Épülhetnek a házak közé ékelt ötemeletes tömbházak

Nistor Dániel: Nem szabhatunk gátat a fejlődésnek

Épülhetnek a házak közé ékelt ötemeletes tömbházak
Valószínűleg nem örülnek azok a háztulajdonosok, akiknek ingatlana annak a négy, megépítendő tömbház környékén található, és amelyek városrendezési részletter­vét (PUD) a tegnapi tanácsülésen fogadták el. Pontosabban a Györgyfalvi /C. Brâncuşi utca 119–119A szám alatti ötemeletes, a Krizbai/Mărăşeşti utca 40. szám alatti ötemeletes, illetve a Rudolf/Decebal utca 72. és 108. szám alatti négy, illetve ötemeletes építményekről van szó. Tartani lehetett attól, hogy a fentebbi telkek tulajdonosainak szomszédjai tiltakoznak, de ez nem következett be. Oláh Emese alpolgármester megnyugtatott: az építtető cégek törvényesen kérik az ötemeletes ingatlan PUD-jának jóváhagyását, mivel a 2014 decemberében megszavazott Általános Városrendezési Terv (PUG) is hasonló magasságú épületek építését írja elő. Nistor Dániel RMDSZ-es tanácsos szerint a város lakossága folyamatosan nő, és a fejlődésnek nem szabhatunk gátat.

Percek alatt hagyta jóvá tegnap a Városi Tanács négy többemeletes és vegyes – lakóház és nem lakóház – rendeltetésű ingatlan városrendezési részlettervét (PUD). Habár előzetes értesüléseink szerint a négy megépítendő ingatlan szomszédjai aggódnak, hogy a magas épületek miatt majd kevesebb napfényt kap a házuk vagy kertjük, végül a tanácsülésre egyik érintett fél sem jelent meg, hogy kifejezze nemtetszését.  

Sajtóértesülések szerint a Györgyfalvi negyed 119–119A szám alatti, 5+1 emeletes ingatlant építtető cég ellen már tiltakoztak a kolozsváriak 2016-ban egy Hajnal negyedi épület kapcsán. A Krizbai/Mãrãşeşti utca 40. szám alatti 5+1 emeletes épületet az a cég építené, amely az Untold és az Electric Castle fesztivál fénytechnikájáért felelt. A Rudolf/Decebal utca 108. szám alatti 4+1 emeletes tömbházat egy magánszemély, míg a 72 szám alatti 5+1 emeletes ingatlant egy Kolozsváron bejegyzett, ám feltételezhetően idegen állampolgárságú tulajdonban álló magáncég építené. 

Számos példa van már házak közé ékelt magas épületekre (Rohonyi D. Iván felvételei)

– A városi tanács által 2014 decemberében elfogadott Általános Városrendezési Terv (PUG) jóváhagyja, mi több elő is írja, hogy azon a városrészen, amelyre vonatkozólag a négy városrendezési részlettervet (PUD) elfogadtuk, 5+1 emeletes épületeket húzhatnak fel. Hangsúlyozom: az építendő ingatlanok magassága a helyszíntől függ – nyilatkozta lapunknak Oláh Emese RMDSZ-es alpolgármester.    

– A mai tanácsülésen több olyan részletes városrendészeti tervet is elfogadtunk, ami első látásra különösnek tűnhet: többszintes, magas épületekről van szó, amelyeket házak közé beékelve fognak felépíteni a megrendelők. Egyetértek ezekkel a tervekkel, hiszen ezek a fejlesztések az Általános Városrendészeti Szabályzat (PUG) alapján történnek. Tudni kell, hogy az adott utcákban ezt írja elő a szabályzat. Pontosan megszabja azt, hogy milyen magasnak kell lenniük az ott felépülő új épületeknek. Példázva ezt a jelenséget: ha vásárol valaki az adott utcában egy telket két családi ház között, és oda családi házat szeretne építeni magának, erre nem lesz lehetősége (több példa is volt már erre), mert a szabályzatnak megfelelően kötelező a szintek számát és az adott előírt magasságot is betartania. Egy további kitétel, hogy ezen magas épületek közvetlenül telekhatártól telekhatárig tartsanak az utcai fronton. Az általam említett szabályzatot még 2014-ben hagyta jóvá a helyi önkormányzat, azóta már több hasonló tervet is jóváhagytunk. Az elképzelés az, hogy ezekben az utcákban egy zárt homlokzatsor alakuljon ki, az épületek pedig hasonló magasságúak legyenek. Ez az elképzelés nem új keletű a nagyobb városokban. Legyen az Budapest vagy Bécs, hasonlóan építkeznek, illetve építkeztek a városközpontban. De városunkban is van erre példa: ott van a Bocskai tér vagy akár a Főtér is, ahol ugyancsak többszintes magas épületeket találhatunk közvetlenül egymás mellé építve. Természetesen senki sem köteles magas épületet építeni, amennyiben házzal rendelkezik az adott utcákban, viszont a jelenlegi helyzet alapján nem tudja majd megakadályozni, hogy a tőszomszédságában ne épüljön magas épület. Az, hogy ezek a magas épületek mennyire lesznek jó minőségűek, jó ízléssel megtervezettek, az már külön kérdéskör, amiben sokat kell fejlődnünk még nekünk, kolozsváriaknak. Optimista vagyok, és azt látom, hogy van példa igényes ingatlanfejlesztésre is – közölte a Szabadsággal Nistor Dániel RMDSZ-es tanácsos.