Európai díjat nyert a Bükk Erdőpark – Kolozsvár zöld tüdeje elnevezésű projekt

fa
A kolozsvári Bükk erdő Kép: Illusztráció
Új Európai Bauhaus-díjat nyert a Bükk Erdőpark – Kolozsvár zöld tüdeje elnevezésű projekt a természettel való kapcsolat helyreállítása kategóriában. Az elismerést Brüsszelben adták át Elisa Ferreira és Iliana Ivanova európai biztosok jelenlétében – tudósított az eseményről az Agerpres hírügynökség.

A díjra az EU-tagállamok és a nyugat-balkáni országok mellett most először Ukrajnából is befogadtak pályázatokat. Mint minden évben, most is azokat a projekteket díjazták, amelyek megfelelnek a díj három alapvető értékének: a fenntarthatóságnak, az inkluzivitásnak és az esztétikának, és amelyek kapcsolódási pontokat teremtenek az európai zöld megállapodás és az uniós polgárok mindennapi élete között.

A negyedik alkalommal meghirdetett Új Európai Bauhaus-díj átadó ünnepségén a húsz nyertest összesen 390 ezer euróval jutalmazták.

“Ez a díj rendkívül fontos európai elismerése a kolozsvári önkormányzat által megvalósított projekteknek” – nyilatkozta az eseményen az Agerpresnek Ovidiu Cîmpean, a kolozsvári polgármesteri hivatal képviselője, aki korábban a városháza településfejlesztési igazgatója volt, jelenleg pedig az európai beruházások minisztériumának államtitkára.

A húsz győztest szakértői zsűri véleménye és online szavazás eredményei alapján választották ki a 49 projekt és ötlet közül. A pályázók két párhuzamos versenyág közül választhattak: az egyiket az egyértelmű és pozitív eredményeket felmutató, meglévő és befejezett projekteknek ítélik oda, míg a másikat fiatal tehetségenek, amelyre legfeljebb 30 évesek nyújthatják be koncepcióikat.

A 2024. évi díjak négy kategóriában jutalmazták a meglévő projekteket és a fiatal tehetségek által kidolgozott koncepciókat: a természettel való kapcsolat helyreállítása; az összetartozás érzésének újbóli megtalálása; azoknak a helyeknek és embereknek az előnyben részesítése, amelyeknek/akiknek a legnagyobb szükségük van a kezdeményezésre; a hosszú távú életciklus-szemlélet szükségessége az ipari ökoszisztémában.

A Bükk Erdőpark – Kolozsvár zöld tüdeje elnevezésű projekt az első versenyágnak a természettel való kapcsolat helyreállítása kategóriájában győzött. A második helyezett egy svédországi pályázat volt.

A díjakat az eseményen jelenlévő Elisa Ferreira kohézióért és reformért felelős európai biztos és Iliana Ivanova innovációért, kutatásért, kultúráért, oktatásért és ifjúságért felelős európai biztos adta át.