Erdélyszerte szél-, Szilágyságban és Beszterce-Naszód megyében árvízriasztás hétfőtől

Erdélyszerte szél-, Szilágyságban és Beszterce-Naszód megyében árvízriasztás hétfőtől
Szelesre fordul az idő hétfőn az ország 27 megyéjében, a következő napokban fokozatosan lehűlés és vegyes csapadék várható – tájékoztat az országos meteorológiai szolgálat (ANM). A hidrológusok árvízriasztást adtak ki.

Az erős szélre vonatkozó elsőfokú (sárga jelzésű) figyelmeztetés Fehér, Argeş, Arad, Bihar, Beszterce-Naszód, Brăila, Brassó, Kolozs, Călăraşi, Krassó-Szörény, Konstanca, Dâmboviţa, Gorj, Hunyad, Hargita, Ialomiţa, Máramaros, Maros, Neamţ, Prahova, Szeben, Szilágy, Szatmár, Suceava, Tulcea, Temes és Vâlcea megyére érvényes.

Ezekben a régiókban hétfőn, március 27-én 6 és 23 óra között felerősödik a szél, a széllökések elérik az 55–65, hegyvidéken (1700 méter fölött) pedig akár a 80–90 kilométeres óránkénti sebességet is. Az erős szél által felkavart hó jelentősen csökkenti a látótávolságot a hegyekben – figyelmeztetnek a meteorológusok.

A széllel együtt hétfőn ugyanakkor reggel 6 órától kezdődően nyugatról csapadékos, hideg időjárás érkezik, és fokozatosan szétterjed az ország területének nagy részén. Hétfőről keddre virradó éjszaka vegyes csapadékra számíthatunk, főleg északon várható hó, havaseső és jégdara. A hegyekben havazni fog, a lehulló csapadék helyenként meghaladja a 15-20 litert négyzetméterenként. A szél az egész országban felerősödik, a széllökések elérik a 45–65 kilométeres óránkénti sebességet. Kedden és szerdán az időszakhoz képest hideg lesz, hajnali fagyokra, hóharmatra és talajmenti jegesedésre kell számítani.

Ha ez még mind nem lenne elég, a hidrológusok sárga jelzésű árvízriasztást adtak ki hétfőn 10 órától kedden délig. Intenzívebb hidrológiai jelenségekre számítanak nagyobb valószínűséggel hétfőn 14–24 óra között Beszterce-Naszód megye egyes kisebb folyóin, de térségünkben az árvízriasztás a Nagy-Szamos felső, Beszterce-Naszód megyei szakaszára és mellékfolyóira is vonatkozik, valamint a Krasznára (Szilágy és Szatmár megye).

(Borítókép: ANM)