Fehér megyei gyermek-néptánccsoportok fesztiválja Vajasdon: életre szóló élmény

Fehér megyei gyermek-néptánccsoportok fesztiválja Vajasdon: életre szóló élmény
Vajasdon került sor az Ősszel érik, babám, a fekete szőlő elnevezésű néptánc találkozóra szombaton, november 5-én, amely a megye legfiatalabb táncosait szólítja színpadra, kiváló bemutatkozási lehetőséget kínálva ezáltal számukra.

Rendhagyó módon idén nem Gyulafehérváron, hanem a szomszédos Vajasdon rendezték meg a Fehér megyei gyermek-néptánccsoportok fesztiválját, amely hiánypótló jellegű a megyében, hiszen az apróknak is bemutatkozási és kapcsolatteremtési lehetőséget nyújt. Egy életre szóló színpadi élményt jelent a résztvevőknek – mindenekelőtt ez teszi indokolttá a rendezvény létjogosultságát.

Az ötletgazda, Szilágyi-Győri Loránd kezdeményezését mindig felkarolja az általa vezetett Csűrdöngölő Néptánccsoport, a szülők, a Gróf Majláth Gusztáv Károly  Alapítvány és idén a vajasdiak is, mindannyian egy emberként fogtak össze a sikeres szervezés érdekében.

A lelkes főszervező egy bibliai idézettel üdvözölte a vajasdi kultúrotthonban egybegyűlteket: „Újuljatok meg lelketekben és elmétekben!” (Effézusbeliekhez írt levél 4,23). Kihangsúlyozta, hogy a találkozó céljai továbbra is változatlanok: a gyerekek ismerjék meg a megyében tevékenykedő gyerektánccsoportokat, tanuljanak egymástól és ismerkedjenek a táncházban.

Az eseményt megtisztelte jelenlétével Vincze András, Fehér megye alprefektusa és Lőrincz Helga, Nagyenyed alpolgármestere, utóbbi meleg szavakkal köszöntötte az egybegyűlteket: „Nagyon gyorsan megváltozhat ez a mi világunk, de ez a sok kisgyermek, fiatal szülő és boldog nagyszülő, akiket itt látok, feledteti gondjainkat, hiszen ők a magvai a közösségi tevékenységeinknek. Ezek a gyerekek magyarul tanulnak énekelni, táncolni, közösségben élni, ez a legfontosabb”. Nagyenyed alpolgármestere szerint ez a fesztivál „kistestvére” az RMDSZ által minden év március 15-én megszervezett Tavaszi szél vizet áraszt elnevezésű kezdeményezésnek, amelyiken minden évben részt vesz Fehér megye minden magyar néptánccsoportja.

A nagyszámú nézőközönség előtt bemutatkozott a felvinci Létom Néptánccsoport mezőségi és kalotaszegi táncokkal, a helyi  Zálogos, amelyik a népi gyermekjátékokkal a messzi Felcsíkba vezette el a hallgatóságot, a nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégium néptánccsoportja, a Fügevirág, amelyik szilágysági táncokat adott elő, továbbá a gyulafehérvári Csűrdöngölő és a Miriszló Gyöngye, mindkettő úgyszintén népi gyermekjátékokkal.

A találkozó sosem versenyszerű, Szilágyi-Győri Loránd főszervező mindenkit megdicsért, a csoportvezetőket pedig oklevéllel tüntette ki. Az est hangulatos táncházzal végződött, muzsikált a Vajasdi Margaréta népi zenekar.

Szilágyi-Győri Loránd így foglalta össze lapunknak a rendezvény jelentőségét: „A hatodik fesztiválunk a népzene és néptánc jegyében tovább szeretné ápolni az őseinktől örökölt népdalokat és néptáncokat, anyanyelvünket, mindezek elengedhetetlenek népünk megmaradásában. Idén is jelentkeztek néptánccsoportok, ez azt jelenti, hogy több településen van utánpótlás, a járvány miatti kétéves kihagyás nem szegte a gyerekek érdeklődését a néphagyományok iránt, ez bizakodással tölt el mindannyiunkat.”

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

Lábát törte egy magyarországi nő pénteken a Székelykőn, a mentés nehézkesen zajlott az eső után rendkívül csúszóssá váló kövek miatt – közölte szombaton az Agerpres hírügynökség. 

A Fehér megyei Salvamont-Salvaspeo szolgálat képviselői szerint egy 50 év körüli nő esett el, és szenvedett lábtörést a Torockó fölött magasló Székelykő túraösvényén. 

“Nehéz volt a mentés az eső nyomán rendkívül csúszóssá váló ösvényen” –mondták a hegyimentők. 

A turistát a nagyenyedi SMURD csapata szállította kórházba.

Közhír