Filmfesztivál az átfogó jelleg igényével

Oldalaktól független filmes körképpel, Erdélyben eddig sosem látott alkotásokkal, izgalmas beszélgetésekkel és elismert szakemberek hadával kecsegtet a 24. Filmtettfeszt 2024. október 2–6. között. Az Erdélyi Magyar Filmszemle ezúttal is 17 erdélyi, bánsági és partiumi településen igyekszik a minőségi és választékos filmfogyasztást, filmgyártást népszerűsíteni. A szervezők a Bulgakov kávézóban, sajtótájékoztatón ismertették a részletes programot a sajtó képviselőivel. Úgy vélték: a csapatnak sikerült idén is színes és tartalmas válogatást összehoznia – az idei kínálatban tíz nagyjátékfilm szerepel, ebből három olyan alkotás, amelyeket elsőként a Filmtettfeszten lehet megtekinteni. Emellett klasszikus, elismert magyar filmeket is vetítenek, de a kínálatban hét dokumentumfilm is szerepel, és valamiért mindegyik különleges.

– Lassan ideje kiteregetni a kártyáinkat, amelyeket jó sok hónapja kevergetünk – ezzel a mondattal nyitotta meg a sajtótájékoztatót Zágoni Bálint, a Filmtett ügyvezetője és a fesztivál egyik szervezője. Szerinte a csapatnak sikerült idén is színes és tartalmas válogatást összehoznia. Az idei kínálatban tíz nagyjátékfilm szerepel, ebből három olyan alkotás, amelyeket elsőként a Filmtettfeszten lehet megtekinteni: Szimler Bálint Fekete pont című munkáját, amely Locarnóban mutatkozott be először, a Január 2. címet viselő alkotást, amelyet Szilágyi Zsófia jegyez, illetve az új magyar krimikomédiát, a Ma este gyilkolunk című filmet, amelynek a magyarországi premierjére is csak október végén kerül sor. Zágoni elmondása szerint igyekeztek olyan filmeket válogatni, amelyeket nem vagy csak nagyon rövid ideig lehetett mozikban látni. A Fekete pont mellett az Elfogy a levegő és a Magyarázat mindenre is helyet kapott az idei programban, így az „iskolafilmek” fontos pontjai a 24. Filmtettfeszt kínálatának. A nagyjátékfilmes felhozatalt színesíti a Cicaverzum című romantikus komédia, Hajdu Szabolcs Kálmán-nap című drámája, valamint a Breier Ádám jegyezte Lefkovicsék gyászolnak.

Az újdonságok mellett Magyar mesterművek cím alatt klasszikus, elismert magyar filmeket is nézhetünk a Filmtettfeszten. Az idei szemle nyitófilmje a 2001-es Moszkva tér Török Ferenc rendezésében, aki maga is ellátogat diplomafilmjének vetítésére Kolozsvárra. Emellett Enyedi Ildikó 1999-es alkotása, a Simon mágus is szerepel a programban, a rendező ebben az esetben is elkíséri alkotását a kincses városba.

Dokumentum- és rövidfilmparádé

– Az előző években iszonyatosan erős magyar dokumentumfilmek készültek és borzasztó izgalmasak témájukban is – vezette fel a dokumentumfilmes válogatást Buzogány Klára, a Filmtett portál hírszerkesztője és a fesztivál szervezője. Véleménye szerint az elmúlt évek magyar dokumentumfilmjei annyira igényesek, hogy mindenképpen nagy vászonra és fesztiválra valók. Az idei kínálatban hét dokumentumfilm szerepel és mindegyik különleges valamiért: A Kixet 12 évig forgatták, a Kék Pelikan animációs eszközökkel mutat be egy nem hétköznapi témát, a Dan Curean-féle Családi mozi pedig egy magyar családról szóló, de elejétől a végéig románul beszélő alkotás. A Szívügyem című, 1996-os film készítője, Almási Tamás nemcsak a művét kíséri el, hanem mesterkurzust is tart az érdeklődőknek a dokumentumfilm-készítés fortélyairól.

A rövidfilmes felhozatalra áttérve Buzogány Klára kifejtette: hasonló a tapasztalat a dokumentumfilmek és a rövidfilmek kapcsán. Mint mondta, ez utóbbiak is nagyjátékfilmes igénnyel készültek az elmúlt évben, ezért találhatók 30-40 perces filmek a programban. Tíz magyarországi és négy erdélyi rövidfilm kapott helyet, ezek között található egy dokumentumfilm is, amely szintén újdonság a fesztivál kínálatában.

10. Filmgalopp és a szokásos díjak

– Az erdélyi fiatal filmesek versenyén egyik évben fikciós alkotások versenyeznek, másik évben dokumentumfilmek. A tizedik alkalomra fikciós alkotások kerültek versenybe. – magyarázta Jakab-Benke Nándor, a Filmtett főszerkesztője. Úgy véli, idén is gazdag a mezőny, ám vannak dolgok, amelyek nem nagyon változtak a tíz év alatt. A fiatal erdélyi filmesek minden évben eléggé hasonló témákat dolgoznak fel, a család és a kis közösségek működése visszatérő elem a versenyzők körében. Vannak azonban olyan dolgok is, amelyek évről évre változnak. Jakab-Benke Nándor tapasztalatai szerint a fiatalok egyre fejlettebbek filmnyelvileg és technikailag. Éppen ezért, az idei Filmgalopp lett a leghosszabb: két darab két­órás blokkban vetítik a pályamunkákat és ezt az időt teljesen kitöltik az alkotások. A sokszínű felhozatalt idén is háromtagú zsűri bírálja majd: Moldovai Katalin filmrendező, forgatókönyvíró, az Elfogy a levegő szerzője, Szabó R. Ádám újságíró, filmkritikus, a 2023-as Fám Erika-díj nyertese, valamint Varga Ferenc újságíró, szerkesztő, a Kritikusok hete című podcast megálmodója. 

A fiatal erdélyi filmkészítők mellett a tapasztaltabb filmes és médiaszakembereket is díjazzák a Filmtettfeszt alkalmával. A Fám Erika-díjat minden évben egy olyan szerző kapja, aki a Filmtett Erdélyi Filmes Portál hűséges külső munkatársa. A filmkritikusi nívódíjat idén Ritter Györgynek ítélték oda, aki a portál egyik legrégebbi munkatársa. A másik díj, amelyet minden évben egy filmes szakember kap, a Sárga Csikó díj. A Filmtettfeszt idén e tekintetben is rendhagyó, ugyanis a Sárga Csikó díjazottja idén Damokos Csaba filmes látványtervező. A díj 12 éve létezik, ez az első alkalom, hogy látványtervezőnek ítélik oda.

Konferenciából sem lesz hiány

Az idei filmes szemle kínálatában két konferenciát is találhatunk: a magyar Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósággal közösen Média. Érték. Tett címmel egynapos médiakonferenciára kerül sor a Vallásszabadság házában október 3-án. A Médiaértés-konferencia előadásai többek között a médiatudatosságról, az online gyermekvédelemről és a mesterséges intelligenciáról szólnak. 

A másik konferencia a Filmtettfeszt és a BBTE Magyar Film és Média Intézetének közös „projektje”, amely idén az Átalakuló televízió címet viseli. Csibi László rendező, intézetvezető elmondta: ez a harmadik alkalom, hogy a Filmtettfeszten konferenciával jelentkezik a tanszék. Első alkalommal, 2022-ben Janovics Jenő születésének 150. évfordulójára emlékkonferenciát szerveztek, 2023-ban Elképzelt Erdély vizuális emlékezete címmel Erdély-ábrázolásokról szóló beszélgetéssorozatra került sor, idén pedig a televízió szerepének, funkciójának változásáról és fontosságáról szól a konferencia október 4-én a Művész moziban.

A leghálásabb közönségről, a gyermekekről sem feledkezett meg a fesztivál. Szombaton és vasárnap számos rajzfilm közül választhatnak a legkisebbek is. A hatodik évadjánál tartó Bogyó és Babóca mellett a klasszikus Dargay-alkotás, a Sárkány és papucs, valamint a Misi mókus kalandjai is vászonra kerül. Sőt, a Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum KLASSZ oktatási és ifjúsági programja is visszatér a Filmtettfesztre. Ennek alkalmával az érdeklődők megismerkedhetnek a mozi előtti mozgóképes eszközökkel és ki is próbálhatják azokat a Művész mozi kávézójában szombat délelőtt 11 órától.

A kolozsvári központú programból jó néhány film más városokban is mozikba kerül, korábbi évekhez képest egy új település is becsatlakozott a Filmtettfesztbe: 2024-ben a Hargita megyei Szentegyházán is lesznek vetítések. A vetítésekre és a fesztivál más eseményeire a belépés díjtalan, nullás jegyeket a Filmtettfeszt kezdete előtt négy nappal lehet váltani a mozikban. A részletes program a www.filmtettfeszt.ro holnapon érhető el.