Felháborodás a rákellenes törvény alkalmazási normái miatt

László Attila: az akadályok elhárultak, a rendszert működtetni kell

Felháborodás a rákellenes törvény alkalmazási normái miatt
Hosszas huzavona után múlt péntek este jelentek meg a Hivatalos Közlönyben a tavaly év végén elfogadott rákellenes törvény alkalmazási szabályai. Ez volt ugyanis a legkésőbbi határidő, amelynek betartásától függött a törvény alkalmazása. A Rákbetegek Országos Szövetsége szerint a pénteken bemutatott normák nem megfelelőek, és Alexandru Rafila egészségügyi miniszter ezáltal „hülyének nézte a rákbetegeket”. Megkeresésünkre László Attila Kolozs megyei RMDSZ-es szenátor megnyugtatott: az alkalmazási szabályok a legutolsó pillanatban elkészültek, majd közzétették ezeket. Ugyanakkor az idei költségvetésben már elkülönítettek pénzösszeget a rákellenes törvény életbe léptetésére. Most már el lehet kezdeni ezeknek az összegeknek a felhasználását. Ez pedig azt jelenti, hogy van lehetőség a korai szűrésre, a megelőzésre, a vizsgálatok közötti várakozási idő lerövidítésére, illetve a betegség minél hatékonyabb kezelésére.

Elégedetlenségét fejezte ki a Rákbetegek Országos Szövetsége az Alexandru Rafila egészségügyi miniszter által pénteken kibocsátott alkalmazási szabályok kapcsán, amelyek megteremtik a keretet arra, hogy a múlt évben elfogadott rákellenes törvényt alkalmazni tudják. A szövetség elnöke szerint a miniszter által bemutatott dokumentum nem tekinthető hivatalosnak, hiszen a határidő sürgetése miatt az utolsó pillanatban készült el.

Alexandru Rafila egészségügyi miniszter szerint az alkalmazási normák megkönnyítik a megelőzést, a betegség korai diagnosztizálását, a páciensek kezelését és gondozását stb. Például a daganatos betegséggel küszködőknek nem kell olyan hosszú időt elvesztegetni a mágneses rezonancia- (MR) és komputertomográfia- (CT) vizsgálatok elvégzésére, bizonyos genetikai tesztek elvégeztetésére.

– Nem igazán értettem, miért kellett ennyit vitatkozni és halasztani az alkalmazási szabályok kidolgozását, illetve közzétételét. A rákellenes törvény legkésőbb idén július 1-jét határozta meg, mint a szabályok közzétételének végső dátumát. Gyakorlatilag olyan dolgokat szabnak meg, kinek mi a dolga, intézmények kompetenciáit határozzák meg, protokollumot módosítanak. Erre azért van szükség, hogy a daganatos betegek elhalálozási arányát csökkentsük. Például tavaly 60 ezer daganatos beteg elhalálozása elkerülhető lett volna a szűréssel, korai diagnosztizálással, hatékonyabb kezeléssel, ha lett volna erre megfelelő kapacitás. Az ügy egyik bosszantó érdekessége, hogy már az idei költségvetésben elkülönítettek pénzt a rákellenes törvényben előírtak finanszírozására, de mivel az alkalmazási szabályokat csak a legvégső határidőre tették közzé, hat hónapig nem használhattuk fel ezeket az összegeket, és ezt a hat hónapos lemaradást nem hiszem, hogy gyorsan lehet bepótolni – nyilatkozta a Szabadságnak László Attila orvos-szenátor.

– Romániában a daganatos betegségek okozzák a második legtöbb elhalálozást a szív- és érrendszeri betegségek után. Elkeserítő, hogy sok haláleset elkerülhető lett volna, ha lettek volna működőképes szűrőprogramok, amelyek segítségével a betegséget a korai stádiumban diagnosztizálhatták volna. Költséghatékonyság szempontjából is jobban jártunk volna, ha a kezdeti időszakban fedezzük fel az eseteket, és nem kell vagyonokat költeni a betegek ellátására – folytatta László Attila.

A szakember rámutatott: a rákellenes törvény alkalmazási szabályai kapcsán kirobbant, több hónapja tartó vita értelmetlen volt. – A tárcavezető hol miniszteri rendelettel akarta módosítani a törvényt, hol új törvényt készített elő, és tervezetet bocsátott közvitára, amelyről az a véleményem, hogy az ő helyében nem írtam volna alá. Aztán rendkívül gyorsan kidolgozták az érvényben levő törvény végrehajtási szabályait is. Most már nincs semmi akadály, remélem, túl vagyunk a nehézségeken, és végre működtetni lehet a rendszert – összegzett az RMDSZ-es szenátor.