Ezrek szórakozása: Discoteca 90 és Discoteca 80

Discoteca 80, Alphaville
Az Alphaville „örökifjú” frontembere, Marian Gold Kolozsvárott – FOTÓ: FACEBOOK/DISCOTECA80CLUJ
Ha szeptember utolsó előtti hétvégéje, akkor diszkó! Pontosabban Discoteca 90, illetve Discoteca 80 – bár ez csak tavaly óta igaz, mivel a 90-es évek diszkózenéjét megszólaltató koncert még csak a második kiírásánál tart.

Talán ezért is vonzott valamivel kevesebb nézőt a pénteki Discoteca 90, bár a kolozsvári BT Arénában így is mintegy 8000-en gyűltek össze. Kilenc előadó volt a listán, köztük – most először – két román együttes is.

A román A. S. I. A. lányai indították a bulit, majd következett a német Groove Coverage. Főleg a 90-es „kiadásra” jellemző, hogy több olyan előadót hívtak meg, akik csak néhány slágerig jutottak zenei pályafutásuk során, így koncertjeiken nem csak saját zenéjüket játsszák. A Groove Coverage esetében kiemelném Verena Rehm produkcióját, aki nem ékeskedett – minden előzetes bejelentés nélkül – idegen tollakkal. (Alice Cooper: Poison számát sem sajátjaként adta elő).

A további jó hangulatot Captain Jack, a szintén román 3 Sud Est, Alice DJ, Haddaway, Culture Beat, Five és a No Mercy koncertjei biztosították (néhány esetben volt hiányérzetem, emlékeimben ugyanis bizonyos együttesek valaha több taggal léptek fel. A legjobban közülük a No Mercy lepett meg, ahol a trióból csak egyetlen énekes maradt).

Mindez azonban nem ment a szórakozás rovására. A bulizók közül most is sokan öltöttek magukra látványos öltözéket, parókát, villogó szemüveget és más korabeli hozzávalót. (A retinámban égve őrzöm a türkizzöld szakállú kávéárust…). A szervezők kitettek amúgy magukért, a hatórás koncertekről nem hiányzott a szokásos ásványvíz, üdítő, kávé, bor, sör forgalmazása – de ezúttal enni is lehetett: a támogató húsfeldolgozó cég jóvoltából hot dogot is árultak többek örömére.

Szombaton a Discoteca 80 már telt házat hozott, a koncerteket több mint 10 ezer ember tekintette meg. Hetedszerre rendezik meg, most a Londonbeat nyitotta a sort, majd az Ottawan párosa következett, akinek a közönséget is sikerült megénekeltetnie. Az est egyik fénypontja Sandra (& live band) volt, aki – az előző két zenekarhoz és az őt követő Alphaville-hez hasonlóan volt már korábban is Kolozsvárott. Az örökifjú (egyébként 62 éves) énekesnő volt az egyetlen, aki ráadásszámot is énekelt, a nyitószámát, a Maria Magdalenát zárásként is végigbulizhattuk. Az Alphaville-nél is megvolt a hiányérzetem a tagszámot illetően, és ez volt az egyetlen zenekar, amelynél kissé túlzónak tartottam a közel egyórás színpadi szereplést. A közönség egy része is hasonlóan érezte, amikor tömegesen vonult ki szünetre, hiszen hiába várta a Forever Young slágert. (Ami végül zárásként csak megadatott…).

A koncertet a Kolozsváron immár harmadszor fellépő Thomas Anders (Modern Talking) zárta. A showman – becenevén a The Gentleman of Music – ízelítőt adott régi és kevésbé régi slágerekből a Jet Airlinertől az Atlantis is Callingon át a Cheri, Cheri Ladyig.

Jövőre a 90-esek koncertjére a Vengaboyst, a Blue-t, a 2Unlimitedet és a Snap!-et várják, míg a 80-asok sztárjai Bonnie Tyler, Kim Wilde, Boney M (feat. Liz Mitchell) és Lian Ross lesznek.