent meg a fuvarozók és a mezőgazdasági termelők küldöttsége a tanácskozáson (FRISSÍTVE)

A közúti fuvarozók és a mezőgazdasági termelők küldöttsége nem ment el a szombaton 13 órára meghirdetett találkozóra a szállításügyi minisztériumba. A szaktárca képviselői újabb meghívást intéztek a tiltakozókhoz.

A minisztérium tájékoztatása szerint 13 órakor Sorin Grindeanu miniszter mellett a közúti infrastruktúrát kezelő országos társaság (CNAIR) vezérigazgatója, Cristian Pistol, a Román Közúti Hatóság (ARR) vezetője, Dorin Ştefan, a közúti szállítást ellenőrző felügyelőség (ISCTR) vezérigazgatója, Tudor Nişulescu, a minisztérium közúti szállítással foglalkozó igazgatóságának vezetője, Adriana Kalapis és Minel Ivaşcu államtanácsos várta a fuvarozók és a gazdák képviselőit. "Számunkra ismeretlen okokból a küldöttség nem jelent meg a találkozón. Újabb meghívást intézünk hozzájuk ma 18 órára" - áll a közleményben.

Később a kabinet képviselői közölték, hogy a mezőgazdasági tárca illetékeseivel folytatott egyeztetés után a tüntetők delegációja jelezte, hogy nem áll készen a tárgyalások folytatására, így átütemezték azok időpontját. Az új program szerint a szállításügyi minisztérium képviselőivel szombaton 18 órakor, a Pénzügyi Felügyeleti Hatóság illetékeseivel 20 órakor, a pénzügyminisztérium képviselőivel pedig vasárnap 11 órakor találkoznak.

A kormány szombat reggel arról tájékoztatott, hogy több minisztérium és az illetékes közintézmények képviselői a nap folyamán ismét tárgyalnak a héten tüntetésekbe kezdett fuvarozók és gazdák képviselőivel, hogy megvitassák követeléseiket. Az eredeti program szerint 12 órakor a mezőgazdasági minisztériumban, 13 órakor a szállításügyi minisztériumban, 14 órakor a Pénzügyi Felügyeleti Hatóságnál, 15 órakor a pénzügyminisztériumban várták őket.

A közúti fuvarozók szerdától országszerte spontán tüntetésekbe kezdtek, elsősorban a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások árának alakulása miatt. Megmozdulásukhoz több mezőgazdasági termelő is csatlakozott, a főbb gazdaszervezetek azonban elhatárolódtak a kezdeményezéstől.

Pénteken Marcel Ciolacu miniszterelnök a Victoria-palotában fogadta a tüntetők delegációját. A megbeszélést követően a kormány sajtóirodája arról tájékoztatott, az egyeztetésen megállapodtak abban, hogy január 15-én, hétfőn az illetékes minisztérium képviselőinek részvételével összeül a mezőgazdasági kérdésekkel foglalkozó munkacsoport, kedden a szállításügyi ágazatban hatáskörrel rendelkező tárcák illetékesei tartanak egyeztetést, január 17-én, szerdán pedig a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások témájában lesz megbeszélés. Ezt követően a felek folytatják a párbeszédet, hogy mielőbb elő tudják készíteni a felvetett problémák megoldásához szükséges esetleges jogszabály-módosításokat.

A kormánypalotából való távozásukkor a fuvarozók és a gazdák képviselői azt nyilatkozták, hogy folytatják a tiltakozást. 

Részleges megállapodás a gazdákkal 

A mezőgazdasági minisztérium illetékesei és a gazdák közötti szombati egyeztetés eredményeit jegyzőkönyvbe foglalták, és a leírtakat maradéktalanul felvállalja a minisztérium - jelentette ki a megbeszélést követően Florin Barbu tárcavezető.

A miniszter beszámolója szerint a felek többek között megállapodtak a B és a TR kategóriájú, illetve a B1 és a TR1 kategóriájú jogosítványok egyenértékűsítésében, valamint abban, hogy a munkagépek forgalomba helyezéséhez elegendő a bejegyzésük az adott önkormányzatnál, a törzskönyv kiváltása nem kötelező. A megállapodás szerint a következő üléséig a kormány kidolgozza az erről szóló jogszabály-módosítást.

Ugyancsak a következő kormányülést szabták meg határidőként annak a sürgősségi rendeletnek az elfogadására, amellyel lehetővé teszik a banki hiteltörlesztés elhalasztását az aszálykárokat szenvedett gazdák számára.

A jegyzőkönyv egy másik pontja szerint hektáronként 100 euró támogatásban részesülnek a mezőgazdasági termelők a 2022. őszi vetésű növények után. Az erről szóló jogszabály elfogadásának határideje 2024. február 15., a kifizetéseké pedig 2024. május 31.

Az állattenyésztőket érintő követelésekről hétfőn egyeztetnek majd - szögezték le.

A gazdák többi követelését megvizsgálják az illetékes hazai és európai intézmények, majd a minisztérium támogatásával ezekre is megtalálják a megoldásokat - olvasható még a jegyzőkönyvben.

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

A romániai hivatásos fuvarozók szövetsége (COTAR) március 21-én, csütörtökön újrakezdi a tiltakozó megmozdulásokat, ha addig a szociálliberális kabinet nem fogadja el az immár három hete megígért sürgősségi kormányrendeletet az engedély és licenc nélkül fuvarozók, köztük például az Uber kitiltására – jelentette be kedden a COTAR.
Belpol