Viharok, zivatar, árvízriadó

Viharok,  zivatar, árvízriadó
Másodfokú (narancssárga jelzésű) árvízriadót adott ki vasárnap az Országos Hidrológiai és Vízgazdálkodási Intézet (INHGA) Fehér, Szeben, Hunyad, Gorj, Mehedinţi, Dolj, Krassó-Szörény, Brassó, Vâlcea, Olt és Argeş megyei folyókra.

Az intézet kiadott egy elsőfokú (sárga jelzésű) árvízriasztást is 31 megye folyóvizeire, amely hétfő éjfélig érvényes. Köztük van a Nagy-Szamos (Beszterce-Naszód megye), Kis-Szamos (Kolozs és Bihar megye), Szamos (Kolozs, Szilágy, Máramaros és Szatmár megye), Sebes-Körös (Kolozs és Bihar megye), a Maros felső és középső folyása (Hargita, Maros, Beszterce-Naszód, Fehér és Kolozs megye) is.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) ugyanakkor vasárnap kiterjesztette 12 megyére - Fehér, Hunyad, Szeben, Mehedinţi, Gorj, Vâlcea, Argeş, Dâmboviţa, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu - és Bukarestre a zivatarokra és szélviharokra vonatkozó másodfokú (narancssárga jelzésű) riasztást, míg az ország többi részén - Szatmár, Bihar, Arad és Temes megye kivételével - elsőfokú (sárga) figyelmeztetés van érvényben az eső miatt.
A figyelmeztetések értelmében a lehulló csapadék mennyisége helyenként elérheti az 50-90 litert négyzetméterenként. A viharos erejű szél a délután és este folyamán főként a déli országrészekben akár 75-90 kilométer/órás sebességgel fog fújni.

A tárca honlapján közzétett bejegyzés szerint Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter vasárnap összehívta rendkívüli ülésre a minisztérium szintjén létrehozott vészhelyzeti bizottságot.