Érvényben maradt bírság magyar lány megalázása miatt

Érvényben maradt bírság magyar lány megalázása miatt
A kolozsvári sürgősségi gyermekkórháznak nem sikerült bírósági úton érvényteleníttetnie azt a bírságot, amelyet az intézményre és egy orvosára rótt ki az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) egy magyar lánynak a hiányos román nyelvtudása miatti megalázása okán.

A kolozsvári táblabíróságon szeptember végén kimondott első fokú ítéletről keddi hírlevelében tájékoztatott az RMDSZ, a diszkriminációellenes eljárás elindítója. Kovács Péter, az RMDSZ ügyvezető elnöke szerint az ítélet is bizonyítja: helyénvaló az a törekvésük, hogy biztosítsák a nyelvi jogokat az egészségügyben. Hozzátette: a betegek épsége, egészsége múlhat azon, hogy el tudják-e mondani panaszaikat a nyelvüket beszélő személyzetnek.

A politikus megjegyezte, az RMDSZ annak a törvénybe iktatására törekszik, hogy az egészségügyben is törvény írja elő a kisebbségi nyelvhasználat jogát azokon a településeken, amelyeken egy kisebbség aránya meghaladja a jelenlegi nyelvhasználati küszöbértéket. Ez a küszöbérték jelenleg húsz százalék, de az RMDSZ azt is kezdeményezi, hogy csökkentsék tíz százalékra, és érvényesítsék a nyelvhasználati jogokat azokban a városokban is, ahol a kisebbség aránya nem éri el a tíz százalékot, de a közösség lélekszáma meghaladja az ötezer főt. Hozzátette, ez a törvénymódosítás 174 000 erdélyi magyar ember számára tenné lehetővé az anyanyelvű ügyintézést.

Az Olasztelekről származó 17 éves lány február közepén egy baleset következtében került a kolozsvári gyermekkórházba, ahol az orvos elutasította, hogy tolmács útján beszéljen vele, és megszégyenítette hiányos román nyelvtudása miatt. A diszkriminációellenes tanács április elején megállapította, hogy nyelvi és etnikai alapú hátrányos megkülönböztetés történt, és az orvost 1000 lejre, a kórházat pedig 2000 lejre bírságolta. Ezt próbálta bírósági úton érvényteleníttetni a kórház.