Ez a húsz könyv verseng az Aegon Irodalmi Díjért

Ez a húsz könyv verseng az Aegon Irodalmi Díjért
Láng Zsolttól Balla Zsófián át Markó Béláig, de Péterfy Gergely, Kukorelly és Szilágyi István könyve is szerepel az Aegon-díj frissen ismertetett jelöltlistáján. 2020-tól az Aegon Művészeti Díj Aegon Irodalmi Díj néven működik tovább. Az idén 15 éves független magyar irodalmi elismerés jelölési és kiválasztási menete is átalakult.

A névváltás és az új arculat is kifejezi az Aegon Magyarország elkötelezettségét a kortárs irodalom iránt, amelynek népszerűsítésére a vállalat az elmúlt másfél évtizedben csaknem félmilliárd forintot költött – áll az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményben.

Mint írták, míg korábban a kiadók választották ki azokat a könyveket, amelyek versenybe kerülhettek a díjért, 2020-tól egy hétfős szakértői testület dönti el, melyik az a húsz alkotás az előző év kortárs magyar szépirodalmi terméséből, amelyik érdemes lehet az elismerésre. A szakmai testület tagjai online felületen adják le voksaikat, a legfiatalabb olvasókat az Aegon Magyarország által támogatott Irodalom másképp középiskolai verseny egyik korábbi résztvevője képviseli.

Az idei szakmai jelölőtestület tagja Balajthy Ágnes irodalomtörténész, szerkesztő, kritikus; Bazsányi Sándor irodalomkritikus, egyetemi oktató; Csobánka Zsuzsa Emese középiskolai tanár, drámapedagógus, író, költő; Kisházy Eszter, az ELTE kommunikáció- és médiatudomány szakos hallgatója; Kulcsár-Szabó Zoltán tanszékvezető egyetemi tanár; Margócsy István irodalomtörténész, kritikus, egyetemi tanár; valamint Thimár Attila egyetemi oktató, szerkesztő.

Az idei jelöltek húszas listáját szerdán ismertették, ezekből végül ötfős zsűri állítja össze az öt könyvből álló shortlistet, és dönt egyúttal a 3 millió forintot elnyerő alkotásról.

A húszas jelöltlista: Láng Zsolt: Bolyai, Nemes Z. Márió: Barokk Femina, Bodor Ádám: Sehol, Csabai László: A vidék lelke, Darvasi László: Magyar sellő, Grecsó Krisztián: Vera, Harag Anita: Évszakhoz képest hűvösebb, Kovács András Ferenc: Requiem Tzimbalomra, Krasznahorkai László: Mindig Homérosznak, Nádasdy Ádám: Jól láthatóan lógok itt, Pál Sándor Attila: Balladáskönyv, Schein Gábor: Megleszünk itt, Tóth Krisztina: Fehér Farkas, Szilágyi István: Katlanváros, Balla Zsófia: A darázs fészke, Bari Károly: A mozdulatlanság örökbefogadása, Barnás Ferenc: Életünk végéig, Kukorelly Endre: CéCéCéPé, Markó Béla: Amit az ördög jóváhagy, Péterfy Gergely: A golyó, amely megölte Puskint. Tovább részletek a szerzőkről és a kötetekről az Aegon Irodalmi Díj honlapján.